eastwest chess      
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ

Οι μεγάλοι "Δεύτεροι"

(Αυτοί που άξιζαν τον παγκόσμιο τίτλο)

20.07.2020

Τα δυνατά μυαλά

Στην πέντε αιώνων ιστορία του σκακιού έχουν καταγραφεί αρκετές θρυλικές μορφές που αποτέλεσαν σταθμό για το παιχνίδι. Άλλοι δοξάστηκαν, άλλοι μεσουράνησαν μόνο για όσο διάστημα βρίσκονταν σε δραστηριότητα, άλλοι προδόθηκαν από την ίδια τη ζωή και άλλοι "εμποδίστηκαν" να γράψουν με χρυσά γράμματα το όνομά τους.

Στην περίοδο προ της τελέσεως του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, λαμπρά ονόματα υπήρξαν μεταξύ άλλων ο Γάλλος Φρανσουά Φιλιντόρ και ο Αμερικανός Πωλ Μόρφυ. Αλλά τότε δεν είχαμε επίσημο πρωτάθλημα.

Εξετάσαμε στα προηγούμενα τις περιπτώσεις παικτών που θα μπορούσαν να γίνουν παγκόσμιοι πρωταθλητές αλλά μάλλον δεν τους "άφησαν". Γενικώς υπάρχουν σκιες στο θέμα αυτό.

Αλλά υπήρξαν και άλλα τρομερά σκακιστικά μυαλά που δεν ανέβηκαν ποτέ στο θρόνο, ίσως όμως γιατί κάτι τους έλειπε...

Ο Γιοχάνες Τσούκερτορτ για παράδειγμα στο ματς εναντίον του Στάινιτς ξεκίνησε σαν σίφουνας με 4-1 νίκες και μετά κατέρρευσε. Πώς να εξηγηθεί αυτό; Πρόλαβε μέσα σε λίγες εβδομάδες ο αντίπαλός του να βελτιωθεί δύο ολόκληρες κλάσεις και να ανατρέψει το σκορ; Προφανώς όχι.

Ο Χάρρυ Πίλσμπερι ήταν μια ιδιοφυία του παιχνιδιού. Αυτός όμως προδόθηκε από την υγεία του. Άλλωστε στα 33 του πέθανε.

Ο Σάμουελ Ρεσέφσκυ ένα απίστευτο ιστορικώς ταλέντο δεν κατάφερε ποτέ να γίνει Νο 1 στον κόσμο.

Ο Βασίλι Ιβάντσουκ από τους εν ζωή σκακιστές θεωρείται το καλύτερο σήμερα σκακιστικό μυαλό στον κόσμο. Αλλά...

Ένα κοινό "πρόβλημα" που είχαν σχεδόν όλοι οι παραπάνω παίκτες ήταν η έλλειψη ισχυρών νεύρων. Ένα πρόβλημα που κυριαρχεί στην πλειοψηφία των σκακιστών.

Ατσάλινα νεύρα π.χ. είχε ο μεγάλος Μιχαήλ Ταλ. Αλλά και ο νυν πρόεδρος της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας Γιώργος Μακρόπουλος, ο οποίος σε συνάρτηση με το τεράστιο ταλέντο του θα μπορούσε να καταγράψει ένδοξη ιστορία στο διεθνή χώρο, όμως προτίμησε την εφήμερη "δόξα"...

Τελειώνοντας, να σημειώσουμε ότι εκτός των σκακιστών που παρουσιάστηκαν στο άρθρο αυτό, υπάρχουν και αρκετές δεκάδες άλλων που θα άξιζε να αναφερθούν. Απλώς αρκεστήκαμε σε μια ενδεικτική επιλογή.

Αριστερά, διακρίνεται ο 8χρονος Σάμιουελ Ρεσέφσκυ, στην πιο διάσημη ίσως σκακιστική φωτο, να αντιμετωπίζει το 1920 σε αγώνα σιμουλτανέ παίκτες ηλικίας του μπαμπά και του παππού του.

Σημ. Κοιτάξτε το ενδιαφέρον των θεατών. Προσωπική μας γνώμη είναι ότι η απουσία των θεατών σήμερα, πληγώνει το άθλημα

 

08.07.2020

Πωλ Κέρες

Ο Πωλ Κέρες (1916-1975) ήταν Εσθονός σκακιστής και για 30 χρόνια κυριαρχούσε στο παγκόσμιο σκάκι.

Το 1938 κέρδισε το περίφημο Τουρνουά AVRO, ένα από τα ισχυρότερα της ιστορίας, μπροστά από όλα τα θηρία της εποχής, Μποβίνικ, Όυβε, Αλιόχιν, Καπαμπλάνκα και ενώ αναμενόταν να προσκληθεί να αντιμετωπίσει τον πρωταθλητή Αλιόχιν για τον παγκόσμιο τίτλο, ξέσπασε ο Β' παγκόσμιος πόλεμος.

Αυτή ήταν η πρώτη ευκαιρία να διεκδικήσει τον τίτλο. Η δεύτερη ήταν το 1948, στο τουρνουά των 5 σκακιστών, από το οποίο ο νικητής θα διαδεχόταν τον αποθανόντα Αλιόχιν. Το τουρνουά αυτό ήταν 5πλών συναντήσεων και ο Κέρες τερμάτισε τρίτος με 10,5/20. Ηττήθηκε και στις 4 πρώτες του παρτίδες από τον τελικό νικητή Μιχαήλ Μποτβίνικ και νίκησε στην άνευ ουσίας 5η. Ο ιστορικός του σκακιού Taylor Kingston, κατόπιν διερεύνησης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Κέρες έλαβε ισχυρές εντολές από τους Σοβιετικούς να μην εμποδίσει την προσπάθεια του Μποτβίνικ να κερδίσει.

Είχε και αυτός προστριβές με το σοβιετικό καθεστώς.

Ο Πωλ Κέρες, όπως και ο Κορτσνόι έχει νικήσει τους περισσότερους διατελέσαντες παγκόσμιους πρωταθλητές. Οι ιστορικοί τον θεωρούν ως ισάξιο των παγκόσμιων πρωταθλητών.

Αναδείχθηκε τρεις φορές Πρωταθλητής Σοβιετικής Ένωσης, έφθασε έξι φορές στο Τουρνουά Διεκδικητών, κέρδισε δεκάδες τουρνουά, είχε θετικό σκορ με τους Καπαμπλάνκα, Όυβε, Ταλ και ισόπαλο με τους Σμύσλωφ, Πετροσιάν, Κάρπωφ.

Έγραψε πολλά και σπουδαία βιβλία, ενώ πρόσφερε πολλά στη Θεωρία Ανοιγμάτων, γνωστή άλλωστε είναι η Επίθεση Κέρες στη Σικελική Άμυνα.

Το 2000 ψηφίστηκε από τους συμπατριώτες του ως ο Εσθονός αθλητής του 20ού αιώνα. Στο χαρτονόμισμα των 5 κορώνων υπήρχε το πορτραίτο του.

Το 2016 η FIDE το ονόμασε Έτος Πωλ Κέρες

Η παρακάτω θέση προέκυψε μετά την 22η κίνηση των Μαύρων στην παρτίδα του εναντίον του Αλιόχιν στο Margate το 1937. Πώς κερδίζουν τα Λευκά;

 Φυσικά με 23.Βχδ7+ 1-0

 

25.06.2020

Βίκτωρ Κορτσνόι

Ο πρίγκηπας του σοβιετικού σκακιού Βίκτωρ Κορτσνόι (1931-2016), για πάρα πολλούς, θεωρείται ως ο ισχυρότερος σκακιστής που δεν στέφθηκε ποτέ παγκόσμιος πρωταθλητής.

Τα νούμερά του εντυπωσιάζουν. Θα τα ζήλευαν και οι επίσημοι πρωταθλητές κόσμου. Έχει κερδίσει εννέα παγκόσμιους πρωταθλητές, με τον δε Ταλ έχει σκορ 13-4! Θετικά σκορ με Πετροσιάν και Σπάσκυ, ισόπαλα σκορ με Μποτβίνικ, Φίσερ. Τέσσερις φορές πρωταθλητής Σοβιετικής Ένωσης. Τρεις φορές φιναλίστ παγκόσμιου τίτλου. Δέκα φορές διεκδικητής παγκόσμιου πρωταθλήματος.

Το 2007 σε ηλικία 75 ετών στη λίστα ΕΛΟ βρέθηκε στην 85η θέση, ο γηραιότερος σκακιστής που έχει καταταγεί στο Τοπ 100. Είναι από τους ελάχιστους που έπαιζε διαρκώς και καλά μέχρι τα βαθειά του γεράματα.

Πολύ κοντά στην κατάκτηση της επίσημης παγκόσμιας αναγνώρισης έφθασε το 1978, όταν ηττήθηκε στον τελικό από τον ακαταμάχητο Κάρπωφ με 6-5. Αλλά και το 1974 στον ημιτελικό, που στην ουσία ήταν τελικός, εναντίον ξανά του Κάρπωφ, έχασε πάλι με 1 παρτίδα διαφορά.

Αν και επιθετικός παίκτης, είχε βγάλει και εκπληκτικές άμυνες. Υπήρξε συγγραφέας σκακιστικών βιβλίων Ήταν οξύθυμος σαν χαρακτήρας, με πολλά γνωστά επεισόδια εναντίον πολλών σκακιστών, ενώ στην ήττα γινόταν "Τούρκος". Ισχυρή προσωπικότητα, ποτέ δεν περνούσε απαρατήρητος.

Το 1976, μετά από ρήξη με τη Σοβιετική Ομοσπονδία, ζήτησε πολιτικό άσυλο στη Δύση, αφήνοντας την οικογένειά του στη Ρωσία. Υπήρξε στενός φίλος και συνεργάτης με τον Μπρονστάιν.

Η παρακάτω θέση είναι από το Τουρνουά των Διεκδικητών του Κουρασάο το 1962. Ο λευκός Φίσερ, μόλις έχει παίξει 33.Πη3 και ο Κορτσνόι που κερδίζει απλά με 33... Αχζ3, αφού στο 34.Ιδ4 απαντάει με 34... Βε3! παίζει 33... Βχη3 και ο Φίσερ εγκατέλειψε

 

09.06.2020

Ντέιβιντ Μπρονστάιν

Ο Ντέιβιντ Μπρονστάιν (1924-2006) δεν καταγράφηκε ποτέ ως παγκόσμιος πρωταθλητής, αν και για τους εμβριθείς στη σκακιστική πραγματικότητα αναγράφεται στην ίδια σειρά με τους πρωταθλητές.

Ανήκε όπως και ο Ταλ στη σχολή των "Αναζητητών της περιπέτειας". Του άρεσε να πειραματίζεται, να μπαίνει σε άγνωστους ατραπούς, να ριψοκινδινεύει. Ένας ρομαντικός παίκτης πάντα επίκαιρος.

Στον τελικό του 1951 εναντίον του Μποτβίνικ, οι 4 από τις 5 νίκες που σημείωσε είχαν συνδυαστικό υπόβαθρο.

Αυτός ο τελικός παγκοσμίου πρωταθλήματος έχει ένα σκοτεινό σημείο. Κατ' αρχάς η έκβαση του ήταν ισόπαλη 12-12. Με αυτό το σκορ ο Μποτβίνικ διατηρήθηκε πρωταθλητής. Μετά την 22η παρτίδα ο Μπρονστάιν προηγείτο με 11,5-10,5. Η 23η παρτίδα διακόπηκε σε φινάλε με πιόνι λιγότερο για τον Μποτβίνκ αλλά με ζεύγος Αξιωματικών εναντίον 2 Ίππων. Ο Μπρονστάιν το έχασε. Στην 24η παρτίδα έπαιξε τελείως "ανόρεχτα", έφερε ισοπαλία και έχασε τον τίτλο.

Ήταν γνωστό ότι ο Μποτβίνικ έχαιρε του σοβιετικού καθεστώτος, σε αντίθεση με τον Ουκρανό Μπρονστάιν με τον οποίο βρίσκονταν σε προστριβές. Οι φήμες λένε ότι "πιέστηκε" να μην κερδίσει το ματς. Ποτέ δεν αποδείχθηκαν. Ο ίδιος ο Μπρονστάιν μέχρι το θάνατό του δεν τις επιβεβαίωσε παρότι σχολίασε ότι ήταν προτιμότερο η ΕΣΣΔ να μην έχει πρωταθλητή αυτόν που το καλλιτεχνικό του πνεύμα ήταν σε αντίθεση με τη σοβιετική γραφειοκρατία.

Έλληνες ομογενείς από τη Ρωσία που ζουν στην Ελλάδα είναι σίγουροι ότι οι φήμες έχουν βάση.

Ο Μπρονστάιν εκτός του περίφημου ταλέντου του, δοκίμασε όσο ελάχιστοι άλλοι κορυφαίοι σκακιστές όλα σχεδόν τα ανοίγματα. Έχει σπουδαία συνεισφορά στη Θεωρία των Ανοιγμάτων. Είναι αυτός που πρότεινε να υπάρχει προσαύξηση χρόνου σε κάθε κίνηση, ενώ έχει μια πλούσια βιβλιογραφία, έχοντας ως κορυφαίο του έργο το "Ζυρίχη 1953".

Σε έναν από τους πιο λαμπρούς του συνδυασμούς, στο παρακάτω διάγραμμα εναντίον του Κορτσνόι στο ματς Μόσχας εναντίον Λένινγκραντ το 1962, θυσίασε Πύργο στο θ6. Τα μαύρα έχουν 4 απαντήσεις αλλά όλες χάνουν. Στις 2 πέφτει η μαύρη Βασίλισσα και στις άλλες 2 γίνονται ματ.

Λύση:

Α) 39 ... Kf7 40.Qc7 + Kg8 41.Qc8 + Kf7 42.Qe6 + Kf8 43. Rh8 ματ

Β) 39 ... Kg5 40.Qe5 + Kxg4 41. Rg6 + Kh4 42. Qg5 ματ

Γ) 39 ... gxh6 40.Qg8 + Kf6 41.Qf8 + 1-0

Δ) 39 ... Kxh6 40.Qh8 + Kg6 41.Qh5 + Kf6 42.g5 + 1-0!

 

24.05.2020

Ακίμπα Ρουμπινστάιν

Ποτέ δεν επιτρέπεται να έχουμε ταυτοχρόνως δύο παγκόσμιους πρωταθλητές. Καλώς ή κακώς μόνο έναν.

Δηλαδή εάν συνυπήρχαν ως διεκδικητές Φίσερ και Κασπάρωφ, ο ένας θα γινόταν πρωταθλητής και ο άλλος θα ήταν ένα τίποτα. Ο ένας θα είχε όλη την αίγλη και ο άλλος θα χαρακτηριζόταν ένας πολύ καλός ή ένας σπουδαίος ή άντε ένας εξαιρετικός παίκτης αλλά ως εκεί. Ο πρώτος, ο πρωταθλητής θα προκαλούσε το δέος.

Όμως είναι έτσι; Φυσικά όχι. Γιατί με την ίδια λογική εάν συνυπήρχαν την ίδια εποχή και οι 16 γνωστοί σήμερα πρωταθλητές, ο ένας θα είχε την τιμή του πρώτου.

Ένας αξιοκρατικός χαρακτηρισμός ενός σκακιστή ως τοπ παίκτη θα μπορούσε να ήταν π.χ. η απήχηση που έχει στο φίλαθλο κοινό. Αυτόν που διαθέτει το αλάθητο ένστικτο. Τη δεκαετία του '60 το κοινό πίστευε ότι καλύτερος σκακιστής στον πλανήτη ήταν ο Φίσερ, ανεξαρτήτως εάν στο θρόνο βρίσκονταν πότε ο Μποτβίνικ, πότε ο Πετροσιάν και πότε ο Σπάσκι. Όπως στην αυγή του 20ού αιώνα το "ίδιο" κοινό, ηγεμονεύοντος του Λάσκερ, θεωρούσε ισχυρότερο σκακιστή τον Ρουμπινστάιν και αργότερα τον Καπαμπλάνακα.

Γνώμη μας είναι πως όταν ένας παίκτης ξεπερνάει τη νοητή γραμμή της ιδιοφυίας δεν είναι ωραίο να αναζητούμε ποιος από τους τοπ είναι πιο τοπ. Γιατί χωρίς να το επιδιώκουμε, μειώνουμε την αξία των υπολοίπων.

Ο Ακίμπα Ρουμπινστάιν (1880-1961) είναι ίσως ο πιο ισχυρός από τους μη διατελέσαντες παγκόσμιους πρωταθλητές. Και αυτό όχι διότι συνυπήρξε με άλλα ιερά τέρατα του χώρου. Αλλά κυρίως διότι δεν του "επετράπη" να διεκδικήσει τον τίτλο! Ο Λάσκερ απαιτούσε ένα τεράστιο χρηματικό ποσό για να τον αντιμετωπίσει και τη μοναδική φορά που ενέδωσε ώστε να γίνει μια αναμέτρηση μεταξύ τους, τους ανέκοψε η έναρξη του πρώτου παγκόσμιου πολέμου.

Μετά τον πόλεμο, ο Ρουμπινστάιν άρχισε να χάνει τη δύναμή του λόγω της ασθενικής του κράσης, ενώ τα τριάντα τελευταία χρόνια της ζωής του διακατεχόταν από ψυχικές ασθένειες.

Ο Ρουμπινστάιν ήταν Πολωνοεβραίος και οι γονείς του τον προόριζαν για Ραββίνο αλλά τον κέρδισε το σκάκι.

Υπήρξε ένας ποιοτικότατος παίκτης, πανίσχυρος στα φινάλε κυρίως σε αυτά των Πύργων, με μεγάλη στρατηγική αντίληψη αλλά και όταν χρειαζόταν με τρομερή αποτελεσματικότητα στο τακτικό παιχνίδι. Έχει μεγάλη συνεισφορά στη θεωρία των Ανοιγμάτων με πολλές παραλλαγές να έχουν πάρει το όνομά του. Θεωρείται ο εισηγητής του μοντέρνου σκακιού και εμπνέει μέχρι σήμερα πλήθος κορυφαίων σκακιστών. Είναι ο αγαπημένος του Μπόρις Γκέλφαλντ. Ο ίδιος ο Καπαμπλάνκα τον θαύμαζε και τον θεωρούσε καλύτερό του παίκτη.

Ως μεγαλειώδης στρατηγική του νίκη έχει καταγραφεί η παρτίδα του εναντίον του Καρλ Σλέχτερ στον Σαν Σεμπάστιαν το 1912 https://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1119757

αλλά εδώ θα παρουσιάσουμε ένα αριστουργηματικό συνδυασμό από την συνάντησή του εναντίον του Ρότλεβι στο Λοτζ το 1907.

Παίζουν τα Μαύρα. Πώς κερδίζουν; Θέση μετά την 21η κίνηση των λευκών.

Λύση: 21... Βθ4 22.η3 Πχγ3! 23.ηχθ4 Πδ2!! 24.Βχδ2 Αχε4+ 25Βη2 Πθ3 0-1

 
ΠΟΙΚΙΛΑ
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ