ΝΕΑ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ
ΠΟΙΚΙΛΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Ομαδικό Κύπελλο ΕΣΣΠ,  10 Μαϊου - 1 Ιουνίου 2014
φωτο
 
ΕΣ Αιγιαλείας - Κυπελλούχος ΕΣΣΠ 2014
Οι Απόστολος Δημόπουλος, Νικόλαος Νικολακόπουλος, Νικόλαος Τεπελένης, Αναστάσιος Μηχαηλίδης με τον Ταμία της ΕΣΣΠ κ. Ευστάθιο Μακρίδη
 
Final on 01/06/2014
ΕΣ Αιγιαλείας 2 - 2 Πατραϊκός ΣΣ
     
Semi-final on 24/05/2014
ΣΟ Πατρών 1,5 -2,5 ΕΣ Αιγιαλείας
Πατραϊκός ΣΣ 2,5 - 1,5 ΑΣ Πατρών Προμηθέας
     
Round 2 on 17/05/2014
ΑΣ Πατρών Προμηθέας 3,5 - 0,5 ΣΕΠΟΚΕ
ΝΕ Πατρών 1 - 3 ΣΟ Πατρών
ΕΣ Αιγιαλείας 3,5 - 0 ΑΣΟΝ Έπαχτος
ΣΣΑΣ Αγίου Βασιλείου Ρίου 0 - 4 Πατραϊκός ΣΣ
     
Round 1 on 10/05/2014
ΑΕΠ Ακαδημία των Σπορ 0 - 4 ΑΣ Πατρών Προμηθέας
ΕΑ Πατρών 1 - 3 ΝΕ Πατρών
ΣΟ Ρίου ¨ο Άγιος Γεώργιος¨ 2 - 2 ΕΣ Αιγιαλείας
ΣΣΑΣ Αγίου Βασιλείου Ρίου  - not paired
Πατραϊκός ΣΣ   not paired
ΣΟ Πατρών   not paired
ΣΕΠΟΚΕ   not paired
ΑΣΟΝ Έπαχτος   not paired
 
Γιάννης. Σερέτης - Απόστολος Δημόπουλος (τελικός)

02.06.2014

Κύπελλο ΕΣΣΠ

Η Αιγιάλεια κυπελλούχος

Ένας τελικός αντάξιος του θεσμού. Είχε τα πάντα. Ένταση, πάθος, μαχητικότητα, επιτελικές στρατηγικές, πιέσεις χρόνου, λάθη, εναλλαγές συναισθημάτων και διαρκή αγωνία.

Η ΕΣ Αιγιαλείας, στο τέλος πήρε την χαρά και ο Πατραϊκός την πίκρα. Τελικό σκορ 2-2. Οι Αγιώτες κατέκτησαν το κύπελλο, αφού υπερτερούσαν στο κριτήριο Βερολίνουν. Νίκησαν στην πρώτη ενώ ηττήθηκαν στη δεύτερη σκακιέρα.

Η Αγιάλεια προηγήθηκε με τον Μιχαηλίδη και ο Πατραϊκός ισοφάρισε με τον Σπηλιάδη. Ακολούθησε η ισοπαλία σε "μπλοκέ" θέση στην παρτίδα Νικολακόπουλου - Κουτσίδη και μετά από μιας ώρας ακόμα μάχη μεταξύ Δημόπουλου - Σερέτη, ο Πατρινός δεν κατάφερε να νικήσει και η ιστορία έγραψε "ΕΣ Αγιαλείας"

Να παρατηρήσουμε εδώ, ότι η απόφαση της ΕΣΣΠ για ορισμό του Σαββάτου ως ημέρας αγώνων δημιούργησε σοβαρά προβλήματα. Όταν μετά την αντίδραση των σωματείων, έδωσε την δυνατότητα στις ομάδες να συμφωνούν για άλλη ημέρα διεξαγωγής, αυτό δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, ειδικώς στις διασωματειακές σχέσεις.

Να τονίσουμε επ' ευκαιρία κάποια πράγματα για να επανέλθει η κατάσταση στην σωστή της θέση. Στην Ελλάδα το Σκάκι είναι Ομαδικό άθλημα, αντιθέτως στις ΗΠΑ π.χ. είναι Ατομικό. Η Ελληνική Ομοσπονδία είναι Ένωση Σωματείων και όχι Αθλητών. Το ίδιο ισχύει και με τις Ενώσεις Σωματείων. Δύο τινά, λοιπόν, προκύπτουν:

1) Η βαρύτητα των διοργανώσεων κατά φθίνουσα σειρά είναι: 1. Ομαδικό Πρωτάθλημα 2. Ομαδικό Κύπελλο 3. Ομαδικό Παίδων-Κορασίδων 4. Ατομικό Πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών 5. Ατομικό Νέων Ανδρών-Γυναικών 6. Ατομικό Εφήβων-Νεανίδων 7. Ατομικό Παίδων-Κορασίδων

και

2) Οι αθλητές/τριες για να δηλώνουν συμμετοχή σε οποιοδήποτε Ατομικό Πρωτάθλημα, πρέπει να έχουν την έγκριση του Σωματείου τους. Δεν είναι αυτόνομοι οι αθλητές στην Ελλάδα. Ανήκουν στα Σωματεία τους. Γι αυτό π.χ. η κάθε Ένωση ή Τοπική Επιτροπή κινείται αντιθεσμικώς, ζητώντας από τους αθλητές να δηλώνουν ερήμην των Συλλόγων τους συμμετοχή σε Ατομικά Πρωταθλήματα. Το θεσμικώς σωστό είναι να ζητείται από τα Σωματεία, να δηλώσουν αυτά τους αθλητές τους στις αντίστοιχες διοργανώσεις.

Όλα αυτά μέχρι να αλλάξει ο Αθλητικός Νόμος

ΕΣ Αιγιαλείας" Πατραϊκός ΣΣ 2 : 2
Μιχαηλίδης Α. Μούλιας Α. 1 : 0
Τεπελένης Ν. Σπηλιάδης Α. 0 : 1
Νικολακόπουλος Ν. Κουτσίδης Μ. ½ : ½
Δημόπουλος Α. Σερέτης Ι. ½ : ½
 
Γιώρ. Κανελλόπουλος-Γιάν. Χριστόπουλος (ΣΟΠ-Αιγιάλεια)

25.05.2014

Κύπελλο ΕΣΣΠ

Αιγιάλεια - Πατραϊκός στον τελικό

Η ΕΣ Αιγιαλείας νίκησε τον ΣΟ Πατρών με 2,5-1,5 και προκρίθηκε στον τελικό, όπου θα αντιμετωπίσει τον Πατραϊκό την επόμενη Κυριακή.

ΣΟ Πατρών ΕΣ Αιγιαλείας" : 2½
Κανελλόπουλος Γ. Χριστόπουλος Ι. 1 : 0
Σπυρόπουλος Γ. Μιχαηλίδης Α. 0 : 1
Τσαγγάρης Σ. Τεπελένης Ν. 0 : 1
Τερζής Φ. Νικολακόπουλος Ν. ½ : ½
 
Θανάσης Σπηλιάδης-Νίκος Τσάκαλος (Πατραϊκός-Προμηθέας)

24.05.2014

Κύπελλο ΕΣΣΠ

Ο Πατραϊκός στον τελικό

Ο Πατραϊκός προκρίθηκε στον τελικό για πρώτη φορά στην ιστορία του. Στον σημερινό πρώτο ημιτελικό επικράτησε του Προμηθέα με 2,5-1,5.

Η δεύτερη σκακιέρα αποδείχθηκε καθοριστική, στην οποία ο Μιχάλης Παντελής ηττήθηκε από χρόνο, όταν το σκορ ήταν 1,5-1,5.

Αύριο ώρα 11.00 στην Σκακιστική Στοά θα αναμετρηθούν ο ΣΟ Πατρών με την ΕΣ Αιγιαλείας, για το δεύτερο εισιτήριο του τελικού

Πατραϊκός ΣΣ ΑΣ Πατρών "Προμηθέας" 2,5 : 1,5
Σπηλιάδης Α. Τσάκαλος Ν. 1 : 0
Μούλιας Α. Παντελής Μ. 1 : 0
Βουτσινάς Κ. Μακρίδης Ε. 0 : 1
Σάμαρης Μ. Λυμπέρης Γ. ½ : ½
 
Άγιος Βασίλειος - Πατραϊκός  ( φάση των 8 )

20.05.2014

Κύπελλο ΕΣΣΠ

Ημιτελικοί

ΣΟΠ - Αιγιάλεια  &  Πατραϊκός - Προμηθέας

Άλλη μια δυνατή συνάντηση έβγαλε η κληρωτίδα για την φάση των ημιτελικών.

Ο ΣΟ Πατρών θα υποδεχθεί την ΕΣ Αιγιαλείας, ομάδες Α'  Εθνικής και οι δύο.

Στο άλλο παιχνίδι ο Πατραϊκός θα αντιμετωπίσει τον Προμηθέα.

Και οι δύο συναντήσεις θα διεξαχθούν στη Σκακιστική Στοά το Σάββατο ώρα 17.00

 
Π. Κανελλόπουλος - Γ. Σπυρόπουλος (ΝΕΠ - ΣΟΠ)

18.05.2014

Κύπελλο ΕΣΣΠ

ΝΕΠ - ΣΟΠ  1-3

Ο ΣΟ Πατρών επικράτησε της ΝΕ Πατρών με 3-1, στο σημαντικότερο παιχνίδι των προημιτελικών και προκρίθηκε στην ημιτελική φάση της διοργάνωσης. Το αποτέλεσμα κρίθηκε στις 2 πρώτες σκακιέρες.

Εντυπωσιακός ο Πατραϊκός, νίκησε με 4-0 τον Άγιο Βασίλειο, ενώ ο Προμηθέας την Παρασκευή, κέρδισε με 3,5-0,5 τον ΣΕΠΟΚΕ στα Καλάβρυτα.

Ο ΑΣΟΝ "Έπαχτος" δεν προσήλθε να αγωνιστεί στο Αίγιο και η ΕΣ Αιγιαλείας πέρασε χωρίς αγώνα στους 4.

Αύριο ώρα 8.30 μμ θα γίνει η κλήρωση των ημιτελικών αγώνων

ΝΕ Πατρών ΣΟ Πατρών 1 : 3
Κανελλόπουλος Π. Σπυρόπουλος Γ. 0 : 1
Κολόμβας Ι. Κανελλόπουλος Γ. 0 : 1
Δεληγιάννης Π. Χριστόπουλος Γ. 1 : 0
Χαχάμπης Ν. Τσαγγάρης Σ. 0 : 1

 

Άγιος Βασίλειος Πατραϊκός ΣΣ 0 : 4
Κουλουμπής Γε. Μούλιας Α. 0 : 1
Κουλουμπής Γρ. Σπηλιάδης Α. 0 : 1
Πολυδωροπούλου Ε. Σάμαρης Μ. 0 : 1
Κακουλίδης Β. Μπέτσος Ν. 0 : 1
 
ΣΟΠ - ΝΕΠ  ( τελικός 2013 )

14.05.2014

Κύπελλο ΕΣΣΠ

ΝΕΠ - ΣΟΠ το Σάββατο

Ελλιπής ο Πατραϊκός

Η προημιτελική συνάντηση ΝΕ Πατρών - ΣΟ Πατρών, του ερχόμενου Σαββάτου αποτελεί επανάληψη του περσινού τελικού. Η φετινή μάχη χρωματίζεται, από την μετακίνηση του ισχυρότερου πατρινού σκακιστή, Παναγιώτη Κανελλόπουλου, από τον κυπελλούχο της ΕΣΣΠ στην ομάδα των δελφινιών.

Ο Πατραϊκός, θα "πληρώσει" την ακύρωση της Κυριακής ως αγωνιστικής ημέρας, αφού θα αντιμετωπίσει, χωρίς δύο βασικούς παίκτες, τον Άγιο Βασίλειο. Η ΕΣΣΠ δεν απάντησε στο αίτημα της πατρινής ομάδας για επίλυση του προβλήματος

 

11.05.2014

Κύπελλο ΕΣΣΠ

Αιγιάλεια, ΝΕΠ, Προμηθέας προκρίθηκαν

Στο κριτήριο Βερολίνου κρίθηκε η πρόκριση, στο ντέρμπυ ΣΟ Ρίου - ΕΣ Αιγιαλείας. Το Αίγιο, που προκρίθηκε, κέρδισε στην πρώτη και στην τέταρτη σκακιέρα με τους Τεπελένη και Δημόπουλο, ενώ το Ρίον, στην δεύτερη και τρίτη με τους Σπηλιόπουλο και Μασούρο.

Στις άλλες 2 συναντήσεις, τα φαβορί ΝΕΠ και Προμηθέας, επικράτησαν των ΕΑΠ και Ακαδημίας των Σπορ αντιστοίχως και εισήλθαν στην οκτάδα των προημιτελικών.

Αύριο θα διενεργηθεί η κλήρωση

 
ΣΟΠ - ΝΕΠ  ( τελικός 2013 )

06.05.2014

Κύπελλο ΕΣΣΠ

Κλήρωση 1ης φάσης

Τριγμοί στην διοργάνωση

Με την δυνατή συνάντηση, ΣΟ Ρίου - ΕΣ Αιγιαλείας, θα ξεκινήσει το ερχόμενο Σάββατο, το φετινό Ομαδικό Κύπελλο της ΕΣΣΠ.

Έντεκα ομάδες δήλωσαν συμμετοχή. Οι πέντε από αυτές περνούν στην επόμενη φάση χωρίς αγώνα.

Η ΣΑ Πύργου δεν δήλωσε συμμετοχή στη διοργάνωση. Ο λόγος: Η μετακίνηση της ημέρας τέλεσης των αγώνων από Κυριακή σε Σάββατο.

Σχόλιο: Είναι σίγουρο ότι σκοπός της Διοίκησης της ΕΣΣΠ δεν ήταν η "ζημιά" στον θεσμό του Κυπέλλου. Και φυσικά υπήρχαν πάμπολες λύσεις να μη συμπέσουν Ατομικό και Κύπελλο. Απλώς, η νέα Διοίκηση έχει πολλά εξαιρετικά στελέχη για σπουδαία πράγματα, αλλά έχει και έλλεψη εμπειρίας. Βεβαίως, όμως, το Ατομικό δεν έπρεπε να "καπελώσει" το Κύπελλο, που είναι σπουδαιότερη διοργάνωση.

Η επιστολή της ΣΑ Πύργου προς την ΕΣΣΠ

Κύριε Πρόεδρε.

Η Σκακιστική Ακαδημία Πύργου σας…. ευχαριστεί για την ΜΗ  ανταπόκρισή σας στο αίτημα της πλειοψηφίας των Σωματείων της ΕΣΣΠ για την ημέρα διεξαγωγής των αγώνων Κυπέλλου.

Σαν αρμόδιοι της απόφασης χωρίς ενδοιασμούς μεταφέρατε την μέρα αγώνων το Σάββατο το απόγευμα 17.00μμ γνωρίζοντας την αδυναμία των Σωματείων κυρίως της περιφέρειας να αγωνιστούν με αξιοπρεπή σύνθεση υποβαθμίζοντας την διοργάνωση τόσο σε αγωνιστικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο συμμετοχών. Οι διοργανώσεις μίας Ένωσης Σωματείων και όχι ατόμων έχουν μια ιεραρχική κατάταξη πρώτα οι Διασυλλογικές και μετά οι Ατομικές.

Δεν σκεφτήκατε καν το ενδεχόμενο 5ωρών παρτίδων και μετακίνηση 200-300 χιλ διαδρομή το πόσες ώρες θα πρέπει να ταξιδεύουν οι ομάδες βράδυ τι ώρα θα πρέπει να γευματίσουν οι αθλητές ότι το Σάββατο είναι εργάσιμη ημέρα κτλ.

Εκτός και αν ήταν ένας λόγος αυτός για να μετακινήσετε την μέρα και ώρα Κυπέλλου.

Αν το αστείο πρόβλημα ήταν ότι σε ολόκληρη Πάτρα αδυνατούσατε να βρείτε αίθουσα για 50-60 άτομα που θα έπαιζαν στο Ατομικό Ανδρών Γυναικών της Ένωσης μπορούσατε να το μεταφέρετε ένα δύο τρεις μήνες ή ακόμα περισσότερο. Δεν είναι δυνατόν για μια Δωρεάν συμμετοχή  σε κάποιο ατομικό τουρνουά που γίνεται το καλοκαίρι να προκαλείτε τέτοια προβλήματα σε διασυλλογική διοργάνωση της ΕΣΣΠ.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι όλες οι ομάδες  που έχουν να κάνουν μετακινήσεις επαναλαμβανόμενες  έχουν μεγάλο πρόβλημα αν ορίζετε μέρα αγώνων σε διασυλλογικές διοργανώσεις Σάββατο .

Ελπίζουμε οι αποφάσεις αυτού του σκεπτικού αποκλεισμού των ομάδων της περιφέρειας της ΕΣΣΠ να μην γίνουν θεσμός αφού δείχνουν ότι καθόλου δεν ενδιαφέρεστε για το καλό των Σωματείων  που συμμετέχουν στην Ένωση και των διασυλλογικών της διοργανώσεων.

Η Σκακιστική Ακαδημία Πύργου ΔΕΝ θα μπορέσει να συμμετάσχει στην διοργάνωση του Κυπέλλου υπό αυτές τις συνθήκες αφού δεν θέλουμε να υποβαθμίσουμε την διοργάνωση λαμβάνοντας μέρος με σύνθεση μη ανταγωνιστική ή με κενές σκακιέρες.

Εκ του ΔΣ

 
ΔΣ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΕΓΓΡΑΦΕΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ