ΝΕΑ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ
ΠΟΙΚΙΛΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Η γνώμη ενός μαζέτα
 

24.02.2017

Η υγιής άποψη για το Σκάκι
Επιστολή σκακιστή

Δημοσιεύουμε, ανωνύμως, μια επιστολή που λάβαμε χθες στο επίσημο email του ΣΟ Πατρών, ενός σκακιστή που δεν ζει στην Πάτρα.

Ο τίτλος δικός του.

"Αγαπητέ Τάσο καλησπέρα!

Είπα να σου γράψω με αφορμή τα τελευταία κείμενά σου στην ιστοσελίδα του ΣΟΠ, από τα οποία είναι έκδηλο πως το τελευταίο διάστημα έχεις πικραθεί από πολλές συμπεριφορές.

Η δική μου επαφή με το σκάκι, ήταν και θα είναι πάντα εντελώς ερασιτεχνική και προσωπικά θεραπευτική. Είμαι ένας αιώνιος μαζέτας που παίζει σκάκι για να ψυχοθεραπεύεται και να φεύγει προσωρινά από την φορτωμένη καθημερινότητα. Το σκάκι είναι εκεί για μένα σε όλες τις φάσεις της ζωής μου, είτε πιο πολύ είτε λιγότερο, και πάντα καταφέρνει να είναι ευεργετικό στο βαθμό που μπορεί.

Αυτό είναι το κέρδος μου, αυτό θα προσπαθήσω να μεταδώσω και στα δικά μου παιδιά, αν ζητήσουν ποτέ να ασχοληθούν. Αυτό που έχω εγώ καταλάβει για το σκάκι είναι ότι πέρα από τις δεξιότητες που καλλιεργεί (όπως και άλλες ασχολίες και αθλήματα), είναι αποκλειστικά στο χέρι του ΔΑΣΚΑΛΟΥ και του ΓΟΝΙΟΥ να τοποθετήσει το σκάκι στο μυαλό του παιδιού εκεί που πρέπει....και μη γελιόμαστε...καλός είναι ο πρωταθλητισμός αλλά είναι μονομερής. Είναι τόσα άλλα πράγματα που παίρνεις από το σκάκι, αν έχεις τις κεραίες σου ανοιχτές.

1ο σημαντικότερο: το παιχνίδι. Παίζουμε για να περνάμε καλά. Για να γελάμε. Για να σκαλίζουμε το μυαλό μας. Γιατί πάντοτε είναι ζωντανό το παιδί μέσα μας. Γιατί όταν παίζω εναντίον μικρού ηλικιακά αντιπάλου, θαυμάζω τη σπιρτάδα στα μάτια του και τη διάθεσή του για παιχνίδι. 

2ο σημαντικότερο: η ήττα. Η ήττα σε μαθαίνεις να κερδίζεις, η ήττα σε κάνει καλύτερο. Η ήττα σου διδάσκει την ταπεινότητα, η ήττα σου διδάσκει και την αξία της νίκης.

Τα παραπάνω, κάποιοι γονείς τα ξεχνούν. Ίσως το σκάκι για εκείνους σχετίζεται με το πόσο "έξυπνο" είναι το παιδί τους (ELO=IQ???) ή, ακόμα χειρότερα, προσπαθούν μέσα από τα παιδιά τους να υπερκεράσουν τα δικά τους, προσωπικά ελλείμματα.

Αυτή είναι η κοινωνία μας, και το μόνο που μπορείς να κάνεις από τη θέση του προπονητή, είναι αυτό που ήδη κάνεις τόσα χρόνια τώρα. Να συμμετάσχεις στο "πλάσιμο" καλύτερων ανθρώπων κατά κύριο λόγο, και μετά σκακιστών.

Αυτό που θέλω να σου πω είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ για το γεγονός ότι κρατάς το σκάκι στην Πάτρα ζωντανό παρόλες τις συνθήκες. 
Σου υπενθυμίζω πως δεν αξίζει να ασχολείσαι με μικρές συμπεριφορές όταν αποδεδειγμένα κάνεις επιτυχημένα αυτό που αγαπάς τόσα χρόνια, και έχεις δίπλα σου ανθρώπους που το εκτιμούν.

Έχουμε καιρό να μιλήσουμε αλλά αυτά ήθελα να σου τα πω εδώ και καιρό. Συνέχισε απερίσπαστος.

Να είσαι καλά, ελπίζω να τα πούμε σύντομα από κοντά. 

Με εκτίμηση,

........."

Χωρίς σχόλια

 
ΔΣ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΕΓΓΡΑΦΕΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ