ΝΕΑ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ
ΠΟΙΚΙΛΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Ομαδικό Παίδων-Κορασίδων

13.11.2017

Η εξέλιξη του πρωταθλήματος
Η τωρινή δυναμική της ΕΣΣΠ

" ... Η σφοδρή επιθυμία της αυτοδιαφήμισης των παραγόντων εξοντώνει το αχαϊκό σκάκι. Αλλά ας μην εκπλησσόμεθα. Ο εμφύλιος, ανέκαθεν, ήταν ο ομορφότερος πόλεμος! ... "

 
 

Το πρωτάθλημα επισήμως ξεκίνησε το 1984. Μέχρι σήμερα έχει αλλάξει πολλές ονομασίες και συνθέσεις. Από τετραμελή έως εξαμελή και από U20 έως U16 κλπ.

Η ΕΣ Θεσσαλονίκης έχει ιστορικώς τους περισσότερους τίτλους.

Σήμερα, η τελική φάση του πρωταθλήματος διεξάγεται με 16 ομάδες που απαρτίζονται από μικτή εξαμελή σύνθεση.

Η ΕΣΣΠ έχει να επιδείξει 2 αργυρά μετάλλια. Με τον Σκακιστικό Όμιλο Πατρών το 1988 και με την Λέσχη Τραπεζοϋπαλλήλων το 2003.

Φέτος, το πρωτάθλημα στην ΕΣΣΠ κατέκτησε η νεοφώτιστη ομάδα της ΕΑ Πατρών, αν και την ισχυρότερη θεωρητικώς σύνθεση είχε η ΝΕ Πατρών.

Πώς έχουν τα πράγματα τώρα στη Δυτική Ελλάδα;

Μετά την ομαδική αποχώρηση των ισχυρών εφήβων του ΣΟΠ, δεν υπάρχει ομάδα ικανή να πρωταγωνιστήσει σε πανελλήνιο επίπεδο.

Και η κατάσταση χειροτερεύει. Από το 2018 οι "τελευταίοι των Μοϊκανών" δηλ. οι αδελφοί Στεφάνου, ο Μαγκλάρας και ο Δημήτρης Μακρίδης, μετακομίζουν στα 4 σημεία του ελληνικού ορίζοντα, με αποτέλεσμα στην ΕΣΣΠ, την πρώτη θέση μεταξύ των τυφλών να διεκδικούν οι μονόθφαλμοι !

Βεβαίως οι Αχαιοί έχουν ορκιστεί να μην ενοποιήσουν τις δυνάμεις τους. Προς τέρψη των ισχυρών, οικονομικώς, άλλων ελληνικών συλλόγων. Η σφοδρή επιθυμία της αυτοδιαφήμισης των παραγόντων, εξοντώνει το αχαϊκό σκάκι. Αλλά ας μην εκπλησσόμεθα. Ο εμφύλιος, ανέκαθεν, ήταν ο ομορφότερος πόλεμος!

Ας αναφερθούμε, όμως, στις μετακινήσεις των εφήβων ανά την Ελλάδα.

Για να μετακινηθεί νεαρός από την ΕΣΣΝΑ πρέπει να του τάξουν χρυσάφι! Το ίδιο ισχύει για την Κρήτη και για την Μακεδονία. Στην ΕΣΣΠ η κατάσταση είναι "μπάτε σκύλοι αλέστε". Όποιος θέλει παίρνει όποιον θέλει, χωρίς αντάλλαγμα, ενώ και οι γονείς ούτε καν ρωτούν τις ομάδες τους. Θεωρούν ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους !! Μήπως, όμως, λένε ευχαριστώ; Η αχαριστία στα φόρτε της !

Πώς συμπεριφέρονται οι σύλλογοι στους ομολόγους τους όταν "κερδίζουν" τους Αχαιούς αθλητές; Άλλοι διακρτικώς και με ευγνωμοσύνη (βλ. ΣΟ Ικαρίας, Πανιώνιο). Και άλλοι απρεπώς και με αυθάδεια, (βλ. ΣΟ Ηρακλείου - ο ΣΟ Πατρών ξεκληρίστηκε από εφήβους μένοντας στη Β' Εθνική)

Όμως, οι συμπεριφορές είναι που χαρακτηρίζουν το ανθρώπινο είδος. Οι τίτλοι είναι για τα ιστορικά μπαούλα

 
 
ΔΣ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΕΓΓΡΑΦΕΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ