ΝΕΑ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ
ΠΟΙΚΙΛΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Η άνοδος και η πτώση του ΣΟΠ κατά τον 21ο αιὠνα
Ιστορία του ΣΟΠ ο40 Χρόνια ΣΟΠοοο
 
GM Andrei Volokitin - 2005
WGM Melanie Ohme-Lubbe - 2012
GM Parimarjan Negi - 2010
GM Arik Braun - 2010

ΣΟΠ 2012

 
  03.03.2016
  Ανάλυση
 
Την Κυριακή 6 Μαρτίου ΣΟ Πατρών και ΕΑ Πατρών συναντιούνται για τον ΠΟΑ' της ΕΣΣΠ και ο ΣΟΠ δεν θα είναι το φαβορί, όπως συνέβη και στο παιχνίδι με τη ΝΕ Πατρών.

Αυτό είχε να συμβεί πολλά χρόνια.

Ο Σκακιστικός από την αυγή του 21ου αιώνα είχε μια διαρκή άνοδο σε επίπεδο διοικητικό, αγωνιστικό και οικονομικό.

Από το 2004 κυριάρχησε στην Περιφέρεια κερδίζοντας όλα τα ομαδικά πρωταθλήματα Ανδρών και Νέων, ενώ σε ατομικά νεανικά και σχολικά πρωταθλήματα κατέκτησε εκατοντάδες μετάλλια.

Σε πανελλήνια εμβέλεια, έπαιζε για πολλά χρόνια στην Α' Εθνική κατακτώντας μια 6η και μια 7η θέση, ενώ οι νεαροί του αθλητές κέρδισαν 6 χρυσά μετἀλλια στα σχολικά και ένα αργυρό στα νεανικά.

Γκραν μαιτρ παγκόσμιας λάμψης αγωνίστηκαν με τον σύλλογο. Ο Αντρέι Βολοκίτιν, ο Παριμάρτζαν Νέγκι, ο Άρικ Μπράουν, η Μέλανι Όμε κ.ά.

Οι λόγοι της μεγάλης αυτής πορείας είναι δύο:

Το δέσιμο των νεαρών παικτών με την ομάδα και η οικονομική ευρωστία. Όλα δούλευαν ρολόι.

Την τελευταία πενταετία, όμως, το ένα από τα δύο σκέλη υπολειτούργησε. Το οικονομικό. Ο σύλλογος λύγισε.

Αυτό σιγά σιγά έφερε γκρίνια σε παίκτες και γονείς και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση. Ισχυροί αθλητές άρχισαν να αποχωρούν από την ομάδα, ενώ, όπως συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις και η τύχη γύρισε το πρόσωπό της. Αποκορύφωμα αυτής ήταν η περσινή Α' Εθνική, όπου αντί εισόδου στην πρώτη εξάδα, η ομάδα υποβιβάστηκε.

Και η μικρή ανταρσία κάποιων γονέων προ ολίγων μηνών που στέρησε την πρώτη θέση της ομάδας στον φετινό ΠΟΑ', το οικονομικό κομμάτι έχει ως έρεισμα.

Πριν είκοσι χρόνια ο σύλλογος έφθασε στα πρόθυρα της οριστικής διάλυσης λόγω της διακοπής των οικονομικών εσόδων. Αποχώρησαν όλοι από την ομάδα, τότε, παίκτες και διοικητικοί. Από θαύμα ο σύλλογος σώθηκε και ξαναστάθηκε στα πόδια του.

Σήμερα ο φοβερός αυτός δράκος της διάλυσης ζωντανεύει ξανά. Δεν υπάρχουν ενδείξεις οικονομικής ανέλιξης. Ένας ένας φεύγουν. Το φθινόπωρο αναμένεται νέο κύμα αποχωρήσεων, νεαρών κυρίως παικτών.

Υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ;

 
ΔΣ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΕΓΓΡΑΦΕΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ