eastwest chess      
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ
Αυτοκρατορία Ρωμανίας "330-1453"

29.05.2020

Επανεκκίνηση

Η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία υπήρξε η μακροβιότερη της παγκόσμιας ιστορίας. Και αν την συνδέσουμε με τη Δυτική ως συνέχειά της, τότε πλησιάζουμε τις 2 χιλιετίες.

Στην αρχή ξεκίνησε ως πολυφυλετικό κράτος αλλά συν τω χρόνω μεταβλήθηκε σε ελληνικό. Και αυτή η περίοδος ήταν η τελευταία ένδοξη της ελληνικής ιστορίας. Μετά την πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204, είχε προδιαγραφεί το τέλος της. Στις 29 Μαΐου του 1453 οι Οθωμανοί απλώς κατέκτησαν το υπόλειμμά της.

Σήμερα ημέρα Παρασκευή στην 567η επέτειο οι Τούρκοι τελούν εορταστικές εκδηλώσεις και καλά κάνουν. Βεβαίως πονάει η βεβήλωση της Αγίας Σοφίας.

Εμείς όμως τι κάνουμε ως κράτος, ως έθνος;

Γιατί με αφορμή την  "αποφράδα ημέρα" δεν στρεφόμαστε στην μεγαλειώδη υπερτρισχιλιετή ιστορία μας, να την προβάλλουμε, να την διαφημίσουμε, να την μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά, ώστε να επαναστράψει το αρχέγονο ελληνικό μεγαλείο;

Κατ΄ αρχάς να τοποθετηθούν στη Θεσσαλονίκη δύο τριαντάμετρα αγάλματα του Φιλίππου Β΄ και του Αλέξανδρου Γ΄ και ένα πενηντάμετρο του Αριστοτέλη. Στη Θήβα δύο τριαντάμετρα του Επαμεινώνδα και του Πελοπίδα. Στην Αθήνα δύο πενηντάμετρα του Σωκράτη και του Πλάτωνα και τρία τριαντάμετρα του Περικλή, του Θεμιστοκλή, του Μιλτιάδη. Στη Χίο ένα πενηντάμετρο του Ομήρου. Στη Σπάρτη ένα πενηντάμετρο του Λυκούργου και ένα τριαντάμετρο του Λεωνίδα. Και εκατοντάδες άλλα εικοσάμετρα σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Αλλά και μέχρι τα νεώτερα χρόνια με τριαντάμετρα αγάλματα των Κολοκοτρώνη στη Μεσσηνία, του Καραϊσκάκη στην Καρδίτσα και του Καποδίστρια στην Κέρκυρα.

Χωρίς να καταργηθεί η δημοτική γλώσσα να επανέλθει η αρχαία Αττική διάλεκτος ως επίσημη γλώσσα του Κράτους.

Να διδάσκεται το έργο των Ελλήνων σοφών στη Νεολαία και να γίνεται η σύγκριση των προτύπων της Ελλάδας με τις αντίστοιχες των άλλων εθνών. Να προβάλλονται ντοκυμανταίρ και ταινίες-υπερπαραγωγές της ελληνικής ιστορίας. Να αναδημιουργηθεί η ελληνική παράδοση και να συγκριθεί με τα δυτικά κακέκτυπα που λόγω έλλειψης αξίας το ένα διαδέχεται το άλλο.

Και τα κυριώτερα: Να δοθεί αποκλειστική έμφαση στην Παιδεία ώστε οι νέοι Έλληνες να γίνουν συνεχιστές των προγόνων τους. Να αξιοποιηθεί ο γεωφυσικός πλούτος της χώρας. Να ανατεθεί στα μεγαλύτερα ελληνικά μυαλά ο τομέας της Διπλωματίας. Και τέλος να απαιτηθεί ο σεβασμός των ξένων της αξιοπρέπειας των Ελλήνων.

Υπάρχει λοιπόν έτοιμο υλικό. Κατεργασμένο και ακατέργαστο χρυσάφι. Οποιοσδήποτε λαός του πλανήτη θα εκμεταλλευόταν μια τέτοια Παρακαταθήκη στο έπακρο. Εμείς τι κάνουμε; Ή για την ακρίβεια οι εκάστοτε κυβερνώντες. Μήπως θεωρούν τους εαυτούς τους απόγονους των Σλάβων; Των Τούρκων; Ή μήπως το πιθανότερο έχουν πουλήσει την αξιοπρέπειά τους σε ξένα σκοτεινά Κέντρα εξουσίας όπως στη Μπίλντερμπεργκ;

Ακόμη και έτσι να είναι έχουμε ευθύνη οι ίδιοι οι πολίτες ως άτομα. Κάθε ένας από εμάς αντί να σκύβει παθητικώς το σβέρκο στις "τεράστιες" ξένες δυνάμεις, είναι αναγεννητικό να διατηρεί τη δική του λαμπάδα, τη δική του φλόγα αναμμένη στο δικό του μικρό κύκλο. Πολλές φλόγες μαζί δημιουργούν μια Πυρκαγιά, ένα Ηφαίστειο! Αλλά για να πραγματοποιηθεί αυτό είναι απαραίτητο ο ίδιος να παραμένει ακλόνητος, ανυποχώρητος και υπερήφανος στα πιστεύω του!

 
ΠΟΙΚΙΛΑ
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ