ΝΕΑ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ
ΠΟΙΚΙΛΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Σκάκι & σκακιστικά προγράμματα

 

24.04.2018

Η μετάβαση στην νέα εποχή

Βρισκόμαστε στην 6η αγωνιστική στο αμερικάνικο πρωτάθλημα και σε 36 παιχθείσες παρτίδες έχουν σημειωθεί 24 ισοπαλίες.

Στο Αζερμπαϊτζάν, όπου μετέχει και ο παγκόσμιος πρωταθλητής Κάρλσεν, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Στις 25 έως τώρα παρτίδες, καταγράφουμε 22 νούλες.

Τι συμβαίνει; Οι ισόπαλες παρτίδες είναι οι λεγόμενες "σαλονιού"; Όχι. Όλες σχεδόν παίζονται. Και μερικές μέχρι τελικής πτώσης.

Αλλά όλοι έχουν μάθει να εφαρμόζουν τον "σωστό" τρόπο παιξίματος των σκακιστικών προγραμμάτων. Και αυτό δεν παρατηρείται μόνο σε κορυφαίο επίπεδο. Νεαροί παίκτες του 1800 και 2000 ΕΛΟ μιλούν με προγραμματιστική ορολογία και αποφαίνονται για την ορθότητα μιας κίνησης, συμβουλευόμενοι αποκλειστικώς το εκάστοτε κορυφαίο πρόγραμμα.

Πριν 21 χρόνια η "μηχανή¨ επικράτησε για πρώτη φορά της ανθρώπινης σκακιστικής νοημοσύνης. Από τότε μέχρι τώρα η βελτίωση των σκακιστικών προγραμμάτων είναι διαρκής και αλματώδης. Ήδη μιλάμε σήμερα για το "θηρίο" Alfa Zero, που ενδέχεται να εξαντλήσει τις δυνατότητες του παιχνιδιού.

Κανείς από το Τοπ 10 των γκραν μαιτρ του κόσμου δεν τολμάει πια να αντιμετωπίσει δημοσίως μια "μηχανή". Το ότι μπορεί να ηττηθούν ακόμη και με υλικό πάνω, δεν είναι ό,τι καλύτερο για την φήμη τους.

Εκτός, όμως, από την αντιγραφή του τρόπου παιξίματος των σκακιστικών προγραμμάτων, τι άλλο έχουν επιφέρει οι "μηχανές" στο σκάκι;

Έχουν απομυθοποιήσει το παιχνίδι αλλά και τους μεγαλύτερους σκακιστές του κόσμου. Όταν σήμερα παίζουν ο Κάρλσεν με τον Καριάκιν κι εμείς μέσα από ένα απλό κινητό, χαρακτηρίζουμε τις κινήσεις τους, καλές ή και βλακώδεις, αυτό "χαμηλώνει" την σκακιστική αξία των λεγόμενων υπεραθλητών.

Δεν υπάρχει πια το δέος απέναντι στην αυθεντία τους. Τους βλέπουμε και αυτούς ως κοινούς θνητούς με τις εξάρσεις αλλά και με τα "στησίματά" τους.

Έχει εξαφανιστεί η γοητεία και το μυστήριο του παιχνιδιού.

Άραγε πλησιάζει το τέλος του απόλυτου αυτού πνευματικού αθλήματος; Κανείς δεν ξέρει. Το μόνο σίγουρο είναι πως μετά από 1500 χρόνια, που η ανθρωπότητα υποκλινόταν στον βασιλιά των παιχνιδιών, βρισκόμαστε στο μεταίχμιο δύο εποχών. Του ανθρώπινου σκακιού και του μετανθρώπινου σκακιού

Αναστάσιος Αλεξάνδρου, προπονητής σκακιού

 
ΔΣ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΕΓΓΡΑΦΕΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ