eastwest chess      
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ
Και λίγο ... Μπριτζ

02.06.2019

Τι είναι το "Μόυζιαν φιτ";

Πριν από 70 χρόνια, ο Μόυζ στην παρακάτω διανομή είχε τα φύλλα του Νότου.

Σε όλα τα τραπέζια ο Βορράς άνοιξε 1 πίκα και μετά από αλλεπάλληλες φόρσινγκ αγορές κατέληξε στις 7 πίκες. Οι περισσότεροι, όμως, μπήκαν μέσα, αφού στα 9 φύλλα, όταν λείπει η Ντάμα, τραβάμε Άσσο και Ρήγα στο κεφάλι αντί για εμπάς.

Ο Μόυζ είχε άλλες ιδέες. Στη 1 πίκα, αγόρασε μόνο 2 κούπες και στο "φρένο" 2 πίκες του Βορρά, απάντησε με 3 καρρά. Ο Βορράς προτίμησε κούπες και με Μπλάκγουντ κατέληξε στις 7 κούπες, τις οποίες έβγαλε, χωρίς το πρόβλημα της Ντάμας πίκα.

Με έξοδο σπαθί, παίρνει με τον Άσσο και κόβει το 6 σπαθί στο μορ. Άσσο πίκα και μικρό καρρό προς τον Άσσο και Ρήγα κόβοντας το τρίτο καρρό με τη Ντάμα κούπα. Παίζει όλα του τα ατού, το Ρήγα σπαθί και το 8 πίκα, στο οποίο με κάθε βεβαιότητα βάζει το Βαλέ(!), ενώ ο Ρήγας πίκα είναι η 13η του λεβέ.

Από τότε καθιερώθηκε το "Μόυζιαν φιτ", δηλαδή το παιχνίδι με 4 - 3 τα ατού, σαν χρήσιμο όπλο, που διερευνάται, όταν το ένα χέρι έχει όλη τη δύναμη και ο σύντροφος επιμένει στο δικό του χρώμα που δεν βολεύει.

Όμως, σαν μια μικρή άσκηση, ψάξτε, γιατί ο Μόυζ στη 12η λεβέ έβαλε με σιγουριά το Βαλέ πίκα; Εύκολο!

 
 
 
  N  
A K J 7 4 3 2
Q 7 4
7 4
9
W   E
Q 9 6 10
9 6 8 5 3 2
9 5 Q 8 6 3 2
J 8 5 4 3 2 Q 10 7
  S  
8 5
A K J 10
A K J 10
A K 6
 

15.05.2019

Ο σοφός Αυτοκράτορας

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ' ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ στο παλάτι του Αυτοκράτορα 吴 志 拉 (Βου Τσι Λα) έγινε μεγάλη τελετή.

Καθισμένος στο θρόνο του ο Αυτοκράτορας δέχθηκε σοφούς από όλο τον κόσμο, αν και κανένας τους δεν ήταν σοφότερος από τον ίδιο.

Κάποτε ήλθε και η σειρά του γέρο - σοφού Μα Βε Τοκ, που είχε ταξιδέψει με τους δύο νεαρούς Ακολούθους του, χίλιους ήλιους μακριά, στις χώρες των άσπρων ανθρώπων.

"Παίζουν μπριτζ" είπε με θαυμασμό.

"Ξέρω" είπε ατάραχος ο Αυτοκράτορας.

Ο Μα Βε Τοκ απόρησε. Μα όλα, λοιπόν, τα ξέρει ο σοφός Αυτοκράτορας; Μια πονηρή σκέψη πέρασε από το κεφάλι του: Μήπως θα εύρισκε τον τέταρτο στο πρόσωπό του; Υποκλίθηκε προσφέροντας μια τράπουλα.

"Μοιράζεις" διέταξε ο Βου Τσι Λα. (βλ. παρακάτω διανομή)

"Μιλάς" διέταξε ο Αυτοκράτορας.

"3 σπαθιά" αγόρασε ο άτυχος γερο - σοφός με βραχνή φωνή.

"Κοντρ" είπε ο νεαρός Ακόλουθος στην Ανατολή, ξεχνώντας ότι παίζει το κεφάλι του.

Ο Αυτοκράτορας ατάραχος έκανε νεύμα να συνεχίσουν.

"3 καρρά" είπε με αξιοθαύμαστο θάρρος ο νεαρός Ακόλουθος της Δύσης.

"Πάσσο" είπε ξεψυχισμένα ο Μα Βε Τοκ.

"3 κούπες" είπε με αυθάδεια ο Ακόλουθος της Ανατολής.

Νέο γαλήνιο σήμα από τον Αυτοκράτορα, επιτρέπει στο νεαρό Ακόλουθο της Δύσης να πει με θριαμβευτικό ύφος "3 ΧΑ".

"Παίζεις" διέταξε ο Αυτοκράτορας τον άτυχο Μα Βε Τοκ που θα ήθελε να βρίσκεται 2 χιλιάδες ήλιους μακριά.

"Ασσος σπαθί". Ο Ακόλουθος της Δύσης κοντοστάθηκε μόλις είδε τα χαρτιά της Ανατολής. Αυτό δεν το περίμενε. Αλλά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα τα μάτια του άστραψαν. Έστω και έτσι θα έδειχνε στον Αυτοκράτορα!

Βάζει το 2 σπαθί από την Ανατολή. Ο Αυτοκράτορας με τη συνηθισμένη του μεγαλοπρέπεια αφήνει να πέσει από το χέρι του ο Άσσος καρρό!

Ο Αυτοκράτορας τρελάθηκε σκέφθηκε με αγωνία ο Μα Βε Τοκ. Τρελάθηκε και εμείς κινδινεύουμε. Μηχανικά παίζει την Ντάμα σπαθί και σαν σε όνειρο βλέπει τον ακόλουθο να παίρνει το Ρήγα.

Και ο τρελός, τρελός Αυτοκράτορας, πετά ατάραχος και τον Άσσο πίκα από το χέρι του!!

 
 
 
  N  
J 6 5
σικάν
Q 8
A Q J 10 9 7 5 3
W   E
K Q 9 8 7 4 3
9 7 A K Q
K 7 6 5 4 3 J 9 2
σικάν K 8 6 4 2
  S  
A 10 2
J 10 8 6 5 4 3 2
A 10
σικάν
 

09.05.2019

Το κόλπο της Βιέννης

Το "Κόλπο της Βιέννης" είναι η προπαρασκευή του σκουίζ, η οποία συμβαίνει όταν τραβώντας ένα μαιτρ φύλλο, Άσσο συνήθως, απελευθερώνεις το Ρήγα του αμυνόμενου για να υποστεί το σκουίζ.

Πότε και πού πρωτοπαίχθηκε;

Στα τέλη του 19ου αιώνα στη Βιέννη. Νότος και Βορράς οι δύο καλύτεροι παίκτες της Αυτοκρατορικής Αυστρίας.

Ο Νότος εκτελεί 7 ΧΑ και η Δύση βγαίνει το Βαλέ σπαθί. Οι θεατές στοιχημάτιζαν για το πόσες μέσα θα μπούνε οι πρωταθλητές. Όμως ο Νότος μετά από σκέψη, ενθάρρυνε τον σύντροφό του, λέγοντάς του ότι υπάρχουν πολλές ελπίδες.

Έπαιξε τα τρία μεγάλα σπαθιά και μόλις τα βρήκε 3-3 έπαιξε και το τέταρτο. Η Ανατολή έχει πρόβλημα. Αν ξοφλήσει καρρό, ο Νότος μετά την εμπάς καρρό κάνει όλα τα καρρά. Αν ξοφλήσει πίκα, ο Νότος τραβώντας τον Άσσο κάνει τρείς από πίκες. Οπότε ξοφλάει κούπα.

Ο Νότος τραβάει τον Άσσο πίκα (η εφαρμογή του κόλπου) και μετά τις πέντε καλές του κούπες. Η Ανατολή ή θα ξοφλήσει το Ρήγα πίκα ή καρρό, οπότε μετά την εμπάς γίνονται καλά τα καρρά.

Ο εκτελεστής ανέλυσε μετά, ότι αρκεί να έχει κάποια λογική η έξοδος του Βαλέ σπαθί, το συμβόλαιο με διάφορες παραλλαγές βγαίνει. Ένα μεγάλο μυαλό, το όνομα του οποίου δε διασώθηκε

 
 
 
  N  
Α Q
2
A Q 7 6 4 3
A K Q 3
W   E
9 8 7 5 4 2 K 6
8 4 10 9 7 6 5
K 9 J 10 8
J 10 9 8 6 5
  S  
J 10 3
A K Q J 3
5 2
7 4 2
 

03.05.2019

Cup du Diable

Το "χτύπημα του διαβόλου" είναι ένα εξαιρετικώς σπάνιο αλλά περίφημο τέχνασμα.

Γίνεται στα ατού, όπου ο αμυνόμενος χάνει ως δια μαγείας τη σίγουρη λεβέ του

Ας το δούμε στην πράξη.

Ο Νότος (βλ. παρακάτω διανομή) εκτελεί 6 πίκες και η Δύση βγαίνει το Ρήγα καρρό.

Ο Νότος παίρνει με τον Άσσο, έρχεται στο χέρι του με Άσσο κούπα, παίζει τη Ντάμα πίκα, η Δύση το 6, μικρό ο Βορράς και η Ανατολή καρρό. Τόμπολα! Τετράφυλλος Ρήγας στη Δύση και μια χανόμενη σπαθιά μία μέσα. Όχι. Cup du Diable!

Κατεβαίνει με κούπα, σπάει καρρό, κατεβαίνει ξανά με κούπα σπάει και άλλο καρρό και παίζει A, K και λιμό σπαθί δίνοντας το χέρι στην Ανατολή.

 
 
 
  N  
Α 5 4
K Q 10
A 7 6
9 7 6 5
W   E
K 8 7 6 σικάν
9 8 5 7 6 4 3
K Q J 9 8 5 4 3 2
8 4 3 Q J 10
  S  
Q J 10 9 3 2
A J 2
10
A K 2

Και φτάνουμε στην παρακάτω θέση. Ό,τι και να παίξει η Ανατολή, ο Νότος κόβει με το 9 πίκα και αν δεν καλύψει η Δύση, ο Βορράς ξοφλάει το 9 σπαθί και ακολουθεί η εμπάς. Εάν η Δύση σκεπάσει με το Ρήγα, ο Βορράς θα πάρει με τον Άσσο και ο J και 10 του Νότου γίνονται μαιτρ.

  N  
A 4
-
-
9
W   E
K 8 7 -
- 3
- 9 8
- -
  S  
J 10 9
-
-
-
 

24.04.2019

Σκουίζ

Το περίφημο σκουίζ, ένα από τα ομορφότερα εκτελεστικά τεχνάσματα, - κάτι αντίστοιχο με το ματ ετουφέ στο σκάκι - για να το βάλουμε σε εφαρμογή πρέπει πρώτα να το "δούμε".

Η εφαρμογή του από τον εκτελεστή - μιλάμε για το απλό σκουίζ, όχι για διπλό ή τριπλό - είναι απλή, αρκεί να τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Και αυτές είναι: Μακρύ χρώμα, μία χανόμενη λεβέ στα φύλλα μας και επικοινωνία ανάμεσα στα δύο χέρια.

Σημ. Για να μπούμε στη διαδικασία του σκουίζ, πρέπει να μη λειτουργεί κανένα άλλο σχέδιο. Δηλαδή έσχατη λύση.

Ας δούμε ένα παράδειγμα (βλ. παρακάτω διανομή):

Σαν Νότοι εκτελούμε 7 ΧΑ και η Δύση βγαίνει το 7 καρρό.

Έχουμε 12 τραβηχτές λεβε, δηλ. 6 από καρρά, 3 από πίκες, 2 από κούπες και 1 από σπαθιά. Άρα έχουμε 1 χανόμενη.

Μακρύ χρώμα έχουμε τα καρρά και επικοινωνία έχουμε στις κούπες. Τώρα, πώς πρέπει να είναι τα χαρτιά στα αντίπαλα χέρια ώστε να "δουλέψει" το σκουίζ. Χρειάζεται οι κούπες να μην είναι 3-3 και αυτός που θα έχει τις πολλές να έχει και τα 2 ονέρ στα σπαθιά. Πιθανότητες ελάχιστες αλλά δεν έχουμε άλλη ελπίδα.

Πώς παίζουμε; Τραβάμε A και Q πίκα, τον Α σπαθί, τον K πίκα και τα καρρά, ξοφλώντας σπαθιά από το χέρι μας. Στο τελευταίο καρρό, ξοφλάμε κούπα. Ο μορ μένει με Κ και 8 κούπα και το 9 σπαθί, ενώ εμείς με Α, 9, 6 κούπα. Εάν τα φύλλα ήταν όπως τα φανταστήκαμε, ο "άτυχος" αντίπαλος είναι σκουιζέ. Αν ξοφλήσει το τελευταίο ονέρ σπαθί, κάνουμε καλό το 9 του μορ, ενώ αν ξοφλήσει κούπα, τραβάμε Κ και Α κούπα κάνοντας καλό και το 9 κούπα.

Η διανομή (ολόκληρη) της 13ης Απριλίου, δημοσιεύεται παρακάτω.

Είναι φανερό ότι ο εκτελεστής προσπαθούσε να δημιουργήσει κατέβασμα στο μορ το 9 πίκα, ώστε να ξοφλήσει στις καλές του κούπες  τα 2 πιθανά χανόμενα σπαθιά του.

Ένα μεγαλόπνοο προνοητικό πλάνο του Νότου, που σκόνταψε στην έλλειψη λαιμαργίας του Χέιζεν

 
 
 
  N  
Α Q
K 8 4
A K J 9 8 5
9 6
W   E
7 5 4 2 J 10 9 8
Q 7 5 2 J 10
7 2 10 4 3
K Q 3 8 5 4 2
  S  
K 6 3
A 9 6 3
Q 6
A J 10 7
 
 
 

Διανομή της 13ης Απριλίου

  N  
9 7 5
K Q 6
8 6 5 4 2
7 3
W   E
σικάν J 8 3
10 9 8 3 J 7 5 4 2
J 10 9 3 A K Q 7
J 9 6 5 4 10
  S  
A K Q 10 6 4 2
A
σικάν
A K Q 8 2
 

13.04.2019

Τι είχα; Τι έχασα;

Στο σκάκι, όταν ο αντίπαλος "στήσει" κομμάτι, πόσοι σκακιστές θα αρπάξουν την ευκαιρία και θα το κόψουν; Πολλοί, όχι πάντως όλοι. Συνήθως αυτοί που θέλουν να "κλέψουν" τη νίκη.

Αλλά υπάρχουν και οι ανδρείοι. Αυτοί που επιζητούν την άξια νίκη. Όχι με πεσμένο τον αντίπαλο στο χώμα.

Η παρακάτω διανομή παίχθηκε σε αμερικανικό πρωτάθλημα την περίοδο του μεσοπολέμου. Στην Ανατολή ο νεαρός Lee Hazen, μετέπειτα πρωταθλητής.

Η αγορά:
Νότος Βορράς
2 σπαθιά 2 καρρά
2 πίκες 3 πίκες
6 πίκες πάσσο

Αντάμ ο Βαλές καρρό, που κόβει ο Νότος και παίζει το 10 πίκα, στο οποίο η Δύση ξόφλησε καρρό.

Και ο Χέιζεν, έκπληκτος, ετοιμάζει το Βαλέ του, αλλά ... μια στιγμή. "Δικαιούμαι αυτή τη λεβέ; Κανονικά όχι. Βεβαίως υπάρχει η περίπτωση να έφυγε το φύλλο κατά λάθος από τα χέρια του εκτελεστή. Ε και; Θα κάνω ανδραγάθημα αν κερδίσω μια τέτοια μπάζα; Τώρα, η πιθανότητα να του έφυγε από το χέρι είναι μία στις χίλιες. Όμως, ο εκτελεστής είναι πρωταθλητής. Μήπως θέλει να κερδίσω τη λεβέ. Δεν ξέρω γιατί. Αλλά εάν αυτός θέλει, εγώ θα αρνηθώ το "δώρο". Έτσι και αλλιώς είναι μια μπάζα που δεν μου ανήκει".

Και αφήνει έξω. Μετά ο εκτελεστής παίζει Άσσο και Ρήγα σπαθί τον οποίο ο Χέιζεν αρνείται να κόψει. Μόλις βλέπει και την Ντάμα σπαθί, βεβαιώνεται ότι το 10 πίκα δεν έφυγε κατά λάθος από τα χέρια του εκτελεστή και πεισματικώς αρνείται ξανά να κόψει. Το συμβόλαιο μπήκε μία μέσα.

Την επόμενη φορά ολόκληρη η διανομή.

Λύση άσκησης της 29ης Μαρτίου:

Κόβουμε το Ρήγα σπαθί και τραβάμε τέσσερις γύρους ατού, ξοφλώντας από το μορ τον Άσσο καρρό. Μετά παίζουμε Ρήγα και Ντάμα καρρό και ξοφλάμε από το Βορρά τον Άσσο και τον Ρήγα κούπα. Και τέλος παίζουμε συνεχώς κούπα, μέχρις ότου κάποιος από τους αντιπάλους επιδείξει την ευγενή καλωσύνη να πάρει την Ντάμα του, η οποία και θα είναι η μοναδική λεβέ που θα κάνει

 
 
 
N  
9 7 5
K Q 6
8 6 5 4 2
7 3
  E
J 8 3
J 7 5 4 2
A K Q 7
10
 

29.03.2019

Προ πάντων ψυχραιμία

Ο Νότος εκτελεί 6 πίκες (βλ. παρακάτω διανομή). Αντάμ ο Ρήγας σπαθί.

Πόσοι τρόποι εκτέλεσης υπάρχουν; Αρκετοί.

Όμως, υπάρχει safety παιχνίδι εναντίον οποιασδήποτε κατανομής και το συμβόλαιο βγαίνει 100%.

Η απάντηση, προσεχώς ...

 
 
 
N
Κ 6 2
Α K
Α
10 9 8 7 6 4 2
 
S
Α Q J 10 7 5
J 10 9 8 7
K O
σικάν
 

18.03.2019

Σλεμ ... αλλά πού;

Έχετε διάθεση για τρελές πτήσεις;

Παρακολουθείστε την αγορά στην παρακάτω διανομή, των Γκαρότσο, Μπελαντόνα, από το τουρνουά του Αγκνάνο, τον Ιανουάριο του 1973.

Βορράς ο Γκαρότσο, Νότος ο Μπελαντόνα. Μοίρασε η Δύση.
Δύση, 2 σπαθιά (πρεσίζιον)
Βορράς, 3 σπαθιά (δύναμη και κράτημα στα άλλα χρώματα)
Ανατολή, 5 σπαθιά (φραγμός)
Νότος, 6 σπαθιά !! (κάτι ανάλογο με τα 3 σπαθιά ! Χε, χε)

Τι λέτε; Αισθάνεστε τρόμο; Φθάσαμε στο επίπεδο 6 και έχουμε πλήρη μεσάνυχτα για τα ατού!

Ο Γκαρότσο σοβαρεύεται και προτείνει 6 καρρά, ο Μπελαντόνα προτιμά 6 κούπες αλλά ο Γκαρότσο κλείνει στις 6 πίκες!

Στο δημοσιογραφικό ερώτημα: "Γιατί δεν αφήσατε τις 6 κούπες", ο Γκαρότσο απάντησε: "Εκτελώ τόσο καλύτερα από τον Τζιόρτζιο! Γι αυτό και έπαιξα κούπα από κάτω αντί να παίξω Άσσο - λιμό. Ο Τζιόρτζιο είναι τόσο αεροπόρος, που σε αυτές τις περιπτώσεις, κάνει την εμπάς του Βαλέ ..."

 
 
 
  N (Γκαρότσο)  
Κ 9 5 4
Α 9 8 7
Α Κ 8 5 3
σικάν
W   E
J 2 10 7
K J 3 2
Q 7 J 10 9 2
A K 10 6 4 2 Q J 9 8 7 5
  S (Μπελαντόνα)  
Α Q 8 6 3
Q 10 6 5 4
6 4
3
 

05.02.2019

Το σλεμ του Τζεημς Μποντ

Από το βιβλίο του Γιαν Φλέμιγκ "Μουνρέηκερ" (δες παρακάτω διανομή).

Ανοίγοντας τα χατιά του ο Τζέημς Μποντ, κούνησε το κεφάλι του πέρα δώθε και είπε με μεθυσμένο ύφος:
"Επτά σπαθιά"
"Τι είπες?", ούρλιαξε ο Ντραξ
"Σπαθιά", είπε ο Μποντ
"Πόσα, πόσα?", τον ρώτησε ο Ντραξ
"Επτά, ... δεν μπορώ να πω οκτώ και λέω επτά ... χα χα χα"
"Κοντρ", είπε ο Ντραξ
"Εγώ θα πω..., εγώ θα πω..., ας πω ρεκόντρ"
"Βγες κάτι", διέταξε ο Ντραξ το σύντροφό του Μάγερ

Ο Μάγερ βγήκε το Βαλέ καρρό, αλλά ό,τι και να έβγαινε, το μεγάλο σλεμ, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, είναι στο τσεπάκι του Τζέημς Μποντ.

Ο Γιαν Φλέμιγκ εκμυστηρεύθηκε ότι η διανομή δεν είναι εφεύρημα δικό του αλλά του Έλυ Κάλμπερτσον για να κοροϊδέψει τον εαυτό του, για το σύστημα μετρήματος της αξίας των πόντων, που ο ίδιος δημιούργησε!

 

Λύση άσκησης της 11ης Νοεμβρίου:

Η Δύση βγαίνει το Ρήγα σπαθί.

Ο Νότος κερδίζει με τον Άσσο ενώ διώχνει καρό από το μορ. Κατεβαίνει με κούπα και σπάει πίκα. Κατεβαίνει δεύτερη φορά με κούπα και σπάει τη Ντάμα πίκα. Κατεβαίνει για τελευταία φορά στο μορ με κούπα. Τραβάει Άσσο κούπα και Άσσο πίκα διώχνοντας από το χέρι του τον Άσσο και το Ρήγα καρό, κάνοντας καλά τα καρά του μορ.

Απλώς ... εξαιρετικό !!

 
 
 
  N (Μ)  
10 9 8 7
6 5 4 3
σικάν
7 6 5 3 2
W (Μάγερ)   E (Ντραξ)
6 5 4 3 2 A K Q J
10 9 8 7 2 A K Q J
J 10 9 A K
σικάν K J 9
  S (Μποντ)  
σικάν
σικάν
Q 8 7 6 5 4 3 2
A Q 10 8 4
 

11.11.2018

Από πραγματική διανομή

Θα δούμε σήμερα τη λύση του προηγούμενου προβλήματος καθώς και μια διανομή από πραγματική παρτίδα.

Πριν προχωρήσουμε, να πούμε ότι ο γράφων απέχει από το αγωνιστικό μπριτ πλέον των 20 ετών. Αυτό συνεπάγεται πρώτον ότι δεν παρακολουθεί την εξέλιξη του αθλήματος, πχ νέα συστήματα, νέες συμβάσεις κλπ και δεύτερον ότι η αναφορά παρτίδων θα αφορά παλιά πρωταθλήματα. Όχι βεβαίως στην εποχή του Μόλλο, του Ρηζ και του Γκάρντνερ αλλά σίγουρα στου Γκαρότζο και Μπελλαντόνα.

Λύση άσκησης της 21ης Οκτωβρίου:

Ο Νότος παίζει Άσσο πίκα και ξοφλάει το Ρήγα σπαθί από το μορ. Μετά Βαλέ σπαθί και στη Ντάμα της Δύσης κόβει από κάτω και συνεχίζει με μικρή κούπα την οποία κερδίζει με τον Άσσο. Τραβάει το Ρήγα καρρό και παίζει το 7 πίκα, μετά το οποίο η Ανατολή δέχεται σκουίζ. Αν διώξει το 10 σπαθί, το 8 του Νότου γίνεται καλό. Διώχνει λοιπόν την κούπα και ο Νότος παίζει το 2 κούπα προς το Ρήγα του Βορρά, κάνοντας καλό τον Βαλέ.

Δεχθήκαμε μόνο μια αρνητική απάντηση. Προφανώς οι φίλοι του Μπριτζ που μας παρακολουθούν είναι ελάχιστοι.

Σήμερα παρουσιάζουμε παρακάτω μια διανομή από ελεύθερη παρτίδα, που παίχθηκε στο "Portland Bridge Club" το 1912!

Ο Νότος εκτελεί μεγάλο σλεμ στις κούπες και με έξοδο το Ρήγα σπαθί το καταφέρνει. Ακόμα και με φανερά τα 4 χέρια, η εκτέλεση είναι ιδιαιτέρως δύσκολη. Περιμένουμε απαντήσεις στο anstalex@otenet.gr

Η λύση εν καιρώ

 
 
 
  N  
A Q 2
A K Q J
Q J 10 9 8 7
σικάν
W   E
K J 10 9 8 7 6 5 4 3
5 4 3 2 σικάν
σικάν 6 5 4 3 2
K Q J 5 4 3 2
  S  
σικάν
10 9 8 7 6
A K
A 10 9 8 7 6
 

21.10.2018

Όμορφο πρόβλημα

Το παρακάτω τέλος παρτίδας δεν έχει προκύψει σε κανονικό αγώνα αλλά πρόκειται για κατασκευασμένο πρόβλημα.

Λοιπόν: Με ατού τα καρρά, ο Νότος παίζει από το χέρι του και πραγματοποιεί όλες τις υπόλοιπες λεβέ!

Εννοείται φανερά και τα 4 χέρια!

Η λύση προσεχώς

 
 
 
  N  
σικάν
K J 7 4 3
5
K
W   E
J Q
10 8 5 Q 9 6
7 J
Q 7 10 6
  S  
A 7
A 2
K
J 8
 
ΠΟΙΚΙΛΑ
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ