eastwest chess      
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ
World Chess Championship, Κάρλσεν - Καρουάνα - Λονδίνο, 9-28 Νοεμβρίου 2018
  Επίσημη ιστοσελίδα   ooooooLiveoooooo  
 

 
ΟΝΟΜΑ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 TB1 TB2 TB3 ΣΥΝ
Μάγκνους Κάρλσεν ½ ½ ½ ½ ½ ½ ½ ½ ½ ½ ½ ½ 1 1 1 9,0
Φαμπιάνο Καρουάνα ½ ½ ½ ½ ½ ½ ½ ½ ½ ½ ½ ½ 0 0 0 6,0
 

29.11.2018
 
Επιμύθιο

O Μάγκνους Κάρλσεν κερδίζει το 4ο ματς παγκοσμίου πρωταθλήματος της καριέρας του και εδραιώνεται στη συνείδηση του κόσμου ως ο κορυφαίος σύγχρονος σκακιστής του πλανήτη.

Στο σέιφτι παχνίδι του Κάρλσεν υποκλίνονται Πετροσιάν και Κάρπωφ. Είχε τη δυνατότητα να κυνηγήσει τη νίκη στην πρώτη και δωδέκατη παρτίδα του κανονικού ματς αλλά παγερώς αδιαφόρησε.

Γνώμη μας είναι ότι από την αντίπερα πλευρά, ο Φαμπιάνο Καρουάνα έδωσε το 100% των δυνάμεων του σε αυτή τη μάχη. Χαρακτηριστικό είναι ότι προετοιμάστηκε σε λίγα ανοίγματα (πχ με τα λευκά έπαιζε πάντα 1.ε4) αλλά σε βάθος ανάλυση. Ο δε Κάρλσεν αν και είχε πλούσιο ρεπερτόριο ανοιγμάτων δεν απέδωσε το μάξιμουμ των δυνατοτήτων του. Έκανε συντήρηση. Ουσιαστικώς δεν κινδύνεψε ποτέ.

Τώρα όμως αναδύεται ένα εύλογο ερώτημα: Ο Κάρλσεν σε τι είναι παγκόσμιος πρωταθλητής; στο κλασικό σκάκι ή στο ράπιντ; Διότι τα τελευταία 4 χρόνια δεν κέρδισε σε πολύωρες παρτίδες ούτε τον Καριάκιν ούτε τον Καρουάνα.

Η FIDE χρειάζεται να επανεξετάσει το σύστημα ανάδειξης του νικητή. Δεν επιτρέπεται σε ένα πρωτάθλημα εκατομμυρίων ευρώ, που διαρκεί 2 χρόνια και συμμετέχουν χιλιάδες σκακιστές από όλο τον κόσμο, ο τίτλος να κρίνεται σε κάποια δευτερόλεπτα ή μερικά λεπτά. Η ανάγκη της ύπαρξης ενός νικητή δεν πρέπει να ευτελίζει το βασιλικό παιχνίδι

 

28.11.2018
 
Ο Μάγκνους διατήρησε το στέμμα

O Μάγκνους Κάρλσεν είναι ο νικητής του παγκοσμίου πρωταθλήματος 2018. Στο σκακιστικό θρόνο θα παραμείνει ως το 2020, όπου και θα περιμένει το νέο διεκδικητή του τίτλου.

Στο ματς 4 παρτίδων ράπιντ, νίκησε, για την ακρίβεια εξολόθρευσε, τον Φαμπιάνο Καρουάνα με σκορ 3-0. Ειδικώς στη δεύτερη παρτίδα, ο Αμερικανός έχασε τη μπάλα.

Ο Νορβηγός, λοιπόν, δικαιώθηκε απολύτως στην τακτική του, ασχέτως εάν αυτή αρέσει ή όχι στο φιλοθεάμον κοινό.

Αύριο θα επανέλθουμε με τον επίλογο της μονομαχίας

 

26.11.2018
 
Πέναλτυ

Πιστός, πιστότατος στο σχέδιο του ο Μάγκνους Κάρλσεν οδήγησε το ματς στο τάι μπρέικ, από όπου υπολογίζει να βγει νικητής.

Και όμως στη σημερινή παρτίδα έβγαλε καθαρό πλεονέκτημα, αλλά προτίμησε να μη ρισκάρει.

Είναι το πρώτο ματς στην ιστορία του παγκοσμίου πρωταθλήματος, στο οποίο κανένας παίκτης δεν σημειώνει νίκη σε κάποια παρτίδα.

Μας θύμισε το ποδοσφαιρικό μουντιάλ του 1994, όπου Βραζιλία και Ιταλία τελείωσαν κανονικό αγώνα και παράταση με 0-0.

Κανονικά, σε άσφαιρους τελικούς δεν θα έπρεπε να δινόταν τίτλος σε κανένα από τους δύο μονομάχους. Αλλά ας το παραβλέψουμε.

Ο νικητής θα κριθεί σε γρήγορες παρτίδες - και είναι κρίμα για το σκάκι αυτό - κάτι που συνέβη και πριν δυο χρόνια, με ηττημένο τότε τον Καριάκιν.

Την Τετάρτη, λοιπόν, θα παιχθούν 4 παρτίδες με χρόνο 25' + 10'' και σε περίπτωση νέας ισοπαλίας, ακολουθούν παρτίδες με 5' + 3'' χρόνο και τέλος ξαφνικός θάνατος. Πιστεύουμε να δούμε κάποια νίκη σε αυτές

 

24.11.2018
 
Ισοπαλία
Τη Δευτέρα ο τελικός;

Δεν είχε κάτι το ιδιαίτερο η σημερινή 11η ισοπαλία του ματς.

Άραγε επιζητούν τα ράπιντ οι δύο σκακιστές;

Μια παρτίδα κανονικού χρόνου έμεινε από το ματς και τα λευκά θα έχει ο Καρουάνα. Αν δεν έχει κάνει κάποια κρυφή εντυπωσιακή βελτίωση στις γρήγορες παρτίδες, η 12η παρτίδα θα πρέπει να είναι η δική του παρτίδα. Αρκεί να τα παίξει όλα για όλα.

Αύριο ρεπό

 

22.11.2018
 
5-5
Τελική ευθεία

Ένα κακοπαιγμένο φινάλε κυρίως από την πλευρά του Κάρλσεν, που έχασε το μικρό πλεονέκτημα χωρίς πάντως να του στοιχίσει, παίχθηκε σήμερα, το οποίο είναι ασύμβατο της ποιότητας των δύο κορυφαίων σκακιστών του κόσμου.

Γενικώς η αποψινή παρτίδα ήταν η λιγότερο καλή από τις έως τώρα παιχθείσες. Φυσικό είναι αφού η πίεση εντείνεται. Από δω και μπρος κάθε λάθος θα είναι μοιραίο.

Από μια "λευκή" ευκαιρία θα έχουν Σάββατο και Δευτέρα, ο κάθε αθλητής για να τελειώσει το ματς πριν τα πέναλτυ. Αν και μέχρι τώρα οι μαύροι είχαν τις περισσότερες ευκαιρίες να σκοράρουν.

 Πρώτη ευκαιρία ο Κάρλσεν το Σάββατο

 

21.11.2018
 
Ούτε τώρα

Η σειρά του Κάρλσεν ήταν απόψε να δημιουργήσει προϋποθέσεις νίκης αλλά ...

Αυτό που σημείωσαν οι δυο φιναλίστ είναι ρεκόρ ισοπαλιών έναρξης για τελικό ματς παγκοσμίου πρωταθλήματος. Εννέα σερί.

Και αύριο απειλούν να καταρρίψουν το σημερινό ρεκόρ τους.

Λευκός στη συνέχεια ο Καρουάνα

 

19.11.2018
 
Ισοπαλία
Απειλεί ο Αμερικανός

Την 6η παρτίδα θύμισε η σημερινή μάχη.

Μετά από ανακριβές παίξιμο του Κάρλσεν, ο Καρουάνα απέκτησε σταθερό πλεονέκτημα αλλά όπως και προχθές δεν το αξιοποίησε.

Πρώτη φορά εν τω μεταξύ στο ματς, τα λευκά αποκτούν προβάδισμα για κάτι καλό.

Γεγονός είναι ότι το τελευταίο διάστημα, ο Κάρλσεν δεινοπαθεί με τον Αμερικανό. Ο Καρουάνα έχει πάθος, πιο καθαρό μυαλό, παίζει δυναμικά και προσπαθεί να λυγίσει το Νορβηγό.

Αύριο ρεπό και μεθαύριο λευκός ο Κάρλσεν

 

18.11.2018
 
Έβδομη ισοπαλία

Ήρεμη και ολιγόωρη η σημερινή ισόπαλη παρτίδα. Μετά το προχθεσινό κουραστικό παιχνίδι, οι δύο αθλητές δεν δαπάνησαν δυνάμεις.

Έτσι, ο Αμερικανός κατάφερε να περάσει χωρίς απώλειες τη δύσκολη τελευταία εβδομάδα με τα 3/4 μαύρα.

Αύριο έχει τα λευκά και περιμένουμε να δούμε αν θα επιδιώξει κάτι περισσότερο από την παρτίδα για τον εαυτό του.

Ο 9χρονος Ινδός σκακιστής Shreyas Royal έπαιξε την πρώτη κίνηση

 

16.11.2018
 
Δραματική ισοπαλία

Σε μια παρτίδα που κυλούσε ομαλώς προς την ισοπαλία, ο Καρουάνα αποφάσισε να μπει σε περιπλοκές. Άρχισε να πιέζει, "αιφνιδιάζοντας" με το θράσος του το Νορβηγό, με αποτέλεσμα να "αναγκάσει" τον αντίπαλό του να θυσιάσει κομμάτι στο φινάλε, θεωρώντας εύκολη την ισοπαλία.

Ο Αμερικανός, προσπάθησε να αρπάξει την ευκαιρία παίζοντας δυνατά και αφού εξάντλησε κάθε πιθανότητα για νίκη, συμφώνησε την ισοπαλία.

Ο Καρουάνα αποφάσισε να απαρνηθεί τον άχαρο ρόλο του κομπάρσου, ώστε να φτάσει το ματς εκεί που επιζητεί ο Νορβηγός.

Βρισκόμαστε στα μισά του δρόμου. Αύριο υπάρχει ρεπό, ενώ μεθαύριο ο Κάρλσεν θα παίξει ξανά με τα λευκά

 

15.11.2018
 
Πέμπτη ισοπαλία

Ελαφρώς καλύτερος, βρέθηκε ο Νορβηγός μετά την αλλαγή των Βασιλισσών.

Ο Αμερικανός προφανώς αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα της κατάστασης δαπάνησε 32 λεπτά χρόνου στη 19η κίνηση και συνέχισε με Αγ3.

Ο Κάρλσεν απάντησε με 22 λεπτά στην αμέσως επόμενη κίνηση αλλά δεν συνέχισε όπως έπρεπε για να κρατήσει το πλεονέκτημα.

Θα ακολουθήσουν 2 παρτίδες με λευκό τον παγκόσμιο πρωταθλητή

 

14.11.2018
 
Η τακτική Κάρλσεν

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής ακολουθεί σταθερά εδώ και χρόνια ένα μοτίβο. Θέλει οι παρτίδες του να φτάνουν σε φινάλε, από το οποίο προσπαθεί να "ξεζουμίσει" ό,τι μπορεί. Γι αυτό και όταν έχει τα λευκά δεν παίζει αιχμηρά. Λευκά και μαύρα είναι το ίδιο πράγμα για το Νορβηγό.

Παρακολουθούμε με πόση άνεση, αν όχι χαρά, αλλάζει σε πρώτη ευκαιρία τις Βασίλισσες!

Στη 2η παρτίδα και στην 25η κίνηση επιδιώκει την αλλαγή. Στην 3η παρτίδα στην 23η κίνηση επιδιώκει πάλι αλλαγή. Στην 4η παρτίδα, ξανά ο ίδιος στη 19η κίνηση προκαλεί την αλλαγή.

Αλλά και στην 1η παρτίδα, εξανεμίστηκε η μεγάλη του υπεροχή, όταν, εν γνώσει του, επέτρεψε στον Καρουάνα την αλλαγή στην 42η κίνηση, μετά την οποία πήρε βαθιές ανάσες ο Αμερικανός.

Ο στόχος γνωστός: Μίστερ Καρουάνα ας φτάσουμε στις γρήγορες παρτίδες του τάι μπρέικ. Εκεί, σαφέστατα υπερτερώ. Εάν από την άλλη δεν θέλεις να λήξουμε 6-6, μπορείς να ρισκάρεις για νίκη σε όποια παρτίδα επιθυμείς.

Έτσι δεν κέρδισα πρόπερσι και τον Καριάκιν;

Πώς αντιδρά σε όλα αυτά ο Καρουάνα; Μέχρι τώρα συνδράμει στην ίδια γραμμή. Γιατί; Τον συμφέρει; Δεν έχει κάτι καλύτερο να επιδιώξει και επιθυμεί και αυτός τα πέναλτυ; Μήπως περιμένει τη 12η παρτίδα για να ρισκάρει;

Πάντως, λόγω ιδιοσυγκρασίας του Αμερκανού, πιστεύουμε και ελπίζουμε να μη τελειώσει το κανονικό ματς με 12 ισοπαλίες.

Άλλωστε στην πρώτη παρτίδα αυτό έδειξε. Ότι θέλει να επιτεθεί στο Βασιλιά. Όμως ο δαιμόνιος Νορβηγός είχε αφήσει εφεδρεία το μεγάλο ροκέ και ο Καρουάνα βρέθηκε υπόλογος!

 

13.11.2018
 
Μια από τα ίδια

Τέταρτη συνεχής ισοπαλία, σε 34 κινήσεις αυτή τη φορά.

Ο Κάρλσεν ξεκίνησε με 1.γ4 και παίχθηκε Αγγλική. Από κει και πέρα η παρτίδα δεν αντέχει σε κριτική.

Αύριο ρεπό

 

12.11.2018
 
Ισοπαλία

Ισοπαλία σε 49 κινήσεις και στην τρίτη παρτίδα.

Παίχθηκε ξανά Σικελική και όπως στην προηγούμενη παρτίδα δεν είχαμε αιχμηρές βαριάντες, αλλά άλλο ένα ισόπαλο φινάλε.

Θα ακολουθήσουν 4 παρτίδες, στις 3 από τις οποίες ο Κάρσεν θα έχει τα λευκά. Εδώ θα δοκιμαστούν οι αντοχές του Καρουάνα, αφού ο Νορβηγός θα επιδιώξει να προηγηθεί.

Αύριο, λευκός ο Μάγκνους

 

10.11.2018
 
1-1

Ισοπαλία σε 49 κινήσεις στη δεύτερη παρτίδα.

Η αγώνας κύλισε ήσυχα χωρίς την ένταση του πρώτου.

Στις δυο πρώτες παρτίδες τα μαύρα ήταν καλύτερα προετοιμασμένα.

Αύριο ξεκούραση

 

09.11.2018
 
Δεν κέρδισε ο Νορβηγός
Δεν έχασε ο Αμερικανός

Ισοπαλία σε 115 κινήσεις στην πρώτη παρτίδα.

Ο Κάρλσεν απέκτησε σημαντική υπεροχή στο μέσον, καθώς είχε περιορίσει τα κομμάτια του Καρουάνα στην προστασία του Βασιλιά του, όμως δεν κατάφερε να την αξιοποιήσει.

Αύριο τα Λευκά έχει ο Νορβηγός

 
ΠΟΙΚΙΛΑ
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ