eastwest chess      
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ
Κώστας Πετρόπουλος
  Β ΜΕΡΟΣ  
 

01.08.2018

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Πώς έγινα ΟΜ

Αφιερώνεται :

Σε όλες και όλους τους ταλαντούχους νέες και νέους

σκακιστές, και στους ανώνυμους ή επώνυμους

προπονητές ή εργάτες του Σκακιού

 
Το σκάκι με συγκίνησε ιδιαίτερα, από νεαράς ηλικίας διότι συνδυάζει ιδιότητες:
α) Πνευματικού Αθλήματος, χωρίς – δηλαδή – συμμετοχή της τύχης
β) Επιστήμης, με την τεράστια θεωρία που έχει αναπτυχθεί, ιδίως τις 3 τελευταίες δεκαετίες και μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών
γ) Τέχνης, στην οποία βλέπει κανείς τις μεθόδους, που ακολουθούν, και χρησιμοποιούν μεγάλοι γκραντμαίτρ, σε όλα τα στάδια της παρτίδας:
γ1: Άνοιγμα,  γ2: Μέσον,  και γ3: Φινάλε
 

Πάτρα 8 Σεπτεμβρίου 2015

Κώστας Ελ. Πετρόπουλος

Ομοσπονδιακός Μαίτρ του Σκακιού

τ. Προπονητού και 1ης Σκακιέρας

Ομάδων Α΄ Εθνικής Κατηγορίας

 

ΣΑΡΑΝΤΑ (40) ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΙΤΡ ΤΟΥ ΣΚΑΚΙΟΥ  (1975-2015)

 
Πριν 40 χρόνια, δηλαδή στις αρχές του 1975, ένας νεαρός (19 ετών!) επαρχιώτης σκακιστής που φοιτούσε στο Β΄ έτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σκέφθηκε να δοκιμάσει την τύχη του, με γερούς σκακιστές των Αθηνών, στο Ατομικό Πρωτάθλημα Α΄ Κατηγορίας, που διεξαγόταν στην Αθήνα, και – συγκεκριμένα – στα εντευκτήρια της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (Σωκράτους 79 – 7ος όροφος).
Δεν είχε πολλά προσόντα, ούτε περγαμηνές στο σκάκι, και, ήταν, μάλλον άγνωστος στο ευρύ κοινό, και στους ανταγωνιστές του. Ήταν – όμως – πολύ μαχητικός πάνω στην σκακιέρα.
Το Πρωτάθλημα Α΄ Κατηγορίας του 1975, διεξήγετο σε 4 ομίλους των 14 παικτών, με σύστημα ΄΄πουλ΄΄ (= όλοι με όλους), αν τα θυμάμαι καλά, και ο πρώτος του κάθε ομίλου, θα έπαιζε ένα μπαράζ με τους πρώτους των άλλων ομίλων, για την απόκτηση του τίτλου του Υποψηφίου Μαίτρ (ελάχιστοι ήσαν τότε!  και ήσαν ισχυρότατοι σκακιστές). Στον Όμιλό του, ο νεαρός μας, νίκησε τους Πομώνη, Κουρκουνάκη Ηλία, Μαρίνο, Τ. Παπαδόπουλο, Στεργίου, Ακριτίδη, Ακίμ, Πετρακάκη, Ζήνδρο, Κούγια και Χαραλαμπίδη, και είχε μόνον μία ήττα από τον έμπειρο  κ.Κότση!
Ο νεαρός μας φοιτητής – σκακιστής, πέτυχε να βγει, λοιπόν, πρώτος στον Όμιλό του, αλλά στο μπαράζ των πρώτων, βγήκε 2ος, και έτσι ΄΄απέτυχε΄΄ να γίνει υποψήφιος Μαίτρ. (Νομίζω, έγινε τότε υποψήφιος Μαίτρ, ο Τάκης Γαβρίλογλου). Είχε – όμως – δικαίωμα, να παίξει στο Πρωτάθλημα των Υποψηφίων Μαίτρ (Απρίλιος και Μάιος του 1975) που διεξήγετο σε δύο (2) ομίλους των 16 παικτών, με σύστημα ΄΄πουλ΄΄, στο οποίο μετείχαν, απ’ ευθείας, 10 ισχυρότατοι, ήδη κάτοχοι, του τίτλου του Υποψηφίου Μαίτρ, και 22 παίκτες Α΄ Κατηγορίας (που είχαν προκριθεί από το Πρωτάθλημα Α΄ Κατηγορίας).
Χωρίς πολλή σκέψη ο νεαρός σκακιστής, εδήλωσε συμμετοχή, για το Πρωτάθλημα των Υποψηφίων Μαίτρ, που – φυσικά – ήταν ένα τουρνουά, πολύ υψηλού επιπέδου (ίσως το ισχυρότερο τουρνουά που – μέχρι τότε – συμμετέσχε). Έπεσε στον Όμιλο, που τον αποτελούσαν, οι 5 Υποψήφιοι Μαίτρ, Νευράκης, Δάγλας, Ασβεστόπουλος, Φλάσκος και Κουμπής, και οι εξής Α΄ Κατηγορίας, Πετρόπουλος, Περιφάνης, Ρέρρες, Πανταβός Τάκης, Δρεπανιώτης Τάκης, Χρυσανθόπουλος, Ούτσης, Κονταρίνης, Μαραγκουδάκης, Νικολούζος και Τζορμπατζίδης.
Παραδόξως, ο νεαρός αυτός σκακιστής, στο Τουρνουά των Υποψηφίων Μαίτρ, έδινε όλον του τον εαυτό, σε κάθε παρτίδα, προετοιμαζόταν καλά για τον κάθε αντίπαλό του, που ήσαν όλοι – θεωρητικά – «καλύτεροί του», και στο τέλος όχι μόνον πήρε τη νόρμα του Υποψηφίου Μαίτρ, αλλά κατάφερε και έκοψε πρώτος το σχοινί, με 12,5 βαθμούς, επί δεκαπέντε (15) παρτίδων (ο 1 βαθμός = νίκη, ο μισός (1/2) βαθμός = ισοπαλία, ενώ η ήττα έπαιρνε μηδέν = 0 βαθμούς). Έχασε μόνον από τους Υποψήφιους Μαίτρ, Γεράσιμο Δάγλα και Φλάσκο, κι έκανε μία ισοπαλία με τον Κονταρίνη και ενίκησε όλους τους υπολοίπους!!
Στον άλλον όμιλο των Υποψηφίων Μαίτρ, διέπρεψε ως νικητής, ένα μεγάλο ταλέντο του Ελληνικού Σκακιού, ο φίλος Υποψήφιος Μαίτρ Δημήτρης Τσομής (αν θυμάμαι καλά με 12 βαθμούς στους 15 δυνατούς) και με θαυμάσιες παρτίδες, όλες φανταιζί, επιθετικές!! Σημειωτέον, ότι, ο Τσομής, είχε συμμετοχές, και στην Εθνική Ελλάδος.
Οι δύο αυτοί πρώτοι, εκάστου ομίλου, του Πρωταθλήματος των Υποψηφίων Μαίτρ, ήδη απέκτησαν το δικαίωμα, να αγωνισθούν μεταξύ των, τον Σεπτέμβριο του 1975, σε μάτς – μπαράζ των τεσσάρων (4) παρτίδων, που θα διεξήγετο στο εντευκτήριο της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, (Σωκράτους 79, 7ος όροφος, Αθήνα) και ο νικητής του μάτς αυτού θα αποκτούσε απ’ ευθείας τον τίτλο του Ομοσπονδιακού Μαίτρ, για το έτος 1975!!  Ο έλεγχος του χρόνου ήταν: α) Από 2 ώρες έκαστος για τις πρώτες 40 κινήσεις, και β) από 1 ώρα, επιπλέον, έκαστος μέχρι το τέλος της παρτίδας. Μετά τις 40 κινήσεις, γινόταν υποχρεωτικά διακοπή της παρτίδας, με κρυφή κίνηση εντός του φακέλλου κ.λπ.
Έτσι προέκυψε το σημαντικώτατο, αλλά, κάπως «άγνωστο» αυτό μάτς ΤΣΟΜΗΣ – ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (ξέχασα να σας πω ότι αυτός ήταν ο νεαρός φοιτητής!), για το οποίο ελάχιστα γράφτηκαν τότε (το σκακιστικό περιοδικό ΄΄Ελληνικά Σκακιστικά Χρονικά΄΄ ήταν – ήδη – στην δύση του, και κυκλοφορούσε αραιά και πού, ενώ το σκακιστικό περιοδικό ΄΄Πύργος΄΄ που επιμελείτο, τότε, ο Σκακιστικός Όμιλος Καλλιθέας (Σ.Ο.Κ.), και ο αείμνηστος Πρόεδρος Λάζαρος Δρεπανιώτης, ήταν στις αρχές του τότε, και είχε λίγες σελίδες.
Κατά παράδοξη συγκυρία, μάλιστα, κανείς από τους πρωταγωνιστές του μάτς, δεν εφρόντισε – τότε – να αναλύσει δημοσίως τις παρτίδες!  Δεν υπήρχαν τότε τα κομπιούτερς – αναλυτές, και στην ελληνική βιβλιογραφία, ήταν 1 μόνο βιβλίο για σκάκι!! (Ο πρώτος τόμος του Τριαντάφυλλου Σιαπέρα)!
Συνήθως, ένα τέτοιο μάτς, συγκέντρωνε το ενδιαφέρον πολλών ισχυρών σκακιστών, αλλά και θεατών, και οι προβλέψεις για το αποτέλεσμα, έδιναν και έπαιρναν.
Φαβορί – φυσικά – ήταν ο εμπειρότερος, και μερικά χρόνια μεγαλύτερος σκακιστής, ο Δημήτρης Τσομής! Είχε, νομίζω, ήδη και συμμετοχές στην Εθνική Ελλάδος Νέων, τα προηγηθέντα χρόνια!
Ωστόσο σε ένα μάτς 4 παρτίδων, για γερά νεύρα, νικητής θα ανεδεικνύετο, αυτός που θα είχε καλύτερη «ψυχολογία», ο πιο ψύχραιμος, ο πιο κατάλληλα προετοιμασμένος και φορμαρισμένος, και ο πιο μαχητής πάνω στην σκακιέρα!
Κατά την άποψή μου – ίσως –  καλύτερος σκακιστής, να ήταν ο Δημήτρης Τσομής (έτσι πιστεύω!), αλλά, μόλις είχε απολυθεί από τον Στρατό, που υπηρετούσε την θητεία του, και έτσι ο αντίπαλός του – που, ως φοιτητής, είχε περισσότερο χρόνο ελεύθερο – εμελέτησε καλύτερα τις παρτίδες του, στο προηγηθέν Πρωτάθλημα των Υποψηφίων Μαίτρ, και σημείωνε τις προτιμήσεις του (τί θέσεις του άρεσαν), και τις θέσεις που αντιπαθούσε (που δεν του ταίριαζαν και δεν τις χειριζόταν και τόσο καλά). Ασφαλώς, και ο Δημήτρης, θα είχε κάνει το ανάλογο για εμένα… Έτσι φαντάζομαι…
Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, το μάτς, παρά τις εις βάρος μου προβλέψεις, ήταν εντελώς αμφίρροπο και ενδιαφέρον!!  Το μάτς, επίσης, ήταν εξαιρετικά μαχητικό, χωρίς καμμία ισοπαλία, και – επίσης – χωρίς καμμία πρόταση ισοπαλίας!!
Τεράστιο ρόλο στο αποτέλεσμα, κάθε παρτίδας – πρέπει να τονίσω! – έπαιξε και το σκακιστικό χρονόμετρο, αφού, τις κινήσεις από την 25η κίνηση έως την 40η κίνηση (πρώτος έλεγχος του χρόνου), τις εκτελούσαμε – συνήθως – εν ριπή οφθαλμού, λόγω της γνωστής πιέσεως του χρόνου.
Απομένει να δούμε – με την σειρά – μία, μία, τις 4 παρτίδες του μάτς, με λίγα δικά μου σχόλια. Όποιος σκακιστής έχει την τεχνολογία και τις γνώσεις ας αναδημοσιεύσει τις παρτίδες, με δικά του σχόλια και παρατηρήσεις. Θα με ενδιέφερε φυσικά και η γνώμη του φίλου Δημήτρη Τσομή.
 
 
1η παρτίδα του Μάτς – Αθήνα     1-9-1975
ΣΙΚΕΛΙΚΗ  ΑΜΥΝΑ
ΤΣΟΜΗΣ – ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ  1 – 0  (40)
1. e4, c5
                        Μικροέκπληξη για τον Δημήτρη. Θα περίμενε μάλλον Γαλλική Άμυνα
(1…… e6) που ήταν το αγαπημένο μου άνοιγμα τότε, και το βασικό μου «όπλο» στα προηγηθέντα τουρνουά Α Κατηγορίας και Υποψηφίων Μαίτρ.
2.  Sf3,  Sc6
3.  Sc3
Ο Τσομής, εδώ ΄΄σπάει΄΄ την προετοιμασία μου, περιμένοντας να ιδεί, τι έχω ετοιμάσει, με τον σκελετό των πιονιών μου. Εδώ η βασική συνέχεια είναι 3.d4, cd4,  4.Sd4  και έπονται οι διάφορες βασικές θεωρητικές βαριάντες, ανάλογα, με τον σκελετό, των Μαύρων πιονιών!
3. … e5
Μπλοκάρω το κέντρο, αλλά αποκτώ μια «τρύπα» στο «d5», και κάποιες αδυναμίες στα λευκά τετράγωνα.
4.  L c4, g6
Ίσως καλύτερο ήταν  4 …. h6 !?   5. 0–0,  d6.   6.d3,  g5.  7. Sd5,  Lg7  8. c3, Sge7 (MChandler – FOchoa  Σκακιστική Ολυμπιάδα  - βλ. κατωτέρω Συμπληρωματική παρτίδα 1)
Για το 4 …. Le7,  βλ. συναφή παρτίδα -2-   VlHort – L. Porisch, Βάϊκ Ααν Ζέε1975)
5.  d3,  h6
6.  Sd5,  Lg7 …..  Φυσικά εδώ όχι 6 …. Sge7 ??  Sf6  + μάτ!  αποκλεισμού!!
7.  c3,  Sge7
8.  0 – 0,  0 – 0
9. a4,  d6
10.  Tβ1
Είναι ολοφάνερο, το σχέδιο της κάθε πλευράς. Ο Λευκός, θα προσπαθήσει να ανοίξει το κέντρο, και να επιτεθεί στην πτέρυγα της Ντάμας.  Ο Μαύρος θα ολοκληρώσει την ανάπτυξή του και θα επιτεθεί στην πτέρυγα του Βασιλιά.
10. … S : d5
11.  L:  d5, Se7
12.  La2,  Lg4
Όχι τόσο για να αλλάξει αυτόν τον ισχυρό Λευκοτετράγωνο Αξιωματικό με τον Ίππο στο f3,  αλλά – κυρίως για να «προκαλέσει» το επόμενο «αυτάκι = αδυναμία».   (13.h3)
13.  h3,  Ld7
14.  β4
                        Το μέσον της παρτίδας, μόλις έχει ξεκινήσει.
14. …. β6
15. β5 ?!       Μάλλον λάθος στρατηγικής.
Δεν ξέρω τί φοβήθηκε ο Δημήτρης, και έκλεισε εκεί την β΄ κολώνα, ενώ ήταν έτοιμος για παιχνίδι πάνω σε αυτήν!!
15. …. Kh7
Ξεκαρφώνω το πιόνι f7, και ετοιμάζω επίθεση στην πτέρυγα του βασιλιά. Ίσως πιο «προσεκτικό» να ήταν το 15 … K  h8!?
16. De2,  f5!
17.  Lβ 2
                        Ο Δημήτρης ετοιμάζει χτύπημα στο κέντρο με  d3 – d4!!
17. ….  Dc8!!
Με την δολοφονική απειλή  18 …  fe4.  19. de4,  L:h3!  20. gh3,  Dh3  και απειλείται ο  Sf3 ενώ εάν φύγει, μπαίνει ο  Tf8 στο  f4    με φοβερές απειλές  ματ στον  ΄΄αεράτο΄΄ Λευκό Βασιλιά  και δίπλωμα των Πύργων  (Ta8 – f8!)    ─   + 
18.  Kh2
Ο Τσομής υποχρεώνεται σε άμυνα εναντίον των απειλών του Μαύρου.
18. …. g5!?
19.  Sd2,  Sg6
20.  g3 ?  ─  +
Τα Λευκά εδώ χάνουν φανταιζί!  Λάθος του Τσομή. Κάνει αδυναμίες εκεί που επιτίθενται ήδη τα Μαύρα.
Βέβαια, ο Δημήτρης, μου βάζει και μία πονηρή παγίδα, στην οποία… πάω και … πέφτω!  Σαν αρχάριος…
 
Τώρα έπρεπε να συνεχίσω ως εξής:
20 …  f4!1  21. g4 ,   το καλύτερο, (π.χ. εάν 21. gf4,   Tf4  ─  +  π.χ. 22. Sf3, g4.  23.  Sg1,  Sh4.  24.  Lc1,   Sf3  +   25.  S:  f3,  T:  f3   26. Tg1,  T: h3  +   27.  Kg2,  Df8   28.  Kf1,   g3!   29.  f3,  Th2.  30.  Tg2,  Th1  +  3  .  Tg 1,  Lh3  +  0  - 1  -  + ),  f3 !!!  ─  +   π.χεάν  22.  Sf3,  Lg4 !!  23.  h:  g4,  Dg4  24.  S:  g5 +,  Dg5   με απειλές 25 …  T f8  -  f4  -  h4  ματ.
Προσοχή τώρα:
α) Εάν 25. De3.Tf4.26.Dg3, Th4 + 27. Kg 2, Tg4 ─ +
β) Εάν 25 … Dh4 + 26. Kg1, Sf4. 27. Df3, Sh3 +  με επακόλουθα μάτ, !!! ή και κέρδος της Βασίλισσας!
γ) Εάν 25. Lc1, Sf4!  26. L:  f4,  Tf4  ─ +
δΕάν 25, f4, Dh4 + 26. Kg1, Sf4 ─ +
ε) Εάν 25. Th1, Tf4  ─ +
και  στ)  Εάν 25.  f3,  Tf4 ─ +
20…  fe4??
                        Λάθος σχέδιο, που χάνει – δυστυχώς – την παρτίδα!!
21.  Se4!  Lh3???                       (χοντρό λάθος!!)
22. Sg 5 + !! h : g5
23. Dh5 + !!             (αυτό δεν είχα δει – αυτήν την «ενδιάμεση κίνηση με σάχ»!)
24. ….  Lh6   (φορσέ)
25. D : h3,  g4
26.   Dg2!      Παμπόνηρη – δήθεν ΄΄αθώα΄΄ κίνηση του Τσομή. Απειλεί  Ld5 με απειλή του πύργου μου στο a8  και μετά,  Ld5, Ke4  ± /  +  ─ .
                        Γι’ αυτό, ακριβώς, έπρεπε να παίξω  26 … Se7!  (μοναδική κίνηση!!) αλλά η θέση, τώρα, - ούτως ή άλλως – έχει ανοίξει επικίνδυνα για τον Μαύρο Βασιλιά και οι δύο Λευκοί Αξιωματικοί κυριαρχούν στην σκακιέρα, ενώ ο Μαύρος έχει και φοβερή πίεση χρόνου – ως συνήθως!!
26. …  Df5?? Εδώ, έπρεπε οπωσδήποτε να παίξω 26 …  Se7!  (only move)!
27. Ld5!  Tad8
28. Tβd1,  Th8
29. Th1,  Tdf8
30. Kg1,  Kg7
30.  Le4!!  +  ─ 
Αυτό δεν είδα!!   Από εδώ και κάτω εμίλησε η γνωστή άψογη τεχνική του Τσομή!!  Ξαφνικά, όλα τα κομμάτια του Λευκού είναι στην επίθεση, και ο Μαύρος «τρέχει και δεν σώνει». Και έχει και πίεση χρόνου….
30.  ….  Dd7
31.  d4           (το αναμενόμενο «χτύπημα στο κέντρο» που ανοίγει την θέση του Μαύρου σαν βεντάλια…  Από κεκτημένη ταχύτητα έπαιζα την υπόλοιπη παρτίδα, μέχρι τον έλεγχο του χρόνου, στην 40η κίνηση….)
31 ……  De7
32.  Lg6 + ,  Kg6
33.  De4 +  Tf5
34.  D:g4  +  Dg5
35.  Dg5 + ,  T:g5
36. de5,  Td8
37. Th6 +, K: h6
38.  Lc1,  Kg6
39.  Lg5,  Kg5
40.  ed6        1 – 0
Και εδώ – επιτέλους – εγκαταλείπω περίλυπος για την μεγίστη ευκαιρία που έχασα, να προηγηθώ, στο μάτς στην 20η κίνηση, με το 20…  f4!!    / ─  +  
Το μάτς – λοιπόν – ξεκίνησε, με τους καλύτερους οιωνούς για τον φίλο Δημήτρη!  Όλοι – πλέον – ποντάριζαν σε νίκη του στο μάτς!!  Από την πλευρά μου δεν είχα πει την τελευταία μου λέξη!
Έπρεπε στις επόμενες τρεις (3) παρτίδες να ξεχάσω την 1η παρτίδα, να ΄΄συνέλθω΄΄ και να πάρω 2,5 τουλάχιστον βαθμούς. Πράγμα, που εφάνταζε σαν αδύνατον!!  Στην αυτοκριτική που έκανα, κατέληξα ότι ήταν ΄΄θράσος΄΄ να παίξω Σικελική Άμυνα στον Τσομή, και αποφάσισα να συνεχίσω, σε πιο «ποζιστονέλ στυλ» και ό,τι βγει…
 
 
 

Β ΜΕΡΟΣ

Παραθέτω και 2 σχετικές, συναφείς, συμπληρωματικές παρτίδες.
 
Συμπληρωματική Παρτίδα 1
MChandler  (England)  - F.  Ochoa  (Spain)  0 – 1
Ολυμπιάδα του ….  Dubai   ….   1986;;
 
1.  e4,  c5.  2.  Sf3, Sc6.  3  Sc 3
Ο Chandler  παίζει έτσι, επειδή γνωρίζει ότι ο Ισπανός αντίπαλός του, είναι ειδικός, στην βαριάντα Svesnikov.  Κάτι τέτοιο – φαίνεται – ήθελε να αποφύγει και ο Τσομής! 
3.  …  e5.  4.   Lc4,  h6 !?
Τώρα, κατάλαβα, τι κάνει ο Ochoa.   Προετοιμάζεται να παίξει το ….  g7-  g5  απ’ ευθείας, σε ένα τέμπο, ενώ εγώ με τον Τσομή, το έπαιξα σε 2 τέμπο  (άρα έχασα συγκριτικά 1 τέμπο σε σχέση με το σχέδιο του Ochoa !!   καταλάβατε;;)
5. 0 – 0,  d 6.6. d3,  g5!
Τα Μαύρα έχουν αυτό το «δικαίωμα», εξ αιτίας του ότι το κέντρο είναι κλειστό.
7.  Sd5,  Lg7
(όχι φυσικά 7 …   Sge 7??   8.  Sf 6 + μάτ!!)
8.  c3,  Sge7.   9. Se1
Εδώ έχουμε διαφορετικό σχέδιο από αυτό του Τσομή.
9.  ……  Sd5.    10. L:d5,  Se7.   11. Lc4
Ίσως προτιμώτερο ήταν το  11.  Lβ3
11.  ……… 0 – 0
12. Dh 5.
Τα Λευκά θέλουν να επιτεθούν με  h2  -  h4,  αλλά τα Μαύρα αντιδρούν κλασσικά με ένα χτύπημα στο κέντρο.
12. …..d5!
13.   Lβ3
Εάν 13.   ed5,  S : d5    14.  h4,    Sf4.   15.  L :f4,  gf4   ή  εάν 13. ed5,  S :d5.   14. L :  d5,  D:  d5,   15.  h4, f6  και στις δύο περιπτώσεις είναι καλό για τα Μαύρα.
13.  ………c4!   14.  dc4, de 4.   15.  De2
Τώρα το 15.  h4  ήταν περίπλοκο.
15. ………..f5.   16.  f3,  S g6
Τα Μαύρα θυσιάζουν πιόνι, αλλά αποκτούν ισχυρή επίθεση στην πτέρυγα του Βασιλιά. Εάν 16 ……..ef3.   17.  c5  + ,   Kh7.   18  S:  f3   είναι ασαφές. Τώρα η θέση του Λευκού είναι κρίσιμη. Κοιτάξτε πώς καταρρέει σε λίγες κινήσεις!!
17.   fe4,  f4!  18.   h3,   Κh7.   19.  c5,  De7.  
20.   Sd3,  Sh4
Οι τελευταίες δύο κινήσεις των Λευκών, δεν έκαναν καμμία περαιτέρω ανάπτυξη στην πτέρυγα της Ντάμας. Έτσι τώρα, η επίθεση των Μαύρων, αποκτά φθάνει σε επίπεδα συναγερμού.
21.  Df2
Ο Ισπανός χειρίζεται με μεγάλη ακρίβεια, την τελική φάση της επίθεσής του!
21. ……….g4
Εάν 21 ….. f3,  τα Λευκά καταφέρνουν και ΄΄κρατάνε΄΄ με  22.  g3
22.  hg4,  L :  g4,   23.   Ld2,  Dg5.   24.  Ld 1
(ή, εάν έπαιζε  24.  Le 1, Sf 3  + !   25. g :  f3,  L : f3  +  26. Kh 2,  L :  e4   ─  +  με κερδίζουσα επίθεση για τα Μαύρα)
24.  ….  Tad8!  25. Se 1,  Dh5.   26.  Lg 4,  D:  g4
27.  Tc1
Προσοχή!  Τα Λευκά δεν μπορούν να παίξουν 27. Sf3   διότι «κρέμεται» ο Αξιωματικός στο  d2!!
27. ….. f3.  28.  g3,  T:  d2!  29. D :  d2, D : g3  +  30. Kh 1,  f 2!  31. Dd 7, f :  e1 =  
0 -1   Τα Λευκά εγκατέλειψαν!!
 
Συμπληρωματική Παρτίδα 2
VlHort – L. Portisch
Βάϊκ  ααν  Ζέε  1975
 
1.  e4,  c5.  2. Sf 3,  d6  μην ανησυχείτε για την σειρά των κινήσεων.
3.  Sc3,  e5.  4. Lc 4
Ο Hort χρησιμοποιούσε συχνά αυτό το σύστημα με καλά αποτελέσματα. Φαίνεται λίγο «καφενειακό σκάκι».
4. …….Le7
Ωπαα!!  εδώ ο Λάγιος Πόρτις αλλάζει…
Προσοχή εδώ!!!  Ένα γνωστό λάθος των αρχαρίων είναι 4 … Sf 6 ??  5.  Sg 5  (απειλεί το f7,  με διπλή απειλή Βασίλισσας και Πύργου, με τον Ίππο, και τώρα το πιόνι δεν σώζεται π.χ. εάν  5. ….. Le6.   6.  S : 6,  f : 6.  7.  L :  e6  +  ─).
5.  d3,   Sf6. 6.   0 – 0,  Sc 6.  7.  a 4,  0 – 0   8.  h3,  h 6    9. Le 3,   Le6.  10. Sd 2,  d 5!   11.  ed 5,  S:  d5.   12. S  : d 5,  L : d 5.   13.  Dh 5,   f5.   14.  4
Προσοχή!  εδώ τα Λευκά μπορούσαν αμέσως να πάρουν μία ισοπαλία με διαρκές σάχ ως εξής:  14. L  : h 6,  g :  h 6.  15. Dg 6   +, Kh  8  16.  D :  h6  +  Kg 8   17.  Dg 6  =  διαρκές σάχ!  Αλλά η θέση των προσφέρει περισσότερα.
14.  …… ef4. 15. L :  f4,  Lf6.  16. c 3!  L : c 4.  17.  S :   c4,  D :  d3  18.  Sd6, Se 7.   19.   S:  β7,   Dd5.
Προσοχή!  όχι – φυσικά – 19. …... Sd5?  λόγω  20. Ld 6
20.   Sd 6?
Αυτό καταστρέφει όλο το πλεονέκτημα των Λευκών. Καλύτερο ήταν εδώ το:  20. Df3,  Dβ3  21.  Tf2! Tc 8     22. Ld  6  με εξαιρετικό παιχνίδι!
20.   ……..Tad8.   21.  Tad 1,   Dβ3.  22.   De2, D :  a 4     23.  Ta 1,  Dd 7.  24. Dc  4  + ,   Kh7
25.  Dc5??   Ο Hort είπε, μετά από την παρτίδα ότι έπρεπε να του «κοπεί το χέρι» γι’ αυτήν την κίνηση!  Μπορούσε να είχε μια σίγουρη ισοπαλία με το 25. Sβ5  (η κίνηση που λύνει όλα τα προβλήματα των Λευκών) 25. ….Dd 5.   26.  D:  d5,  S :   d5.  27.  Ld6,   Le7.    28.  L : e7 , S : e7   29. :  a7   
25. ….. Sg 6.   26.  Lh 2,  Le7
Αυτό παρέβλεψε ο Hort.
27.  Tfd1,   f4!,   28. T  :  a7,   De6. 29. Ta6,   Tf6!
(και αυτό παρέβλεψε!)
30. Df 2,  Td 6.  31.   T1:  d 6,  L :  d 6
32.  Kh 1,  Dd 5.  33. Ta  1,   f3!!   34.  L :  d 6,  fg 2  + 
35.  D:  g2, D  :  d6   36. Tg 1, Dd 3.  37. Kh 2,  Te6  - 0 – 1  και τα Λευκά (o Hort)  εγκαταλείπουν.
Κλασσικό καφενειακό σκάκι, από δύο παλιές καραβάνες – εκ των γκραντμαίτρ!
 
2η Παρτίδα του Μάτς – Αθήνα     3-9-1975
ΙΝΔΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ
ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΤΣΟΜΗΣ  1 – 0    (57)
 
1. d4,  Sf6
2.   c4,  e6
3.  Sf3,  β6
4.  g3,  Lβ7
5. Lg 2, Le 7
6.  Sc3,  Se4
7.  Ld
Κίνηση που αιφνιδίασε τον Δημήτρη!  Ουσιαστικά είναι μια υποβαριάντα της Ινδικής Άμυνας της Βασίλισσας, που δεν είχε ακόμη αναλυθεί καλά.
7. …..  0 – 0
Ίσως έπρεπε 7. …..d5  εδώ, π.χ.  8.  cd 5,  S:  d2.  9. D : d 2  λίγο καλύτερα τα λευκά  ή  8. cd 5,  S:  c3.  9.  β:  c3, L :  d 5.  10.  0 – 0,   0 – 0.   11. Te 1 λίγο καλύτερα τα λευκά  /  ±
8.  d5!?
Κόβω την διαγώνιο του «ισχυρού Lβ7» και ταυτόχρονα απειλώ, τον – ανυπεράσπιστο  Se4! Οπότε τώρα, ο  Se4,  πρέπει να «αποφασίσει» στο «δίλημμα» τί θα πάρει;  Τον  Sc3  ή  τον  Ld2;;
Και στις δύο περιπτώσεις, τα Λευκά σταθεροποιούνται στο  d5,  και αποκτούν καλύτερο κέντρο πιονιών και εδαφική υπεροχή στο κέντρο και στην πτέρυγα της Βασίλισσας. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι εάν η θέση «μπλοκαρισθεί» ο Ίππος, είναι καλύτερος από τον Αξιωματικό!
8. …  Sd2
                        Ίσως καλύτερο ήταν το 8 …. Sc 3.  9. L :  c3,  Lf6
9. D:  d2,  d6
Ο Μαύρος, θέλει να παίξει …  e5,  και να επιτεθεί στην πτέρυγα του Βασιλιά.
10.  0 – 0, e5
11. Tad1, Sd 7
12. Dc 2,  f5
13.  e3!
Κίνηση, που «σταματάει» το …  f5 –   f4,  αλλά και το … e 5 – e4, διότι, και στις δύο περιπτώσεις ο  Sf3  θα μπουκάρει στο Τετράγωνο «δ4» και από εκεί θα κυριαρχεί στο κέντρο της σκακιέρας, με απειλές να μπει στα τετράγωνα  e6  ή c6.
13.  ….Lc8
Αυτές οι παλινωδίες του Λευκοτετράγωνου Αξιωματικού, δείχνουν – σε συνδυασμό με την πίεση χρόνου των Μαύρων – ότι «κάτι δεν τους αρέσει στην θέση αυτή»!  Ο Τσομής φέρνει τον Lβ7,  σε «καλύτερη διαγώνιο». Είναι φανερό, ότι «ετοιμάζει» επίθεση στην πτέρυγα του βασιλιά, την οποία – όμως – δεν τόλμησε ποτέ να εκδηλώσει!
14.  Se2,  a5
Τα Μαύρα θέλουν να εξασφαλίσουν το ΄΄c5΄΄  τετράγωνο, για να βάλουν εκεί τον Ίππο τους.  Έτσι αποτρέπουν, προηγουμένως το β2 – β4 των Λευκών. Στην πραγματικότητα, όμως ματαιοπονούν, διότι, τα Λευκά, με την επόμενη κίνησή τους, αποτρέπουν αυτό το σχέδιο!
15. Se 1
Πολύ πονηρή, στρατηγικά, κίνηση. Απειλεί το 16. f2.  f4 και 17. f 4: 5  ±. Γι’ αυτό ο Τσομής, αποφασίζει να προωθήσει το πιόνι e5 στο  e4,  και να ΄΄ζωντανέψει΄΄ τον Ίππο του στο e5 ή στο c5, χωρίς να κινδυνεύει από τοSe1 – d3.
Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο απλά…
15. …. e4?
Μεγάλο στρατηγικό λάθος των Μαύρων, που δημιουργεί «τρύπες» (=ισχυρά τετράγωνα) για τους Λευκούς Ίππους.
16. Sd 4! Se 5
Εδώ εάν περιμένω την επίθεση του Μαύρου, με … g5 κ.λπ. χάθηκα. Έτσι αποφάσισα να ανοίξω το κέντρο!
17.  f4!! Sg 4 Απειλώντας, S  : e3.
                        Πιστεύω ότι καλύτερο ήταν το 17 …. ef 3  e.p. (=αν πασσάν), αν και η θέση ανοίγει εις όφελος των Λευκών, και ο Μαύρος, βρίσκεται να είναι υποανάπτυκτος (Ta8), και με πολύ ΄΄ανοικτή΄΄ την θέση του Βασιλιά του!
18. De 2!
                        Υποστηρίζω το πιόνι  e3,  αδειάζω το τετράγωνο c2  για τον Se1, και τώρα απειλώ να μπουκάρω στο c6 με τον  Sd4.  Παράλληλα, απειλώ και  h2 – h3, και η επίθεση των Μαύρων, στην πτέρυγα του βασιλιά, έχει σταματήσει, ενώ ο  Sg4  έχει προβλήματα.
18 …… De 8
19. Sec 2, Ld 7
20. Sa 3!
Ωραία μανούβρα του Λευκού Ίππου. Τα Μαύρα τώρα πρέπει να φροντίσoυν, τα ΄΄μπασίματα΄΄ των Λευκών Ίππων.
20. …. Dg 6
21.  Saβ5!
Απειλεί το «καθυστερημένο πιόνι»  c7,  που είναι επιπλέον και ανυπεράσπιστο εντελώς!
21. …. Ld8    Σχεδόν φορσέ
22  a3!
Ξαφνικά τα Λευκά, απειλούν, να μπουκάρουν στην πτέρυγα της Ντάμας των Μαύρων.
22. …. h5
                        Νομίζω ότι επιταχύνει το τέλος αυτή η αντίδραση των Μαύρων.
23.  h3,  Sh6
24.  Df2
Κίνηση που αφ’ ενός στηρίζει το πιόνι g3  αφ’ ετέρου αποτρέπει το  h5 –   h4, και εκ τρίτου, αδειάζει το τετράγωνο  e2  για τον  Lg2.
24. ….Df 7
25. Kh 2
                        Κίνηση που αδειάζει το τετράγωνο  g1  για τον Λευκόν Πύργο f 1.
25…. De 8
26. Tg 1,  Tf 6
Εδώ και οι δύο παίκτες, είχαμε – ήδη – πίεση χρόνου. Τα Μαύρα, δεν έχουν καλό σχέδιο, και ουσιαστικά είναι σε θέση «zugswang» (= χωρίς καλή κίνηση).
27.  Lf1,  Sf7
28. Le 2
Ξαφνικά η θέση του Μαύρου ανοίγει σαν βεντάλια. Ο Λευκός Αξιωματικός ζωντάνεψε με τις τελευταίες δύο κινήσεις του, και ήδη απειλεί το Μαύρο πιόνι στο h5.  Παράλληλα, ο Πύργος στο  h1,  απειλεί να ανοίξει νέο μέτωπο στα Μαύρα, με g3 – g4 και επίθεση στον Μαύρο Βασιλιά. Ουσιαστικά, τα Μαύρα, παίζουν χωρίς τον Πύργο a 8.
28. …. Th6
29.  β3,  Th7            Με προφανή σκοπό … Sf 7…. Sh 6….. Sg 4 +
30.  Tg2,  Sh6
31.  Tdg1,  Sg4 +
32.  L:  g4, h : g4
33.  h4,  L: β5?
Στην κλειστή αυτή θέση οι Λευκοί Ίπποι είναι καλύτεροι από τουςΜαύρους Αξιωματικούς. Έτσι, τα Μαύρα σε πίεση χρόνου ευρισκόμενα, κάνουν αυτήν την αλλαγή, η οποία – όμως – μεταφέρει σε κερδισμένο φινάλε των Λευκών. Τώρα, ανοίγει η κολώνα ΄΄ c ΄΄ και εκεί θα μεταφερθούν οι 2 Πύργοι των Λευκών, πιέζοντας ασφυκτικά το καθυστερημένο Μαύρο πιόνι, στο ΄΄7΄΄.
34.  c: β5, Df 7
                        (Υπερασπίζει το απειλούμενο πιόνι  f5)
35. Se 6, Lf 6
36.  Tc1,  Ta7 Παθητική άμυνα. Ουσιαστικά ο  Ta8,  δεν αναπτύχθηκε ποτέ!
37. a 4
                        Δεν υπάρχει λόγος, για βιασύνες.
37. …  De7
38. Kg1,  g6
39.  Tc6
Τα Λευκά παίζουν, εξαιρετικά ΄΄στέρεα΄΄. Μην ξεχνάμε ότι «πρέπει» οπωσδήποτε να κερδίσουν αυτήν την θέση, για να ισοφαρίσουν στο σκορ!
39. …. Dd 7
40. De 1, Te 7
41.  Tgc2
Τώρα είναι ολοφάνερο ότι μετά από το De 1 -  c1 το πιόνι  c7 πέφτει και μαζί διαλύεται η θέση των Μαύρων. Έτσι, τώρα, τα Μαύρα, κάνουν μία ΄΄απελπιστική΄΄ προσπάθεια, δίνοντας την ΄΄διαφορά΄΄ (= Πύργος, για τον Ίππο στο  e6) για ένα ή δύο επιπλέον πιόνια του Λευκού, που – όμως – θα τα επιστρέψουν γρήγορα, και με … τόκο!
41 …. Te6?            
Εδώ η πίεση του χρόνου τελειώνει και εζήτησα από τον Διαιτητή, φάκελλο για να ΄΄γράψω΄΄ την «κρυφή μου κίνηση», παρ’ όλον ότι αυτή ήταν προφανής. Ήθελα με την ησυχία μου, να μελετήσω το φινάλε στο σπίτι μου.
Και απεδείχθη, πολύ σοφή, και ΄΄επαγγελματική΄΄ αυτή η αντίδρασή μου!!  Όπως απεδείχθη από την κατ’ οίκον ανάλυση της διακοπής είχε τις δυσκολίες της η θέση αυτή!!
42.  de6
                        Η ΄΄κρυφή΄΄ μου κίνηση!
Τώρα η Μαύρη Βασίλισσα, παίρνει το πρώτο πιόνι  (e6) και απειλεί τοδεύτερο πιόνι στο ΄΄β3΄΄. Περίπτωση, παθητικής άμυνας με De 1 -  β1 δεν μου άρεσε!
42.  … D : e6
43.  De2!!
Κίνηση εξαιρετική, που δεν φαίνεται εύκολα πάνω στην σκακιέρα, ειδικά εάν έχεις πίεση χρόνου. Έτσι δίνω και 2ο πιόνι αλλά, αλλάζω αμέσως τις βασίλισσες και μεταφέρω άμεσα σε κερδισμένο φινάλε, για τα Λευκά!
43. ….: β3
44.  Dc4 + , D : c4
45.  T6: c4    Ο σωστός Πύργος. Ο άλλος, χρειάζεται για να μπουκάρει από την κολώνα ΄΄ h ΄΄.
45 …  Ld8
                        Αυτήν την θέση έπρεπε να μελετήσω στο σπίτι κατά την ανάλυση της διακοπής μου. Τώρα, μεν, το πιόνι του Μαύρου στο ΄΄c7΄΄ δεν τρώγεται, και τα Μαύρα έχουν δύο πιόνια για την ΄΄διαφορά΄΄. Χρειάζεται, λοιπόν, τόλμη και ιδιαίτερη τεχνική!!  Παρατήρησα ότι, ουσιαστικά έπαιζα με Πύργο περισσότερο, οπότε έπρεπε να τον αξιοποιήσω αμέσωςδίνοντας, προσωρινά και τρίτο (!!) πιόνι για την διαφορά, αρκεί να ανοίξει μια κολώνα, για να ΄΄μπουκάρει΄΄ μέσω αυτής ο ΄΄επιπλέον΄΄ Πύργος μου. Στο φινάλε, για να κερδίσεις, πρέπει να δημιουργήσεις, και 2η αδυναμία στον αντίπαλο!!
46.  h5!! gh5
47.  Th2,  Kg7  (Εάν 47…  h4.  48.  gh4,  Kg7.  49  5,  Kh6. 49.  Td4 με σκοπό 50 Td5 και51.  T:  f5!!  + ─  Ο Μαύρος δεν είχε άμυνα για το πιόνι ΄΄f5΄΄)
48. T : h 5
                        Η επιστροφή του 1ου πιονιού, και το μπουκάρισμα του επιπλέον Πύργου μου. Επιπλέον, απειλείται ήδη το πιόνι  f5!
48.  …. Kg6   Φορσέ
49.  Th8
                        Τώρα ο Μαύρος μπορούσε να εγκαταλείψει  +  ─
49. … Le 7
50.  Tc8,  d5
51.  T4: c 7, T : c7
52.  T:  c7      Έτσι επεστράφη και το 2ο πιόνι…
52. … Ld8.
                        Προσοχή εδώ!  Εάν έπαιζε 52…  Lc5?  - που φαινομενικά ΄΄κρατάει΄΄ - τότε 53. T : c5!  και μετά από 53…  β:  c5  54.  β6!!  και το πιόνι ΄΄β΄΄ προάγεται σε βασίλισσα σε δύο κινήσεις!!  +  ─ 
53.  Td7,  Lf6
54. Td 6,  d4
55.  T : β6    
Η επιστροφή και του 3ου πιονιού!!
55. … d3
56.  Kf2, Kf 7           
Ο Λευκός Βασιλιάς, είναι «μέσα στο τετράγωνο προαγωγής» στο d1!!
57.  Tf6!      1 – 0
                        Έτσι κατάφερα να ισοφαρίσω το Μάτς: Σκόρ  1- 1!  Ο Μαύρος εγκαταλείπει, διότι δεν έχει χρόνο (tempo) να προλάβει, την προαγωγή σε Ντάμα, του πιονιού β5!
                        Αυτά, όλα αποδεικνύουν ότι, είχα αναλύσει σωστά την διακοπή τηςπαρτίδας, και – γενικά – έπαιξα «επαγγελματικά» σε πολλές φάσεις της ποζιστονέλ αυτής της παρτίδας.
                        Ο Τσομής, έδειξε, μειονεξία, σε κλειστές θέσεις και – γενικά – στο ποζιστονέλ παιχνίδι, και στα φινάλε.
 
3η Παρτίδα του Μάτς – Αθήνα      6-9-1975
ΓΑΛΛΙΚΗ  ΑΜΥΝΑ
ΤΣΟΜΗΣ – ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ  0 – 1  (57)
 
Αναμφίβολα η 3η παρτίδα του μάτς, με την πιο «άγρια ομορφιά» ήταν η πιο αμφίρροπη και η πιο μαχητική (με εξαιρετική πίεση χρόνου, αμφοτέρων των αντιπάλων ήδη από την 26η κίνηση – Τσομής – και από την 29η κίνηση – Πετρόπουλος) αλλά και με πολλά χοντρά λάθη και για τις δύο πλευρές, ένεκα της ζωηρής επιθυμίας αμφοτέρων των παικτών να προηγηθούμε στο σκόρ. Και – πράγματι – και οι δύο παίκτες, χάσαμε ευκαιρίες νίκης!
Παίχθηκε η Γαλλική Άμυνα, βαριάντα Winawer,  με αντίθετα ροκέ  (βλ.  10.  0 – 0  και 13….  0 – 0 – 0). Στα αντίθετα ροκέ, συνήθως, κάποιος θα χάσει, και κάποιος θα υπερισχύσει!
Στο άνοιγμα, τα Μαύρα βγήκαν λίγο καλύτερα, αλλά αμέσως μετά έχασαν χρόνο … (π.χ. 15…   Tde8 16 … h6. 17…. h5) ενώ έπρεπε να χτυπήσουν αμέσως το κέντρο π.χ. με 15 … e5 και μετά με 23 …. f5!).
Ο Τσομής, δείχνοντας την κλάση του, αλλά εξαντλώντας σχεδόν τον χρόνο του, προέβη σεδύο αξιόλογες «θυσίες διαφοράς = 2 πύργοι για ισάριθμα (2) ελαφρά κομμάτια μου (Ίππο και Αξιωματικόν) και 1 – 2 πιόνια μου», και η θέση των Μαύρων «άνοιξε», και – εκτός τούτου –, άρχισε αμέσως μια «τρελλή κούρσα» των πιονιών ΄΄h ΄΄ -   του Τσομή – και ΄΄ a΄΄ - του Πετρόπουλου – που για να αποτραπεί η προαγωγή τους σε βασίλισσα,χρειαζόταν «καθαρό» μυαλό, που – όμως – δεν υπήρχε, αφού έπρεπε η κάθε πλευρά να «μετρήσει» θυσία Πύργου (Πετρόπουλος) – όχι απαραίτητη όπως θα δούμε στην 30ηκίνηση! –  και θυσία Ίππου (Τσομής), και όλα αυτά με τις σημαίες στα σκακιστικά μας χρονόμετρα σχεδόν οριζοντιομένες από την 30η κίνηση!!
Οι παίκτες – φυσικά – σταμάτησαν να ΄΄γράφουν΄΄ τις κινήσεις στα παρτιδόφυλλά των (πρώτος ο Τσομής γύρω στην 28η  κίνηση, και μετά κι εγώ κάπου 2 – 3 κινήσεις αργότερα) και, φυσικά, τις κινήσεις έγραφε σε δικό του σημείωμα, μόνο ο διαιτητής!!
Έτσι στην 40η κίνησή μου, κανείς παίκτης δεν συνειδητοποίησε ότι «έληξε» ο πρώτος έλεγχος του χρόνου – από απόψεως αριθμού κινήσεων – και δεν εζήτησε από τον διαιτητή φάκελλο – διακοπής για να γράψει την κίνησή του «κρυφή»! Κι αν ακόμη, συνειδητοποίησε, κάποιος παίκτης, αυτό, δεν είχε χρόνο να «εκτιμήσει σωστά την θέση», αν – δηλαδή – τον συμφέρει η διακοπή!
Έτσι συνεχίσαμε να παίζουμε, σε ρυθμό – πολυβόλου, έως την 55η κίνηση των Λευκών, οπότε κάποια σημαία (μάλλον του Τσομή) έπεσε σε κάποιο χρονόμετρο, συμπληρώσαμε – με εντολή του διαιτητή! – στα παρτιδόφυλλα τις κινήσεις μας, αλλά η θέση των Λευκών,βρέθηκε να είναι εύκολα χαμένο φινάλε!  Έτσι κανείς δεν ζήτησε διακοπή…
Προηγουμένως – όμως – ο Τσομής, σε εξαιρετική πίεση χρόνου, και πιστεύοντας ότι «όλα κερδίζουν», έχασε ευκαιρίες να νικήσει, ή να έχει καλύτερη άμυνα για ισοπαλία, κάνοντας σοβαρά λάθη στην 30η, 32η, 36η, 43η, κίνησή του.
Αλλά κι εγώ, στο μέσον της παρτίδας, πάνω στην «μανία μου» να «αλλάξω» γρήγορα τις βασίλισσες, και να μεταφέρω την παρτίδα σε φινάλε, δύο πύργων εναντίον τριών κομματιών, έχασα σημαντικές ευκαιρίες να βγω πολύ καλύτερος, στο μέσον της παρτίδος, με βελτιώσεις κάπου μεταξύ 15ης και 23ης κινήσεως.  (αργότερα, δεν είδα και το 30 … Τβ2!!?  (που καθήλωνε τα Λευκά σε άμυνα) και έπαξα 30… Τβ1?!? που – μάλλον – ήταν κατώτερο! Έτσι έχασα κι εγώ, εκεί, ευκαιρία νίκης, ένεκα της πιέσεως του χρόνου… Αμφίρροπη παρτίδα…
Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά, την αποφασιστική αυτή 3η παρτίδα του μάτς, με την οποίαπροηγήθηκα στο σκόρ με 2 – 1!!
Από απόψεως ΄΄δικαιοσύνης΄΄ πιστεύω ότι, με νίκη δική μου στην 1η παρτίδα, και – έστω! –  νίκη του Δημήτρη στην 3η, πάλι το ίδιο σκόρ θα είχαμε (2 – 1 υπέρ εμού)!
1.  e4,  e6
2.  d4,  d5
3.  Sc3,  Lβ4
4.  e5,  Se7
5.  Sf3,           για το  5.  a3,  L:  c3.  6. βc3,  c5  7.  a4, β c 6  8. Sf 3, Da 5.  9.  Ld  2,  Ld7.  10. Le 2,  c4   11. Sg 5,   f6!?  συμπληρωματική παρτίδα – 2 -  Γ. Περιφάνης – Πετρόπουλος Κ.  0 – 1  (37)  Πρωτάθλημα  Υ.Μ.  1975.
5. …  c5         Τα μαύρα ΄΄χτυπούν΄΄ την βάση της αλυσίδας πιονιών των Λευκών!
6.  a3,  Lc 3 +
                        Τα Μαύρα δίνουν την «μικρή διαφορά» (= Αξιωματικό για Ίππο) με αντάλλαγμα, την δημιουργία, κακού σκελετού πιονιών για τα Λευκά. Εδώ υπάρχει και το 6 …  cd4  7. a : β4,  d:  c3.  8.  β c 3  αλλά η θέση αυτή δεν μου αρέσει για τα Μαύρα, παρά το γεγονός ότι τα διπλωμένα πιόνια  c2, c3  των Λευκών, μπορούν να γίνουν στόχος πάνω στην ανοικτή ΄΄ κάθετο των Μαύρων.
7. β:  c3, S βc 6
                        Πάλι τα Μαύρα πιέζουν το Λευκό πιόνι  ΄΄d4΄΄.
8. Le 2           Ίσως και αμέσως 8.  Tβ1!?  = 
8. … Da 5
                        Τα Μαύρα με αυτήν την κίνηση, απειλούν το πιόνι ΄΄c3΄΄, αλλά και – εμμέσως – το ΄΄d4΄΄ και σε ωρισμένες περιπτώσεις το ΄΄c2΄΄ μέσω  Da5 - Da4. Παίζεται και αμέσως  8… f6!?
9. Ld2,  c4
                        Αυτήν την θέση ήθελα να φέρω επηρεασμένος από κάποιες παλιές παρτίδες του Botvinnik.
10. 0 – 0 ,  Ld7
                        Είναι ολοφάνερο, ότι σχεδιάζω μεγάλο ροκέ (0 – 0 – 0) και να επιτεθώ στην πτέρυγα του Βασιλιά. Παράλληλα διατηρώ και την πίεση στην βάση πιονιών ΄΄c3΄΄ των Λευκών. Εδώ παίζεται και αμέσως 10. …  0 – 0 , λίγο καλύτερα τα μαύρα, με σκοπό το χτύπημα …  f6 ….  fe5.
11.  Te1
                        Για το 11. Sg 5,  h6. 12.  Sh3, Sg 6.  13.  Lh5,  Sce7  14. a 4,  0 – 0 – 0  λίγο καλύτερα τα μαύρα βλέπε συμπληρωματική παρτίδα – 1 -    Lanka Z. –LamoureuxC. Open Internationale Tournament, Cannes1993  0 – 1  (43).
11. …. f5!?   Είναι φανερό ότι, ο Τσομής, δεν θα επέτρεπε αυτό το μπλοκάρισμα!  Ίσως και …. T β8.   Dc1 =
12.  efe.pgf 6
                        (Τώρα τα Μαύρα, ψιλοαπειλούν …. e5) ταυτόχρονα ενισχύουν και το τετράγωνο …. g5.
13.  Lf1
Τα Λευκά πιέζουν αμέσως το ΄΄αδύνατο΄΄ πιόνι e6  των Μαύρων, με όλες τις δυνάμεις των. Ίσως καλύτερα αμέσως  13. Sh 4  =  (ισότης).
13. … 0 – 0 – 0  λίγο καλύτερα τα μαύρα
Τώρα τα Μαύρα, τελειώνουν την ανάπτυξή των με αντίθετα ροκέ, και κάπως πιο επιθετική διάταξη κομματιών.     
14.  g3,  Sg6 Ενισχύω το … e5
15. Lg2?!
Ανακρίβεια!  το καλύτερο ήταν αμέσως 15.  h4,  e5  με λίγο καλύτερα τα Μαύρα.
Βεβαίως, ο Τσομής, με το 15  Lg2,  προβλέπει ότι θα ανοίξει η θέση (μετά από … e5,  de5) και – τότε - ΄΄αδύνατο΄΄ θα είναι το πιόνι  ΄΄d5΄΄ των Μαύρων – γι’ αυτόν τον λόγο τοποθέτησε τον Αξιωματικό του στο τετράγωνο ΄΄g2΄΄ και μέχρις ενός σημείου, του «βγήκε σε καλό…»!!
15…  Tde8!?
Η κίνηση αυτή – εκτός του ότι ενισχύει το …  e5 – έχει ένα σοβαρό πλάνο με τον ελιγμό …  Sc6 …. Sd8 …. Sf7 …. Sd6  και  …. Se4!  οπότε αυτός ο φοβερός Ίππος θα απειλεί πολλά, και πρέπει αμέσως να «αλλαχθεί».Γενικά σ’ αυτό το μάτς, έδειξα ότι χειρίζομαι καλύτερα τους Ίππους, από τον Τσομή!!
Όμως, αμέσως μετά την παρτίδα, όλοι μου είπαν ότι ακόμη καλύτερο ήταν αμέσως 15 …  e5! τα Μαύρα υπερέχουν με καλύτερα τα Μαύρα  (π.χ. 15 …. e5. 16.  Te3 τα Μαύρα υπερέχουν).
16. Kh 1?      Κίνηση αναμονής χωρίς νόημα. Καλύτερο ήταν 16. Lh 6, Thg 8  με τα Μαύρα λίγο καλύτερα.
16 …  h6  λίγο καλύτερα τα Μαύρα
Αυτό το πιόνι προορίζεται για …  h5!
Ανταποδίδω την φιλοφρόνηση, ενισχύοντας ασκόπως το g5.  Καλύτερο ήταν 16….  e5,  17. Lh 6,  e4.  18.  Sg1  λίγο καλύτερα τα Μαύρα.
17.  h4,  h5
Πάνω στην παρτίδα θεώρησα απαραίτητο να μπλοκάρω (τα Λευκά απειλούσαν h4 –  h5 και με σταμάτημα της επιθέσεώς μου). Μετά μου υπέδειξαν …  e5 ως λίγο καλύτερο (π.χ. 17 … e5.  18  Sh2  λίγο καλύτερα τα Μαύρα αλλά εάν  18  h5  έχομεν ασάφειαν).
18.  Lh3         Τα Λευκά πιέζουν το ΄΄e6΄΄ των Μαύρων.
18…  Sd8      Συνεχίζω τον ελιγμό του Ίππου, που είχα σχεδιάσει, ήδη από την 15η κίνησή μου (βλ. σχόλιό μου στο 15…  Tde8)
                        Ωστόσο καλύτερο ήταν το 18 …  e5.  19. Lg 2  λίγο καλύτερα τα Μαύρα.
19.  Tβ1, Sf 7
20.  Sg1,  Sd6
                        Προσοχή!  Λάθος ήταν το 20…  D:  a3,  21.  Ta1,  Dd6  22.  T:  a7  ± και τα Λευκά θα ήσαν ήδη καλύτερα.
21.  Lg2,  Se4
Ο ελιγμός πραγματοποιήθηκε επιτέλους!  Ο Se4  ήδη απειλεί το  f2  (ρουά – ρέν)  κ.λπ.  Ίσως το 21 …  Lc6 ήταν ισότης!  Τώρα εάν 22. L :  e4,  d:  e4. 23. T :  e4??  Lc6  και τα Μαύρα κερδίζουν! ─ + 
                        Εάν 22. L :  e4, d :  e4. 23. De 2,  Lc6 = ισότης.  Όμως, εδώ τα Λευκά (Τσομής), αποφασίζουν, θυσία διαφοράς
22. T :  e4!  de 4
23.  Tβ4?!? 
                        Εδώ ο Τσομής, έχει έρθει ήδη σε μεγάλη πίεση χρόνου, και – παρ’ όλα αυτά – προσπαθεί να περιπλέξει τα πράγματα ακόμη περισσότερο.
                        Με 23. De2!?  β5  (23 …  D:  a3?  24. D : e 4,  Thg8  25. T :  β7! ±)  24.  De4, Thg8   λίγο καλύτερα τα Λευκά.
                        Φυσικά λάθος ήταν το 23 L  :  e4? με «απειλές» στο πιόνι β7 και στον Ίπποg6! Όμως όλα αυτά σταματούν, με το προγραμματισμένο  23….  Lc6 που απειλεί τον  Le4  και  - πίσω από αυτόν – τον Λευκό βασιλιά στο h1!! Έτσι, μετά από 24. L : c 6,  β: c 6  και 25… Dd 5 +  (με σάχ) τα Μαύρα κυριαρχούν στο κέντρο και στην πτέρυγα του βασιλιά, και τα Λευκά δεν έχουν αντάλλαγμα για την δοθείσα στο ΄΄e4΄΄ ΄΄διαφορά΄΄.
                        Ωστόσο, μετά το 23 T β4?!?, άρχισα να έρχομαι κι εγώ σε μεγάλη πίεση χρόνου. Έτσι δεν κατάφερα να «ιδώ» το απλό 23…f5! και με λίγο καλύτερα τα Μαύρα!  Έτσι σχεδίασα να εκβιάσω αλλαγή βασιλισσών και μεταφορά αμέσως σε φινάλε, όπου, επίστευα ότι υπερέχω σε θέση και γνώσεις. Έτσι έπαιξα το «λάθος»…
23… Df 5?! ±          
Ήδη τα Λευκά είναι λίγο καλύτερα. Έπρεπε, οπωσδήποτε 23… f5!!  αδιαφορώντας για το πιόνι στο c 4.
24. T:  c4 +, Lc 6
25. De 2!, Kd 7?  + ─
                        Ξεκαρφώνει τον Αξιωματικό στο  c6. Ωστόσο, χάνει… Σχετικά καλύτερο ήταν 25… Se 7!?  26. L :  e4,  Da5  ± με καλύτερα τα Λευκά. Αυτήν την συνέχεια πρέπει να μετρούσαν τα Λευκά, και ήρθαν σε ΄΄τρελλή πίεση΄΄.
26. T :  c6!  + ─
                        Αυτό δεν το είχα ΄΄δει΄΄. Με ζώσανε τα φίδια.
26 …  β:  c6
27. L  :  e4,  Dg4
                        Κατά το αρχικό σχέδιό μου (αλλαγές βασιλισσών). Τώρα οι σημαίες στα χρονόμετρά μας έχουν αρχίσει να οριζοντιώνονται επικινδύνως, και έχομεν ένα φινάλε δύσκολον για πίεση χρόνου, που με κάνει να ελπίζω. Πλην – όμως – έχομεν και τα πιόνια ΄΄ h ΄΄ του Τσομή, και ΄΄a΄΄ το δικό μου, που ΄΄πρέπει να προωθηθούν άμεσα!! Κοντέψαμε να στραβολαιμιάσουμε, πέρα – δώθε τα κεφάλια μας!!
28. D : g 4, h :  g4
29. L :  g6      (ξεροσφύρι κομμάτι!)
29…  Tβ8
                        Από αυτήν την στιγμή οι αντίπαλοι σταματούν να γράφουν τις κινήσεις στα παρτιδόφυλλά των, και παίζουν το γνωστό ΄΄καράτε΄΄ μέχρι την 55η κίνηση, μη γνωρίζοντας ότι «πέρασε η 40η κίνηση = έλεγχος του χρόνου», αλλά – επίσης – χωρίς να πέφτει η σημαία, σε κάποιου το χρονόμετρο!!  Έτσι το ΄΄μπλίτς΄΄ παίχθηκε μέχρι την 55η κίνηση, και μόνον ο διαιτητής (κ. Σιαπέρας, νομίζω) έγραφε σε δικό του σημείωμα τις κινήσεις!!
30. Se2
30…Tβ1 +  ?!?
                        Εδώ μπορούσα να καθηλώσω σε άμυνα τα Λευκά, αλλά, αυτό ίσως αποτελεί λάθος!!  Το καλύτερο ήταν 30 … Tβ2 !!? με απειλή….  f6 – f5!!  οπότε φορσέ θα ακολουθούσε 31  Ld3,  Ta2,  32. Lc 1,  f5!  και το πιόνι h4,  δεν είναι εύκολο να προχωρήσει, ούτε να προαχθεί, διότι χάνει την υποστήριξη του Λευκοτετράγωνου Αξιωματικού!  Ενώ το πιόνι ΄΄a7΄΄φαντάζει επικίνδυνο π.χ.  33… Tβ8  και  34…. Tβ 1 +.  Πάνω στην τρελλή πίεση χρόνου, θέλησα ΄΄καθαρές λύσεις΄΄ με ελεύθερα πιόνια!! Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι, ο Μαύρος βασιλιάς, μπορεί να πλησιάσει στο h8, κι έτσι το Λευκό πιόνι  ΄΄h΄΄, να μην χρειάζεται θυσία του ενός Πύργου μου για να το σταματήσω!! Οπότε ο δεύτερος Πύργος μου, θα ενίσχυε, την προώθηση του δικού μου πιονιού ΄΄a΄΄.
31.  Kg2, Ta 1
32.  h5           Τώρα αυτό το πιόνι δεν σταματάει με τίποτε!!  Μόνον με θυσία Πύργου!!  Ωστόσο αποκτώ κι εγώ ελεύθερο πιόνι ΄΄a ΄΄ και αυτό έκανε τον Τσομή, να χάσει και τα τελευταία αποθέματα ψυχραιμίας του, και τα τελευταία δευτερόλεπτά του…  Με ΄΄σημαίες΄΄ που προσπαθούσαν να ισορροπήσουν, κάπου εκεί στο «12» συνέχισα ως εξής:
32…  T :  a3
33.  h6,  a5
34.  h7   +  ─            αντικειμενικά «κερδίζει»
34…   a4
35. Lh 6, Ta  1         
Προσοχή!  Εάν το πιόνι φθάσει στο ΄΄a2΄΄ χωρίς να απειλείται, τότε βγαίνει ντάμα με …  Τg1 + …. a 2 – a1 = Βασίλισσα!! και σάχ!!! Γι’ αυτό, ο Τσομής έπαιξε αστραπιαία…
36.  c4,  a3
37.  Sc3!  a2
38. S :  a2,   T:  a2
                        Πήρα – τουλάχιστον – ένα αλογάκι … αλλά τώρα, δεν έχω ελεύθερο ΄΄a΄΄ πιόνι για προαγωγή…
39.  Lg7,  h7!
                        (Εάν 39…  Taa8,  40. L :  f6,  Thf8.   41.  Le 5  + ─)
40. Lh7, f5! Κίνηση που ΄΄εγκλωβίζει΄΄ τον Lh7! Νέος πανικός για τον Τσομή, που δεν ήξερε αν συμπληρώθηκαν οι 40 κινήσεις (= α΄ έλεγχος του χρόνου).
41. c3, Td2!
                        (Εάν  41. … Ke7?  42 d5  +  ─)
42.  Kf1, Td 3
43.  d5?!       (Εάν 43.  Lg8, Ke 7  +  ─)
43…  cd5
44. cd 5, Td5        
Τώρα το λευκό ελεύθερο πιόνι ΄΄c΄΄ είναι ισχυρότατο όπλο, που σε λίγο θα γίνει επικίνδυνο.
45.  Ke2.  Ke7
46.  Ld4,  Kf7
47. f4? =       (Η θέση πάλι ισοφαρίζει…  Καλύτερο ήταν 47.  Kd3  ± με καλύτερα ταΛευκά)
47 …  Ta5
48. c 4?         Κίνηση που χάνει την παρτίδα   +.
                        Σοβαρό το λάθος. Το 48.  Kf2!? θα διατηρούσε τα Λευκά στο παιχνίδι!
48. …  Ta2 +
49. Kd 3,  Th2         
Τώρα απειλείται ο «εγκλωβισμένος» Lh 7!!  ο οποίος πρέπει να δοθεί για ένα απλό μαύρο πιόνι …
50. L : f 5, e : f 5
51.  c5?!?     Λάθος που συντομεύει το τέλος των Λευκών!  Εδώ έπρεπε – πάση θυσία – ΄΄άμυνα΄΄ με 51. Lc  3! με σκοπό Lc 3 – e 1 (άμυνα στο g3) το σχέδιο – η σωστή τεχνική –  του μαύρου, τότε, ήταν, να παίξει  51…  Tf2. 52.  Le1, Tf3 +  53.  Kd (εάν 53. Ke 2, Ke 6  54.  Kd1,  Kd7  55. Ke 2,  Kc6.  56. Kd 1,Kc 5 …  56…  K:  c4  ─  +)
                        53. …  Ke6.  54.  Kc5,  Kd7  55. K β6, Kc  8  και  56 … Tf1  57.  Lc3,  Tg1  ─ +     (τώρα το  g3 δεν προστατεύεται)! Βλέπουμε, λοιπόν, ότι η θέση ήταν ήδη χαμένη για τα Λευκά, ακόμη και χωρίς το λάθος ΄΄51. c5?!?
51. ….. Tg2
52.  c6,  Tg3 +
53.  Kc4         (χάνει και το 53.  Kd2,  Ke6  ─ +)  
53 ….. Ke6
54.  Kβ5        (εάν 54. c7,  Kd7  ─  +) Ο Μαύρος βασιλιάς, φυλάει το τετράγωνο προαγωγής ΄΄c8΄΄.
54. ….  Tg2   (πιο απλό ήταν το 54… Tf3  π.χ.  55. Kc5,  T:  fc7,  Kd7  ─ +)
55.  Kβ 6       (εάν 55. Kc4,  Tc2  +  56.  Kd3,  T : c6  ─ +)
55. ….  Tc2   (απειλεί  g3 – g2 – g1 = Βασίλισσα, ενώ κι ο Μαύρος Βασιλιάς, είναι «μέσα στο τετράγωνο ΄΄c8΄΄ της προαγωγής»)
56.  Le5         και ενώ έπαιζε αυτήν την κίνηση ο Τσομής η σημαία στο χρονόμετρό του ΄΄έπεσε΄΄ και σε κλάσματα του δευτερολέπτου μετά «έπεσε» και η δική μου.
                        Ο διαιτητής, εδώ, μας υποχρέωσε να συμπληρώσουμε τις κινήσεις μας, στα παρτιδόφυλλά μας, και – τότε!! – είδαμε ότι είχαμε φθάσει στην 56ηκίνηση!!!  Φυσικά κανείς δεν ήθελε να γράψει κρυφή κίνηση. Η θέση του Λευκού είναι εύκολα χαμένη!!
56. ….  Kd5
57.  c7, g3
58. K β7,  g2  0 – 1
                        Εδώ ο Τσομής περίλυπος και κατακουρασμένος εγκατέλειψεΈφθασε στην πηγή, αλλά δεν ήπιε νερό!!  Αλλά κι εγώ, είχα υπεροχή σε πολλά σημεία, και καλύτερες κινήσεις.
                        Μια συνέχεια εδώ θα ήταν:    59. c8 = D,  T : c8.  60.  K : c8,  g1  =     D   61.Kd7,  Da7 +.  62.  Lc7,  Da6.    63.  Ke7 ,  De6 +  64. Kf8, Df6 +   65  Kg8,  Dg6 +   66.  Kh8,  Ke6.  67. Le5,  Kf7   68.   Ld6,  Dg7 + μάτ!   0 – 1  πολύ κουραστική παρτίδα!!  Το σκόρ, τώρα, έγινε 2- 1 υπέρ εμού! Συνεπώς, ο Τσομής ήθελε οπωσδήποτε νίκη στην 4η παρτίδα, στην οποία έπαιζε με τα μαύρα κομμάτια…
 
Συμπληρωματική Παρτίδα – 1 –
ZLanka – C.  Lamoureux  (0 – 1, 43)
Κάννες  -   Open 1993
1. e4, e6. 2.d4,  d5.  3. Sc3,  β4.  4.e5,  Se7  5.  Sf3, c5  6.  a3,  L : c3.  7.  β: c3,  Sβ c6.  8.  Le2,  Da5.9. Ld2,  c4    10.  0 – 0,  Ld7  11.  Sg5    (εδώ ο Τσομής έπαιξε 11. Te1).
11.  …..  h6. 12. Sh3,  Sg6.  13. Lh5,  Sce7. 14. a4, 0 – 0 – 0  15. De1,  f5.  16. Lc1,  Sf8. 17. La3,  Sc6. 18. Ld6, Le8   19. Sf4,  L:  h5  20.  S:  h5.  Td7.  21.  Sf4,  g5.  22.  Sh5,  Sh7  23.  h3,  Tf7.  24.  Dd2,  Dd8. 25. g4,  Sf8.  26.  f4,  Sg6  27. fg5,  hg5  28.  Tf3,  Tfh7.  29.  Taf1,  :h5!!    30. g:  h5,  T:  h5.   31.  Df2,  Sh4.  32.  Tg3,  Dh8.  33.  De2,  Sg6  34.  Dg2,  Sh4.  35.  De2,  Dh6.  36.  Tf2,  Sg6.  37.  Th2,  Sf4.  38.  Dd2,  S:  h3 +  39.  Th:  h3,  T: h3  40.  T:  h3, D: h3.  41.  D:  g5,  Dc3,  42.  Dg8 +, Sd8.  43.  Le7,  D:  d4 +  0 -1.  Ίσως τα Λευκά είχαν καλύτερη θέση αλλά τα Μαύρα βρήκαν καλές άμυνες!
 
Συμπληρωματική Παρτίδα – 2 –
Γ. Περιφάνης – Κ. Πετρόπουλος   (0 – 1, (37)   Αθήνα 24-4-1975
Πρωτάθλημα Υποψηφίων Μαίτρ  1975  (Αθηνών – Πειραιώς – Περιχώρων)
 
Στον 3ο γύρο του τουρνουά, βρέθηκα αντιμέτωπος, με τον ισχυρότερο, τότε, έφηβο της Ελλάδος!!  τον μετέπειτα μαίτρ Γιώργο Περιφάνη, που τον προπονούσε ο Διεθνής Μαίτρ Νίκος Γαβριλάκης. Παίζαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα θεωρητικά παρτίδα, με ζωηρόν μέσον!  Ίσως ήταν η καλύτερη παρτίδα του τουρνουά!
Στατιστικώς σε αυτήν την παρτίδα των 37 κινήσεων η Λευκή Βασίλισσα έπαιξε 7 κινήσεις (ποσοστό 18%!!) όλες μεταξύ 21ης – 37ης κινήσεως, χωρίς, όμως, απειλές ή σχέδιο. Απ’ εναντίας, στατιστικώς, τα Μαύρα έπαιξαν 13 κινήσεις με τα 2 άλογά των (ποσοστό 31%!!! των κινήσεών μου). Πάντα – όμως – με σχέδιο και απειλές!
1. e4, e6
2. d4, d5
3. Sc3, Lβ4   Winawer!
4. e5, Se7
5. a3, Lc3
6.  β:c3, c5
7. a4, Sβc6
8. Sf3, Da5
9. Ld2, Ld7
10. Le2, c4
11. Sg5, f6!?
Αυτό, μετά από 8 μήνες (!!) παίχθηκε και στην παρτίδα  Κάπλαν – Ούλμαν, Χάστιγκς  1975/76
Κίνηση ειδικά προετοιμασμένη για την παρτίδα με τον Περιφάνη.  Το 11…. h6 δεν μου άρεσε, και τόσο π.χ., στην παρτίδα Κάβαλεκ – Ούλμαν – Χάστιγκς 1975/76 παίχθηκε    11…. h6,  12. Sh3, 0 – 0 – 0   13. Sf4, Kβ8   14. 0 – 0,   Sc8.  15.  Sh5,  Tdg8  16.  Lg4,  Sβ6.  17.  Te1,  Sa4.   18.  Te3,  β5.  19.  Tf3,  Le8.  20.  Tg3,  Se7.  21.  Lc1,  Sg6   22.  La3  και τα Λευκά έχουν την πρωτοβουλία, αλλά χάνουν πιόνι!
12. ef6, gf6
13. Lh5 +,  Sg6
14. Sh3          Συνετά παίζει ο Περιφάνης…  
Στην παρτίδα Kaplan – Uhlmann  Χάστιγκς 1975/76  τα Λευκά  συνέχισαν ως εξής: 14.  Sh7,  Kf7  (φορσέ)     15.  Dg4,  Sce7 (?)  16.  S:  f6   και τα Λευκά απέκτησαν φοβερή επίθεση!  (Αναλύσαμε την θέση με τον Μαίτρ Νίκο Γαβριλάκη).
Η δική μου «βελτίωση» είναι αντί 15 ….   Sce7 (?),  τα Μαύρα να παίξουν   15….  Tag8!   π.χ.: 16.  S:f6,  K:f6   17.  Lg 5 +,   Kf7   [(ύποπτο το 17 …. Kg7?!    18.  L:g6,  K:g6.  19.  Ld8 +  (εξ αποκαλύψεως)  19….  Kh7.  20.  Dh5 +,  Kg7.  21.  D:h8 +,  K:h8  22.  L:a5,  S:a5.   23  0 – 0  (με σχέδιο h4, f3, g4
Kf2 – Th1 και τα  2   λευκά ελεύθερα πιόνια ΄΄h4΄΄   και  ΄΄g4΄΄ γίνονται επικίνδυνα π.χ. Kg3,  f4,  g5,  Kg4 και  h5, g6)]  18. Df3 +,  Ke8.  19.  0 – 0!  (εάν 19. Df6.  Dc3 +  ─ +) ,  Sce  (με σκοπό  Kd8. c8,  Dc7,  Th5  (Dh5,Th8,  Dh2ματ)  και τώρα εάν  20. Df6,  T:  h5 ─ +
14… 0 – 0 – 0!
15. 0 – 0,  e5!         
Δύσκολη κίνηση, που απελευθερώνει το παιχνίδι των Μαύρων.
16. de5, fe5
Τώρα τα Μαύρα υπερέχουν στο κέντρο, αλλά η θέση είναι δίκοπο μαχαίρι, διότι είναι εξαιρετικά ανοιχτή. Τώρα – ίσως – έπρεπε  17. Sg5!?  (με απειλήSg5 – f7), Le8! (φορσέ, διότι εάν π.χ.  17 …  Tdf8?.  18.  Sh7!,  Th7.  19. L:g6,  Tg7  και 20.  Lh6!   κερδίζει διαφορά και πιόνι και έχει και επίθεση,επιπλέον), και εάν π.χ. τώρα  18.  Se6,  Td6.  19.  Sg7,  Ld7.  20.  f4!,  Sf4  21.  Lf4,  ef4.  22.  Tf4,  Dc3!   (απειλεί τον Sg7)   23.  Tf7,  Tg8.  24. Sf5!,   Lf5.  25.  Tf5,   Sd4   26. Tf2,   (εάν 26.  Te5? Sf3 +  ─ +)  De3.  27. c3,  β3.  28.  Taa2,  d4!   29.  cd4,  Td4 με υπεροχή των Μαύρων. Ο Περιφάνης αποφασίζει, μετά από πολλή σκέψη, να αλλάξει τους Λευκοτετράγωνους Αξιωματικούς…   
17. Lg4, Thg8!
18. Ld7,  Td7
Τώρα αρχίζουν και τα επιθετικά σχέδια των Μαύρων στην πτέρυγα του Λευκού Βασιλιά, ο οποίος αισθανόμενος «ανασφαλής» βρίσκει καταφύγιο στο ΄΄h1΄΄
19. Kh1, Sh4!
20. g3
Εδώ εκέρδιζα απλά με 20… d4!!  21. g:h4, dc3  22.  L:c3,  D:c3.  23.  De2, D:h3! ─ +  (όχι 23 …  Sd4?  24.  De3!)  24.  f3,  Dh4  και στηρίζω το πιόνι ΄΄c4΄΄, με κομμάτι και πιόνι παραπάνω, το σχέδιο είναι: δεν αλλάζω Πύργους, διπλώνω στην κολώνα ΄΄d΄΄ και κερδίζω κι άλλο υλικό!!
Εκέρδιζε επίσης και το 24…  Kβ8!? (αντί του 24…  Dh4)  25. Tg1, Tdg8! 26.Tg3, Df5, 27. Dc4, Td2. 28. Tg8. Df3 +  +  Τελικά έπαιξα:    
20. …  Sf5
21. Df3, Sfd4!!
Κίνηση που αιφνιδίασε τα Λευκά!!  Ό,τι ΄΄έπρεπε΄΄ για την πίεση χρόνου του Περιφάνη!!  Η θέση είναι πολύ περίπλοκη για να την αναλύσεις, πάνω στη σκακιέρα, και σε πίεση χρόνου. Εάν τώρα
22. cd4, Dd2.  23. d:e5, Se5 (λάθος θα ήταν  23…  Dc2.  24.  e6, Td6. 25Sf4 ±)  24. Dd1, c3!!!  25  Dd2,  cd2!  26.  f4,  Sc4!   από εδώ ο Ίππος μου, «στηρίζει» το πιόνι στο  ΄΄d2΄΄ (= πιόνι στην εβδόμη υποστηριζόμενο, σημαίνει μεγάλο στρατηγικό πλεονέκτημα!) και απειλεί την διαφορά, με    Sc4 – e3   και προαγωγή του πιονιού στο  ΄΄d1΄΄. Γι’ αυτό πρέπει φορσέ, τα Λευκά να ελέγξουν το τετράγωνο προαγωγής (d1), με τον Λευκό Ίππο τους, με πιθανή συνέχεια την εξής:
27.  Sf2, Se3  (απειλείται ο Πύργος)  28.  Tg1, Kβ 8   (με σχέδιο… Tc8, …  T:c2)   29.  Ta2,  Te8.  30.  Sd1,  Sc4!  (τώρα η απειλή … Te1 και …  Tde7 κερδίζει)   31.  Ta1,  Tde7.  32.  f5,  Te1.  33.  g4,  Kc7!   34.  g5,  Kd6.  35. g6,  hg6.  36.   fg6,  T8e6!   37.  Sf2   (εάν  37. g7,  Tg6.  38.  Sf2,  T6:  g1 + μάτ  0 -1!!)   37. …  T:a1, και 38…  Tg6 ─ +
Γι’ αυτό, μετά από πολλή σκέψη, ο Περιφάνης, έντρομος, αποφασίζει, να μην δώσει τον Αξιωματικό στο d2.
Έτσι γυρίζει πίσω, την Βασίλισσα στο d1, να βαστάξει τα …  ΄΄μπόσικα΄΄, όπως λέμε!
22. Dd1         Τώρα ο Ίππος στο ΄΄d4΄΄ απειλείται…  (διότι από την Λευκή Βασίλισσα, ξαναυποστηρίχθηκε ο Αξιωματικός στο ΄΄d2΄΄).
22. …  Se6    Ο Ίππος, τώρα, προορίζεται για το ΄΄e4΄΄ μέσω ΄’c5΄΄. Ο Περιφάνης, τώρα, αποφασίζει να παίξει γρήγορα κάποιες κινήσεις ΄΄αναμονής΄΄, αλλά η θέση «δεν είναι για αναμονή»!
23. Dβ1, a6
24. De1, Sc5
25. f4, ef4
26. Sf4, Te7Όλα με «τέμπο»! εάν τώρα:
27.  Df2?,  Se4 ─ +
27. Dd1         πολυβασανισμένη βασίλισσα, σαν το «θηρίο στο κλουβί»…
27. ….  Se4   Ωπααα!   Η μανούβρα ετελείωσε, και τώρα το πιόνι ΄΄d5΄΄ το υποστηρίζει η Βασίλισσά μου, από το  a5.
28. Le1          Ο Περιφάνης, αποφεύγει την αλλαγή του Αξιωματικού του, και πονηρά – πονηρά, απειλεί με την Βασίλισσά του το ΄΄d5΄΄ … θέλει προσοχήηη!!
28. …. Te5!  Λυσσαλέα άμυνα, γίνεται για τον φαντάρο στο d5!!   Αλλά και ο φαντάρος στο ΄΄c3΄΄ θέλει υποστήριξη!!
29. Tf3, Tge8!                    
Διπλωμένοι πύργοι, πάνω στην ανοικτή κολώνα ΄΄e΄΄ είναι μεγάλο στρατηγικό πλεονέκτημα. Τώρα επαναφέρονται κάποιες ψιλοαπειλές, στο  ΄΄e1΄΄
30. Ld2, d4!!!
                        Κίνηση για … συγκοπή καρδίας  (!!) πάνω στην πίεση χρόνου
31. cd4,  Sd2!
32. de5, Sf3
33. D: f3, D: e5
                        Τώρα η Ντάμα μου, διπλώνει, με τον Te8, στην κολώνα   ΄΄e΄΄! Όλα αυτά παίχθηκαν αστραπιαία, ΄΄εν ριπή οφθλαλμού΄΄. Τώρα – επίσης – απειλείται και ο Πύργος στο ΄΄a1΄΄.  
34. Td1, Sd4!          
Φοβερά άλογα!  Τώρα απειλώ και την Ντάμα του στο ΄΄f3΄΄ ενώ –ταυτόχρονα – απειλώ και το πιόνι στο  ΄΄c2΄΄.
35. Dg4+?!  
                        Έτσι κι αλλοιώς – όμως – ήταν χαμένο το φινάλε πιονιών!!
Τώρα είχαμε και οι δύο μεγάλη πίεση χρόνου! Ο Περιφάνης, δεν αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο….
Η κίνηση αυτή αδυνατίζει την μεγάλη λευκή διαγώνιο h1 – a8  πουβρίσκεται ο Λευκός Βασιλιάς  (h1)
Η σχετικά καλύτερη «άμυνα» ήταν το  35. Dg2, De1+!  36.  T:e1, T: e1+  37.  Dg1,  Tg1+  38.  Kg1,  Sc2  39.  Kf2,  Sβ4!!  40. Ke3,  c3, 41.  h4,  Kd7.  42. g4,  Ke7.  43.  g5,  a6!!   44.  h5,  Kf7.  45.  h6, β5!  46  a  β5,  aβ  5  47. Sh5,  Se5+  48.  Kd3,  β4.  49.  Kc2,  Kg6  50.  Sf6,   S:  f6  51.  g:  f6,  K: 6  και τα Λευκά χάνουν το φινάλε πιονιών   0 – 1 
Εάν πάλι  47.  Ke2,  Sc6  48.  Kd3,  β4.  49  Kc2,  Sd4 +  50.  Kc1,  β3  ─+  0 – 1  π.χ. 51.  Sd5, c2  52.  Sf4  Sf3   και πέφτει το πιόνι ΄΄g5΄΄.
35. …. Kβ8
36. c3?
χάνει αμέσως αλλά σε ήδη χαμένη θέση.  (το πιόνι ΄΄c2΄΄ - βεβαίως – ήταν υπό απειλή)
36… De4+!!
37.Kg1, Sf3 +!! 0 – 1
                        Και ο Περιφάνης εγκαταλείπει!!
α) Εάν 38. Kg2?,  Se 5 + σάχ,  εξ αποκαλύψεως, και «κρέμεται» η Ντάμα στο  g4!
                        β) Εάν 38.  Kh1?  Se5+  ομοίως…
                        γ) Εάν 38. Kf1?  S:  h2+  ρουά-ρέν!!
δ) Εάν 38.  Kf2,  Dc2 + !!  39.  Kf3,  Dd1 +  40.  Se2,  D:e2 +   41.  Kf4,  Te4+  και κερδίζω την βασίλισσά του. Πρέπει να ήταν η καλύτερη παρτίδα του τουρνουά των υποψηφίων μαίτρ, κατά την ταπεινή μου γνώμη!!
 
4η παρτίδα του Μάτς -  Αθήνα     8-9-1975
ΑΜΥΝΑ  ΓΚΡΥΝΦΕΛΝΤ
 ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΤΣΟΜΗΣ  1 – 0  (58)
Στην τελευταία παρτίδα του μάτς, ήταν φανερό ότι, ο Τσομής, δεν είχε «συνέλθει» ψυχολογικά, από την άτυχη γι’ αυτόν εξέλιξη της 3ης παρτίδος, όπου σε μεγάλη πίεση του χρόνου, έχασε ευκαιρίες νίκης, μολονότι στο άνοιγμα δεν βγήκε καλά… Ωστόσο, κι εγώ – επίσης – είχα στην 3η παρτίδα καλές ευκαιρίες νίκης … 
Έτσι εδώ, ο Τσομής αποφασίζει να δοκιμάσει την ζωηρή «άμυνα Γκρύνφελντ», που ήταν ένα σύστημα, που χρησιμοποιούσε με τα Μαύρα τόσο ο Ρόμπερτ Φίσερ, πριν λίγα χρόνια, με αρκετές επιτυχίες, αλλά και ο Κορτσνόϊ, και ο Μποτβίννικ παλαιότερα. Δυστυχώς, όμως, δεν είχε «ιδέες» και βγήκε χειρότερος στο άνοιγμα, εκεί που πήγαινε για νίκη!
1. d4,  Sf6
2. c4, g6
3.  Sc3, d5
4.  Lg5            Το καλύτερο σύστημα για τα Λευκά, αν ο Μαύρος θέλει ΄΄οπωσδήποτε΄΄ την νίκη. Το έπαιζε εκείνη την εποχή ο Taimanovo Uhlmann και άλλοι μεγάλοι παίκτες.
4. …. Se4      η καλύτερη συνέχεια.
5. Lh4, S:  c3
                        Κατώτερη συνέχεια. Τα Μαύρα έπρεπε να παίξουν  5 ….  g5
6.  β: c3,  c5
7. e3,  Lg7
8.  cd5,  D:d5
9. Sf3, cd4
10. cd4          Παίζω εξαιρετικά σταθερά, μην δίνοντας καμμία ευκαιρία στα Μαύρα να ανοίξουν την θέση, ούτε να την περιπλέξουν.
10. ….  Sc6
11.  D β3,  Da5 +
12. Sd2,  0 – 0
13. Lc4,  Dh5?
                        Λάθος του Τσομή, αν και είχε επενδύσει πολύ χρόνο. Δείχνει να τον ενοχλεί πολύ ο  Lh4 , και ίσως, πίστευε ότι θα ακολουθήσει ….  Sc6 – a5  με διπλή απειλή στην Βασίλισσά μου, και στον  Lc4.
14. Lg3,  Sa5?!
15.  Dβ 5!!    Ψυχολογικό χτύπημα!  Υποχρεώνω τον αντίπαλο σε αλλαγή Βασιλισσών, πολύ νωρίς στο παιχνίδι!
15 … Dβ 
16.  L: β5, a6
17. Ld3, Sc6
18. Tβ1, e5?!  ±
                        Λάθος του Τσομή σε κατώτερη θέση.  Τώρα τα Λευκά, αποκτούν ελεύθερο πιόνι  d5
19. d5,  Se7
20. e4, β5
21. 0 – 0,  Ld7
22.  Sβ 3!  Tfc8
23. Tfc1,  g5?!        
Αυτήν την κίνηση ώφειλε να την κάνει στην 5η κίνηση! Τώρα, δημιουργείνέες αδυναμίες στην θέση των Μαύρων…
24. Sc5!  Le8
25. Le2!  Sg6
26. Lg4! + ─ Τώρα, εκτός από ελεύθερο πιόνι ΄΄d5΄΄, διεισδύω με τα κομμάτια μου, στην αντίπαλη περιοχή. Ο Τσομής, σιγά – σιγά περιέρχεται σε θέση zugswang  (= χωρίς ικανοποιητική κίνηση).
26. …. Td8
27. Sβ7,  Td β8
28. Sd6!  Tβ6
29. Sf5           Η συνέπεια της λανθασμένης κίνησης 23…. g5?! των Μαύρων!
29.  ….. Lf8
30. Tc7          Η κατάληψη της 7ης γραμμής με τον Πύργο μου, τελειώνει γρήγορα την παρτίδα.
30. …. a5      Ο Δημήτρης, αμύνεται απεγνωσμένα σε ήδη χαμένη θέση. Τώρα, με το 30….  a5, προσπαθεί να δημιουργήσει κι αυτός ελεύθερο πιόνι ΄΄β΄΄, πλην όμως, το δικό μου ελεύθερο πιόνι είναι πιο ΄΄γρήγορο΄΄.
31. f3, β4
32. Lf2           Όλες οι βελτιώσεις των κομματιών μου, γίνονται με απειλή!
32. … Tββ8   υποχρεωτική κίνηση!
33. d6!          Το ελεύθερο πιόνι, πρέπει να προωθείται!
33. Lβ5          Τα Μαύρα, προσπαθούν να αποφύγουν την ασφυξία
34. Le3!  Sf4
35. L: f4! gf4
36. Lh5!        Τώρα τα Μαύρα, μπορούσαν, χωρίς τύψεις, να εγκαταλείψουν  + ─         
36. ….  f6      φορσέ…
37. Lf7 +,  Kh8
38. Td1,  Td8
39. d7! a4    
40. Le6          ενισχύω το τετράγωνο ΄΄c8΄΄
40. ….. La6
                        Η πίεση χρόνου τελείωσε, αλλά κανείς παίκτης, δεν ζητάει διακοπή για κρυφή κίνηση. Δεν έχει – πλέον – κανένα νόημα. Όλα τα κομμάτια των Λευκών, χορεύουν, μέσα στην περιοχή των Μαύρων ατιμώρητα!Επιπλέον, το πιόνι ΄΄d7΄΄ προάγεται όπου να είναι σε βασίλισσα…  Όλα είναι, πλέον, θέμα τεχνικής …
41. h4, Taβ8            Πρώτη κίνηση του Ta8 στην παρτίδα …
42. Sd6          απειλεί  Sd6 – f7 + με διπλή απειλή ρουά – τούρ!
42. …. L:d6
43. Td6, Lβ5
φορσέ
44. Tc8! L:d7          
Τα Μαύρα δίνουν Αξιωματικό για το επικίνδυνο πιόνι ΄΄d7΄΄
45. T:β8 , T: β8
46. Td7, β3
47. aβ3, aβ3
48. Td1!        Υποχρεωτικά, πρέπει να επιστρέψω για να επιτηρώ το ελεύθερο πιόνι ΄΄β3΄΄ των Μαύρων!
48. ….. Kg7
49. Tβ1, β2
50. Kf2          Τώρα απλά, θα πλησιάσει ο Λευκός βασιλιάς το πιόνι ΄΄β2΄΄, το οποίο και θα πέσει!
50. …. Kf8
51. Ke2, Ke7
52. Ld5, Kd6
53. Kd2, Kc5
54. Kc3!, f5
55. T:β2, T:β2
56. K:β2,  fe4
57. L: e4, Kd4
58. L: h7
                        Τώρα, το σχέδιο είναι  Lh7 – f5, και άμεση προώθηση του πιονιού μου  h4 –h5 – h6 – h7 – h8!!  = D
1 – 0              
                        Ο Τσομής, εδώ εγκατέλειψε την παρτίδα, και το μάτς με το σκόρ, να δείχνει 3-1 υπέρ εμού, κάτι που… φαινόταν απίστευτο μετά την πρώτη παρτίδα, που είχα χάσει εντελώς άδικα!!!
Ο πρώτος που μου έσφιξε το χέρι για την απόκτηση του τίτλου του μαίτρ, σε ηλικία 20 ετών και 3 μηνώνήταν ο φίλος Δημήτρης Τσομής, ο οποίος – κι αυτός – απέκτησε τον τίτλο του μαίτρ το αμέσως επόμενο έτος 1976, νικώντας όλους τους υποψήφιους μαίτρ της περιοχής πρωτευούσης, δείχνοντας πόσο μεγάλος παίκτης ήταν!!
                        Η νίκη μου στο μάτς, έκανε μεγάλη αίσθηση στο σκακιστικό κατεστημένο της Ελλάδος!! Λίγο ήθελε, «να πάρουν τα μυαλά μου αέρα», όπως το έχουν πάθει πολλοί πριν από εμένα… Ευτυχώς, δεν το ΄΄έπαθα΄΄ κι εγώ…
                        Πράγματι, λίγες ημέρες μετά, δέχθηκα πρόσκληση για την Εθνική Ομάδα, από τον εκλέκτορα της Εθνικής Ελλάδος Τριαντάφυλλο Σιαπέρα, προκειμένου να μετάσχω στην Βαλκανιάδα της Κωνσταντινουπόλεως, που θα διεξήγετο, τον Οκτώβριο του 1975, στην Πόλη! Κάτι πολύ τιμητικό … και ήθελα πολύ να πάω!!!
                        Εάν – τελικά – δεν έπαιξα, ωφείλετο 100% στο ότι είχα β΄ εξεταστικήπερίοδο του Β΄ έτους της Νομικής, εκείνες τις ημέρες, και η Νομική Σχολή – διότι έθεσα ερώτημα! σχετικώς – δεν μου έδωσε την δυνατότητα να ΄΄γράψω΄΄ σε άλλες ημερομηνίες, πέραν αυτών της Βαλκανιάδος του 1975! Εάν πάλι, δεν συμμετείχα στην β΄ εξεταστική περίοδο, θα έχανα μια εξαιρετικά συμφέρουσα υποτροφία που ελάμβανα, ως Ζιτσαίος, από το γνωστό ΄΄Φιλίτειον κληροδότημα΄΄ που ήταν τότε 25.000 δραχμές ετησίως [(ενώ – αντιστοίχως – το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών = Ι.Κ.Υ. - , έδινε – συγκριτικώς -, λιγώτερο από τα μισά ήτοι μόνον 11.200 δραχμές ετησίως!)], επί 4 έτη σπουδών!!  (=100.000 δραχμές)!! Ενδεικτικώς, αναφέρω, ότι – τότε – το ενοίκιο ενός φοιτητικού διαριού διαμερίσματος στην Αθήνα, ήταν 200 δραχμές μηνιαίως, και το μοιραζόμαστε δύο φοιτητές!! (οπότε = 100 δρχ. έκαστος!).
                        Ήρθα σε μεγάλο δίλημμα, τότε, αλλά, λογικά φερόμενος, προτίμησα την καριέρα μου, και όχι μια ευκαιρία - = 5 παρτίδες – συμμετοχής με την Εθνική Ελλάδος Ανδρών, κλωτσώντας 100.000 δραχμές της εποχής εκείνης!!!
                        Και τούτο – διότι – το Φιλίτειον Κληροδότημα, είχε έναν αυστηρότατον και σημαντικώτατον όρον, να περνάω, όλα τα μαθήματα κάθε έτους(συμπεριλαμβανομένου και του Πτυχίου!!!μόνον σε δύο (2) Εξεταστικές Περιόδους!! Διαφορετικά, δεν σταματούσε μόνον η υποτροφία – που ελάμβανα ήδη από το Ίδρυμα προς διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων - , που διαχειριζόταν, τότε, το Φιλίτειον κληροδότημα,  αλλά και επέστρεφα… «τα τροφεία» δηλαδή, όλα όσα είχα ήδη λάβει!! Μάλιστα το 1974 σχετικώς είχαμε – εγώ και ο πατερούλης μου –  υπογράψει και συμβόλαια!! μαζί με τον Πρόεδρον του Ιδρύματος προς Διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων. Διότι – τότε – ήμουν μόνον 18-19 ετών και η «ενηλικίωση», ήταν στα 21 έτη συμπληρωμένα!! (Μετά το 1978, έγινε στα 18)!
                        Σε κάθε περίπτωση, το να γίνει κανείς μαίτρ, όντας επαρχιώτης (=ελάχιστες ευκαιρίες), και μόλις 20 ετών, ήταν κάτι που ελάχιστοι Έλληνες, είχαν πετύχει μέχρι τότε!  Η λογική – όμως – επεκράτησε – ευτυχώς! – και δεν ακολούθησα διεθνή καριέρα στο σκάκι…
                        Παρέμεινα, όμως, λάτρης και ακούραστος εργάτης, του πνευματικού αυτού αθλήματος!!  Από τα χέρια μου, ως δάσκαλος του Σκακιού, πέρασαν ως μαθητές μου, πολλοί νεώτεροι και ικανοί ταλαντούχοι σκακιστές. Οι ομάδες, εξ άλλου, όπου έπαιξα σκάκι (Φυσιολατρικός Σύνδεσμος Πατρών, και Λέσχη Τραπεζικών Υπαλλήλων Πατρών) μέσω του Σκακιστικού μου Αρχείου, και των εκεί αναλύσεών μου, και διδασκαλιών μου, κατάφεραν, να ανέβουν, αμφότερες (!!) στην Α΄ Διασυλλογική Κατηγορία του Πρωταθλήματος Ελλάδος!!
 
 
ΠΟΙΚΙΛΑ
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ