eastwest chess      
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ
Σκακιστικές Δυναστείες στην Ελλάδα
Από τον Σιαπέρα στον Καρουάνα οοοοοοΗ Νέα Εποχήοοοοοο
 
ΕΣ Θεσσαλονίκης ΣΟ Καλλιθέας ΣΟ Πατρών ΟΑΑ "Ηράκλειο" ΑΟ "Κύδων" Χανίων ΣΟ Καβάλας ΠΣ Περιστερίου
 
 
Από τον Σιαπέρα στον Καρουάνα
Οι ομάδες φόβητρο του ελληνικού χώρου των τελευταίων 40 ετών
  Αρκετοί ρωτούν να μάθουν πώς χτίστηκαν οι μεγάλες ομάδες του παρελθόντος και πώς χτίζονται σήμερα. Άλλοι, νεότευκτοι επαΐοντες (μέσω διαδικτύου) των σκακιστικών δρωμένων στην Ελλάδα, "δείχνουν" τη μέθοδο δημιουργίας ισχυρών σκακιστικών συνόλων.

Και για τις δυο κατηγορίες ανθρώπων, θα παρουσιάσουμε τις περιπτώσεις των πολύ ισχυρών ομάδων, όπως, τις ζήσαμε και τις ζούμε και όχι όπως τα διαβάσαμε ή τα ακούμε.

Επτά, λοιπόν τέτοια δυνατά σύνολα έβγαλε το ελληνικό σκάκι από καταβολής διασυλλογικών αγώνων.

Αν και μερικές από τις ομάδες αυτές συνυπήρξαν ως μεγάλες δυνάμεις και ο όρος "Δυναστεία" θεωρείται αδόκιμος, εν τούτοις μας αρέσει και τον διατηρούμε.

Οι ομάδες είναι: ΕΣ Θεσσαλονίκης, ΣΟ Καλλιθέας, ΣΟ Πατρών, ΟΑΑ "Ηράκλειο", ΑΟ "Κύδων" Χανίων, ΣΟ Καβάλας και ΠΣ Περιστερίου.

Δυο γενικές παρατηρήσεις εν είδει πρόωρου συμπεράσματος είναι: 1) Γύρω από ένα πολύ ισχυρό παίκτη χτίζεται ένα δυνατό σύνολο, και 2) Με τό πολύ χρήμα η επιτυχία είναι 100% εξασφαλισμένη.

Στα πρώτα 15 χρόνια επικράτησε η πρώτη περίπτωση, στα δε επόμενα 25 κυριαρχεί η δεύτερη.

Παρουσιάζουμε τις 7 αυτές ομάδες εν είδει μίνι αφιερώματος, με μία αναφορά ανά ημέρα

 
 
Φαμπιάνο Καρουάνα

31.07.2016
Αφιέρωμα 7ο
ΠΣ Περιστερίου  (2009-2016)

Η  ΠΣ Περιστερίου ήλθε και εκτίναξε την δυναμική των διασυλλογικών αγώνων σε δυσθεώρητα ύψη.

Ο μεγαλοϊδιοκτήτης του Αντώνης Μπέλλος, τοποθετώντας χωρίς φειδώ χρήματα στο σύλλογο παραμέρισε κάθε αντίσταση στον ελληνικό χώρο, δημιουργώντας μια σκακιστική αυτοκρατορία.

Στην 8χρονη δυναστεία της, η ομάδα της ΠΣ Περιστερίου κατέκτησε 10 τίτλους, 5 πρωταθλήματα και 5 κύπελλα.

Μέσω της ΠΣ Περιστερίου, που συγκέντρωσε ολόκληρο σχεδόν το καλό υλικό της Ελλάδας, είδαμε παίκτες παγκόσμιας κλάσης. Φαμπιάνο Καρουάμα, Βασίλι Ιβάντσουκ και Τζούντιθ Πόλγκαρ είναι ονόματα που προκαλούν δέος.

Η μεγάλη οικονομική επιφάνεια του προέδρου της, και η συγκέντρωση της σκακιστικής αφρόκρεμας κατέστησαν την ΠΣ Περιστερίου ένα ακτύπητο σύνολο.

Βλέπε: Ομαδικές διακρίσεις ΠΣ Περιστερίου

 
Βασιλης Κοτρωνιάς

30.07.2016
Αφιέρωμα 6ο
ΣΟ Καβάλας (1998-2011)

Ο ΣΟ Καβάλας αποτελεί την ελληνική ομάδα πρότυπο. Είναι επίσης η μεγαλύτερη ομάδα παραγωγής ταλέντων.

Την δεκαετία του 1990 με πρωτοβουλία του Βασίλη Θεοδωρίδη (η ψυχή του συλλόγου) η Καβάλα έκανε σκακιστικό φορμάτ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι ενοποιημένες δυνάμεις της πόλης να πετύχουν επιτυχίες-θαύματα.

Στην 14χρονη δυναστεία της, η ομάδα του ΣΟ Καβάλας κατέκτησε 10 τίτλους, 4 πρωταθλήματα και 6 κύπελλα. Μαζί με την ΕΣ Θεσσαλονίκης αποτελούν τις μακροβιότερες ελληνικές δυναστείες.

Από τον ΣΟ Καβάλας πέρασε όλη η ελίτ του ελληνικού σκακιού, καθώς και ισχυροί ξένοι σκακιστές. Στεκόμαστε στους, Βασίλη Κοτρωνιά, Γιάννη Παπαϊωάννου και Χριστόδουλο Μπανίκα.

Από τα σπλάχνα της ομάδας προήλθε η Σταυρούλα Τσολακίδου, δις παγκόσμια πρωταθλήτρια Κορασίδων, το 2013 και το 2015.

Η μεθοδική εργασία, η οικογενειακή δομή, οι μεγάλες οικονομικές χορηγίες, τα πολλά ταλέντα και η ομόνοια δημιούργησαν το πανίσχυρο μακεδονικό σύνολο.

Ο ΣΟ Καβάλας δεν αποτελεί παρελθόν, διότι έχει βαθειές ρίζες

Βλέπε: Ιστορικό ΣΟ Καβάλας

 
Γιάννης Παπαϊωάννου

29.07.2016
Αφιέρωμα 5ο
ΑΟ "Κύδων" Χανίων (2000-2006)

Μια άλλη ομάδα της Κρήτης, ο ΑΟ "Κύδων" Χανίων, έρχεται να πάρει τη σκυτάλη από το Ηράλειο, δημιουργώντας και αυτή την δική της Αυτοκρατορία.

Ο ΑΟ "Κύδων" Χανίων έχει ένα "βαρύ" όνομα στον ελληνικό αθλητισμό με πολλά τμήματα, επιτυχίες και μεγάλες διοργανώσεις.

Στην 7χρονη δυναστεία της, η ομάδα των Χανίων σάρωσε και αυτή τους τίτλους με 11 συνολικώς, 6 πρωταθλήματα και 5 κύπελλα. Αναδεικνύεται και αυτή ως η πλέον κραταιά, όπως και ο ΟΑΑ "Ηράκλειο", από όλες τις "Δυναστείες".

Κοσμοσυρροή καλών παικτών είχαμε στον ΑΟ "Κύδων" Χανίων. Θα σταθούμε στους Γιάννη Παπαϊωάννου. Χριστόδουλο Μπανίκα και Στράτο Γρίβα.

Το 1999 ανέδειξε την Μαρία Κουβάτσου, γέννημα-θρέμα της ομάδας, Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Νέων Γυναικών έως 20 ετών.

Οι μεγάλες χορηγίες, η συγκέντρωση της σκακιστικής ελίτ, συνδυασμένες με το "βαρύ" όνομα ενός σοβαρού σωματείου, υπήρξαν οι συντελεστές της τεράστιας της δύναμης.

Βλέπε: wikipedia: ΑΟ "Κύδων" Χανίων

 
Σουάτ Αταλίκ

28.07.2016
Αφιέρωμα 4ο
ΟΑΑ "Ηράκλειο" (1991-1997)

Στο Ηράλειο υπήρχε ανέκαθεν η καλή ζύμη. Αυτό μαρτυρείται και από το πρωτάθλημα Ελλάδος που κατέκτησε το 1984.

Το 1990 ανοίγει η αγορά ξένων παικτών. Ο ΟΑΑ "Ηράκλειο" φέρνει τον πρώτο αλλοδαπό σκακιστή. Τον Τούρκο Σουάτ Αταλίκ. Ταυτοχρόνως με την οικονομική βοήθεια από την Δημοτική Αρχή της πόλης πραγματοποιεί πολλές και ισχυρές μετεγγραφές.

Στην 7χρονη δυναστεία της, η ομάδα του ΟΑΑ "Ηρακλείου" σάρωσε τους τίτλους. Δέκα συνολικώς,, 6 πρωταθλήματα και 4 κύπελλα. Αναδεικνύεται ως η πλέον κραταιά, μαζί με τον ¨Κύδωνα¨ Χανίων και από τις 7 "Δυναστείες".

Μεταξύ πάρα πολλών καλών παικτών που πέρασαν από τον ΟΑΑ "Ηράκλειο", επιλέγουμε ως εκπροσώπους του, τον Σουάτ Ατταλίκ, τον Στράτο Γρίβα και τον Κρουμ Γκεοργκίεφ.

Σημαία, πάντως, των παλαιών Ηρακλειωτών υπήρξε ο Νίκος Γαβριλάκης.

Η μεγάλη οικονομική στήριξη της Δημοτικής Αρχής, η συγκέντρωση πανίσχυρων παικτών και οι σωστές βάσεις του συλλόγου, συνετέλεσαν στη δημιουργία της μεγάλης της δύναμης

Βλέπε: Ιστορικό ΟΑΑ "Ηρακλείου"

 
 

Η Νέα Εποχή

 
  Το 1990 χαρακτηρίζεται ως το κλείσιμο μιας εποχής με τελευταίο της εκπρόσωπο τον ΣΟ Πατρών, και το άνοιγμα μιας νέας με πρώτο της εκπρόσωπο τον ΟΑΑ "Ηρακλείου".

Στο διάστημα αυτό πραγματοποιούνται πολλές αλλαγές στο διασυλλογικό πρωτάθλημα, μερικές από αυτές κοσμογονικές.

Ήδη οι αγώνες έπαψαν να διεξάγονται ανά Κυριακή στις έδρες των αντιπάλων, αλλά όλοι σε ένα χώρο, εντός μιας εβδομάδας. Τα πρώτα χρόνια ο χώρος αυτός ήταν το στάδιο "Ειρήνης & Φιλίας" τα δε τελευταία, μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα.

Επιτρέπεται πια στις ομάδες να ενισχύονται με αλλοδαπούς σκακιστές, έναν στην αρχή και δύο αργότερα.

Οι ομάδες Α' Εθνικής συνεχώς αυξάνονται και από 8 γίνονται 10, 16 έως και 34.

Ο τρόπος βαθμολογίας αλλάζει ακολουθώντας αυτές των μπάσκετ, ποδοσφαίρου κλπ

Μέσα σε αυτή την εποχή οι συνθέσεις των ομάδων εμπλουτίζονται με αναπτυξιακές σκακιέρες (νεαροί αθλητές και νεαρές κοπέλες). Ο δε συνολικός αριθμός των σκακιέρων των ομάδων ποκίλλει από 8 σε 10, 12, 8 και ξανά 10.

Όμως το εντελώς νέο που αλλάζει με άμεσο τρόπο την δυναμική των ομάδων είναι ο οικονομικός παράγοντας. Όπως και στα άλλα αθλήματα αρχίζουν να "ρίχνονται" πολλά χρήματα και στη σκακιστική αγορά, με αποτέλεσμα μέσα σε μια σαιζόν μια ομάδα να ανατρέπει τις σταθερές.

Όπωσδήποτε σε κάθε αλλαγή δημιουργούνται θετικά και αρνητικά φαινόμενα. Θα συνεχίσουμε την παρουσίαση των ομάδων επικεντρώνοντας στα θετικά

 
 
Χρύσανθος Πούντζας

27.07.2016
Αφιέρωμα 3ο
ΣΟ Πατρών (1984-1990)

Η από τον 19ο αιώνα σκακιστική παράδοση της Δυτικής Ελλάδας με προεξάρχουσες πόλεις την Κέρκυρα και την Πάτρα, αναβίβασε και την ίδια στην κορυφή της Ελλάδας μέσω του ΣΟ Πατρών.

Από την δεκαετία του 1950 και ανά τακτά χρονικά διαστήματα παρουσιαζόταν κάποιο ταλέντο στην Πάτρα. Την δεκαετία του 1980 το φαινόμενο παρουσίασε έξαρση.

Στην 7χρονη δυναστεία της η ομάδα του ΣΟ Πατρών κατέκτησε 5 τίτλους, 1 πρωτάθλημα και 4 κύπελλα.

Η ανδρική της ομάδα υπήρξε ακαταμάχητη και αυτό φανερώνεται από τις επιτυχίες της στο Κύπελλο.

Κυριότεροι εκπρόσωποι της ομάδας υπήρξαν ο Χρύσανθος Πούντζας, ο Βασίλης Κοτρωνιάς και ο Κώστας Δημητριάδης (η ψυχή του συλλόγου).

Η σκακιστική κουλτούρα, ο Χρύσανθος Πούντζας και η συνύπαρξη πολλών ταλέντων, ήταν ο συνδυασμός της δύναμής της

Βλέπε: Ιστορία ΣΟ Πατρών

 
Παύλος Γκέσος

26.07.2016
Αφιέρωμα 2ο
ΣΟ Καλλιθέας (1979-1988)

Την δεκαετία του 1980 ο ΣΟ Καλλιθέας μπορούμε να πούμε ότι εκπροσωπούσε την Εθνική Ελλάδος. Την εποχή εκείνη ήταν η μόνη ελληνική ομάδα, στην οποία όλες οι ανδρικές της σκακιέρες αποτελούντο από τιτλούχους.

Ο σύλλογος είχε τόσους πολλούς και δυνατούς  παίκτες, ώστε ανέτως η β' ομάδα της θα μπορούσε να αγωνιστεί και αυτή στην Α' Εθνική.

Το βαρύ πυροβολικό της απάρτιζαν μεταξύ πολλών άλλων οι Παύλος Γκέσος, Γιώργος Τρικαλιώτης και Νίκος Σκαλκώτας.

Στη 10χρονη δυναστεία της κατέκτησε 7 τίτλους, 6 πρωταθλήματα και 1 κύπελλο.

Η δύναμή της έγκειτο στην σκακιστική κουλτούρα των ανατολικών χωρών που εισήγαγε ο Παύλος Γκέσος, οι πανίσχυροι άνδρες της και η ομογένεια.

Να μη παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι μέλος της εφηβικής της ομάδας υπήρξε και ο πανίσχυρος Στράτος Γρίβας

Βλέπε: ΣΟ Καλλιθέας

 
Τριαντάφυλλος Σιαπέρας

25.07.2016
Αφιέρωμα 1ο
ΕΣ Θεσσαλονίκης (1976-1989)

Από τις απαρχές των ελληνικών διασυλλογικών διοργανώσεων, η ΕΣ Θεσσαλονίκης φανέρωσε την μεγάλη της δυναμική.

Η επιβλητική παρουσία του Τριαντάφυλλο Σιαπέρα, έκανε την ομάδα μια κλάση τουλάχιστον ανώτερη των υπολοίπων ελληνικών, των οποίων οι παίκτες παίζανε πιο πολύ εμπειρικό σκάκι.

Στην 14χρονη δυναστεία της η ΕΣΘ, κέρδισε 7 πανελλήνιους τίτλους και συγκεκριμένως 6 πρωταθλήματα και 1 κύπελλο.

Λεωνίδας Κόκκινος, Γιώργος Ιωακειμίδης (η ψυχή της ΕΣΘ) και Τρύφων Νάτσης, υπήρξαν μερικά από τα μεγάλα της ονόματα.

Σταχυολογώντας επικεντρώνουμε στη δύναμη της ΕΣ Θεσσαλονίκης 4 στοιχείων: Η σκακιστική κουλτούρα, ο Τριαντάφυλλος Σιαπέρας, οι ομογενείς ανατολικών χωρών και το καλό υλικό.

Εν κατακλείδι να τονίσουμε ότι η ΕΣΘ, είναι η μόνη ελληνική ομάδα που αγωνίζεται ανελλιπώς στην Α' Εθνική. Μια διαχρονική, τεράστια ομάδα, η ανώτερη της ελληνικής ιστορίας

Βλέπε: Το Σκάκι στη Θεσσαλονίκη

 
ΠΟΙΚΙΛΑ
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ