ΝΕΑ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ
ΠΟΙΚΙΛΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Ο σκακιστής στην μάχη

04.05.2018

Η ήττα

Ένα παράξενο γεγονός παρατηρήσαμε στο πρόσφατο τουρνουά Gashimov Memorial.

Ο Βέσελιν Τοπάλωφ στις 6 πρώτες αγωνιστικές είχε συνεχώς την πρωτοπορία στην βαθμολογία και ξαφνικά τον είδαμε να χάνει όλες τις υπόλοιπες παρτίδες.

Τι συνέβη; Ήταν πανίσχυροι οι αντίπαλοί του; Ξέχασε το σκάκι;

Η λογική εξήγηση λέει ότι επηρεάστηκε αρνητικώς η ψυχολογία του. Ηττήθηκε από τον Κάρλσεν που τον ξεπέρασε, πίστεψε ότι δεν προλαβαίνει να ανατρέψει την κατάσταση, απογοητεύθηκε, έσβησε η φλόγα της έμπνευσης του και τερμάτισε προτελευταίος

Η ήττα καθώς και ο κίνδυνος της ήττας επηρεάζει πολλούς δυσμενώς ενώ σε κάποιους επιφέρει ενεξέλεγκτες επιπτώσεις, Ειδικώς στον ανδρικό πληθυσμό.

Άλλος απογοητεύεται, άλλος καταρρέει, σε άλλον μπλοκάρει το μυαλό του και κάποιοι αρνούνται να ξαναπαίξουν.

Ο Κάμσκι μετά την ήττα του από τον Κάρπωφ, στο ματς για το παγκόσμιο πρωτάθλημα, απομακρύνθηκε για αρκετά χρόνια από το αγωνιστικό σκάκι.

Πώς εξηγείται τέτοια αντίδραση; Δεν είναι ένας ο λόγος.

Ένας αδύνατος χαρακτήρας χάνει την αυτοπεποίθησή του. Ο δειλός δεν αντέχει ακόμη και στην σκέψη πως θα χάσει. Ο εγωιστής δεν ανέχεται την ήττα. Αυτός μπορεί να καταστεί κακός ή και επικίνδυνος στο περιβάλλον του.

Αλλά υπάρχει και αυτός που έχει οίηση δηλαδή έπαρση. Που πιστεύει ότι αυτός είναι και άλλος δεν υπάρχει. Η ήττα τον καταρρακώνει. Τον συνθλίβει. Ντροπιάζεται. Αισθάνεται ότι όλοι τον κοιτούν με έκπληξη, με λύπηση.

Όπως φαίνεται καμμιά από αυτές τις αντιδράσεις δεν είναι υγιής. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούμε να δούμε δύο διαφορετικά πρόσωπα από έναν σκακιστή: Από τη μια, κεφαλάτο άλογο και από την άλλη ουραγό.

Όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Η ανδρεία αντιμετώπιση της ήττας. Ο Κασπάρωφ όταν έχανε αντί να καταρρεύσει, εξαγριωνόταν. Επανερχόταν σαν ανήμερος ταύρος.

Αλλά και σε μια παρτίδα διακρίνουμε δύο περιπτώσεις αντιμέτωπισης του απρόοπτου. Κάποιος "στήνει" ένα πιόνι και χάνει την παρτίδα. Άλλος χάνει κομμάτι και κερδίζει τον αγώνα

Αναστάσιος Αλεξάνδρου, προπονητής σκακιού

 
ΔΣ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΕΓΓΡΑΦΕΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ