eastwest chess      
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ
Τρόμος για τη γη

 

09.01.2020

Η Αυστραλία στο έλεος του Θεού

Η καταστροφή του βιότοπου της Αυστραλίας σε συνδυασμό με αυτή του Αμαζονίου, θα επιδράσει στο κλίμα ολόκληρης της γης.

Η ζωή πάνω στον πλανήτη τίθεται σε κίνδυνο. Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ο κόσμος ανησυχούσε από το φόβο ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος. Τώρα δεν ζούμε φόβο, αλλά πραγματικότητα. Η φύση βρυχάται πιο έντονα από χρόνο σε χρόνο.

Βγάζουμε οι ίδιοι τα μάτια μας. Κάποιοι "συνάνθρωποί" μας έχουν δρομολογήσει το τέλος της ζωής μας.

Αυτές τις ώρες ακόμη και η περίσκεψη για την αναπόφευκτη καταβαράθρωση προς την Κόλαση ίσως κάνει καλό!

Διαβάστε παρακάτω το άρθρο του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ και σίγουρα θα νιώσετε ένα σφίξιμο στο στομάχι.

 
  Δεκάδες νεκροί, εκατοντάδες σπίτια καμμένα, εκατομμύρια ζώα απανθρακωμένα, τεράστιες εκτάσεις δάσους και παρθένας γης παραδομένα στις φλόγες... Η Αυστραλία φλέγεται, με τον «πανίσχυρο» άνθρωπο να αποδεικνύεται ανήμπορος και τόσο μικρός να αντιμετωπίσει τα μεγάλα φαινόμενα της φύσης. Τους τελευταίους δύο μήνες, εκατοντάδες πυρκαγιές μετατρέπουν σε κάρβουνο τα πάντα στη Βικτόρια και τη Νέα Νότια Ουαλία, ενώ ένα πανίσχυρο και άρτια οργανωμένο δίκτυο πυρόσβεσης δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στο ελάχιστο, αποδεικνύοντας ότι η δύναμη της δύσης υπερβαίνει κατά πολύ τον άνθρωπο. Οι τιτάνιες μάχες χιλιάδων στελεχών της Πυροσβεστικής και των αυστραλιανών ενόπλων δυνάμεων δεν αποδίδουν κανένα αποτέλεσμα, καθώς οι εστίες μαίνονται ανεξέλεγκτες. Σε μία υποχρεωτική εκδήλωση αυτοκριτικής, ο άνθρωπος στρέφεται στον έναν και μοναδικό δρόμο σωτηρίας, στη φύση, για να σωθεί. Η αλλαγή των καιρικών συνθηκών και η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας που προβλέπεται για την Τρίτη στις δύο φλεγόμενες πολιτείες της Αυστραλίας, αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία των πυροσβεστικών δυνάμεων να περιορίσουν τα μέτωπα και να παρουσιάσουν ένα θετικό πρόσχημα μετά από σχεδόν δύο μήνες στην κόλαση.

Με την ελπίδα τα σύννεφα που θα καλύψουν τον ουρανό στις ακτές της Βικτόριας και της Νέας Νότιας Ουαλίας την Τρίτη να φέρουν μία δυνατή βροχή, οι αυστραλιανές δυνάμεις συνεχίζουν τον άνισο αγώνα τους. Μοναδική ελπίδα, όπως αναφέραμε, είναι η βοήθεια της φύσης. Η πτώση της θερμοκρασίας από τους... σχεδόν 50 βαθμούς Κελσίου στους 28 με 30 βαθμούς και η πιθανότητα βροχής.
 

Τραγικός απολογισμός, ασύλληπτες οι συνέπειες

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι τραγικός. Οι συνέπειες ασύλληπτες. Όχι μόνο για τη φύση, αλλά και για τον άνθρωπο, μέρος της οποίας είναι και ο ίδιος, ανεξάρτητα αν δεν το κατανοεί.

Από την ημέρα που ξέσπασαν οι πυρκαγιές στην Αυστραλία, 24 άνθρωποι έχουν χάσει επιβεβαιωμένα τη ζωή τους. Ανάμεσά τους βρίσκονται εθελοντές και επαγγελματίες πυροσβέστες, καθώς και ένας νεαρός, το φορτηγό του οποίου, βάρους 10 τόνων, εκτοξεύθηκε όταν βρέθηκε στη δίνη ενός «πύρινου ανεμοστρόβιλου», ενός φαινομένου που προκαλείται λόγω των φυσικών δυνάμεων που επιδρούν στη φλεγομενη περιοχή. Οι Αυστραλοί τρέμουν στην ιδέα να επαναληφθεί η τραγωδία του 2009, όταν συνέβη το Μαύρο Σάββατο, με 180 νεκρούς από πυρκαγιά.

Καμμένα 25 εκατ. στρέμματα

Η ανθρώπινη απώλεια είναι φυσιολογικό να προηγείται οποιασδήποτε άλλης είδησης. Ωστόσο, τα νούμερα της καταστροφής από την πύρινη κόλαση στην Αυστραλία, προκαλούν κατάθλιψη. Πάνω από 25 εκατ. στρέμματα παρθένας γης και μοναδικού περιβάλλοντος στον πλανήτη, έχουν ήδη παραδοθεί στις φλόγες. Είναι όσα έχουν καταμετρηθεί, καθώς η πραγματική έκταση, είναι αρκετά μεγαλύτερη. Η μεγαλύτερη καταστροφή είναι στη Νέα Νότια Ουαλία, γύρω από το Σίδνεϊ, όπου έχουν καεί πάνω από 12,5 εκατ. στρέμματα. Μικρότερη είναι η έκταση στη Βικτόρια, σχεδόν τρία εκατ, στρέμματα παρθένου δάσους και στέπας. Τα υπόλοιπα είναι σε διάφορες περιοχές της Αυστραλίας, η οποία θα θυμάται το φετινό καλοκαίρι, ως το καλοκαίρι της κόλασης. Ένα και μόνο μέτωπο, στο εκπληκτικό Gospers Mountain έξω από το Σίδνεϊ, κάηκαν σχεδόν 1,5 εκατ. στρέμματα, δηλαδή περίπου 7 φορές το μέγεθος της Σιγκαπούρης.

Πάνω από 1.400 σπίτια

Οι φωτιές στην Αυστραλία δεν σκοτώνουν μόνο ανθρώπους, δάση και ζώα. Σκοτώνουν και ζωές. Σκοτώνουν το μέλλον ολόκληρων οικογενειών. Μία χώρα που πρόσφερε στέγη και θαλπωρή σε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες (ανάμεσά τους και Έλληνες της γενιάς μας), πλέον καλείται να κλείσει τις δικές της πληγές, το μέγεθος των οποίων ακόμα δεν έχει εκτιμηθεί, ούτε διευκρινιστεί. Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 1.400 σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Περισσότερες από 1.400 οικογένειες έχουν μείνει άστεγες, δίχως ρούχα, δίχως ζωές, ορισμένοι εξ αυτών και με απώλειες αγαπημένων ανθρώπων. Μεγαλύτερη μαζική καταστροφή υπέστη το Balmoral, περίπου 150 χιλιόμετρα από το Σίδνεϊ. Η μικρή πόλη παραδόθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στις φλόγες, αφήνοντας εκατοντάδες ανθρώπους άστεγους και απελπισμένους πριν τα Χριστούγεννα.
 


Σχεδόν 500 εκατ. ζώα νεκρά

Όλα τα παραπάνω είναι τραγωδίες μοναδικές και συνολικές για μία πανέμορφη χώρα, που πρόσφερε ευκαιρίες ζωής σε ανθρώπους απ' όλον τον πλανήτη και με ένα περιβάλλον, που αν δεν το έχεις ζήσει, αν δεν το έχεις δει από κοντά, ούτε καν μπορείς να διανοηθείς τη μοναδικότητα και την ομορφιά του. Όλα τα παραπάνω ωχριούν μπροστά στον αριθμό των χαμένων ζώων. Ζώων που ανήκουν σε μοναδικά είδη. Σχεδόν 500 εκατ. πλασματάκια (για πάνω από 480 εκατ. κάνουν λόγο οι αρχές) βρήκαν μαρτυρικό θάνατο. Ανήμπορα να αντιδράσουν, χαμένα μέσα στον πανικό τους, παραδόθηκαν στις φλόγες. Πολλά μαρτύρησαν εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας, καθώς οι περιφράξεις δεν τους επέτρεψαν να διαφύγουν. Το απίστευτο αυτό νούμερο, που προκαλεί σύγχυση ακόμη και σε εκείνους που μεταδίδουν την είδηση, καθώς πολλοί αναφέρουν αρχικά 500.000 ζώα και μετά διαπιστώνουν ότι είναι 500 εκατ. ζωάκια, αφορά τις φωτιές που ξέσπασαν από τον Σεπτέμβριο, μόνο στη Νέα Νότια Ουαλία. Ο τελικός απολογισμός θα είναι ένα νούμερο που θα ξεπερνά κάθε υπολογισμό ή φαντασία.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το 30% του πληθυσμού των κοάλα έχει καεί, ενώ δεν είναι δυνατόν να υπολογιστούν οι συνέπειες στην αναπαραγωγή των ζώων που θα απομείνουν, καθώς τα φυσικά τους περιβάλλοντα θα έχουν χαθεί ή θα έχουν αλλάξει καθοριστικά.

Η καταστροφή σε... χρήμα

Μπροστά στις ανθρώπινες ζωές, στην καταστροφή της φύσης και στα εκατοντάδες εκατ. καμμένα πλασματάκια, πώς θα μπορούσε να αποτιμηθεί η καταστροφή σε χρηματικό κόστος; Δεν αποτιμάται. Κάθε ανθρώπινη ζωή, κάθε ζώο που χάθηκε, κάθε δέντρο που κάηκε, δεν μπορεί να αποτιμηθεί σε χρήμα. Κοστολογούνται όμως οι ζημιές. Πώς να κοστολογηθεί, όμως, μία τόσο τεράστια καταστροφή. Διότι το κόστος δεν αφορά το σήμερα, το αύριο, το μεθαύριο ή τον επόμενο χρόνο. Η καταστροφή είναι τόσο μεγάλη, που θα έχει συνέπειες σε βάθος δεκαετιών, ακόμα και ως το 2100!

Μέχρι τώρα, έχουν υποβληθεί πάνω από 6.000 αιτήσεις για αποζημίωση, με αξιώσεις που φτάνουν σχεδόν τα 450 εκατ. δολάρια. Αυτά είναι «ψύχουλα» και υποχρέωση της Πολιτείας να τα δώσει. Διότι το πραγματικό κόστος θα προέλθει από τις συνέπειες της φωτιάς. Το αυστραλιανό συμβούλιο ασφαλείας εκτιμά ότι για κάθε μέρα που το τοξικό νέφος της φωτιάς κάθεται στον ουρανό του Σίδνεϊ, το κόστος στην οικονομία είναι 50 εκατ. δολάρια.

Το Κλιματικό Συμβούλιο της Αυστραλίας εκτιμά ότι οι σωρευτικές ζημίες από τη μείωση της γεωργικής παραγωγικότητας και της παραγωγικότητας της εργασίας θα φθάσουν τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030, τα 211 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2050 και ένα τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2100.

Κόστος θα έχει και ο πλανήτης

Η Αυστραλία, όσο απομακρυσμένη και αν είναι από τις υπόλοιπες ηπείρους, αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό περιβάλλον για τον πλανήτη. Οι επιπτώσεις δεν αφορούν μόνο τη μεγάλη χώρα της Ωκεανίας και τους Αυστραλούς, αλλά όλους μας. Ήδη υπάρχουν αναφορές από τη Χιλή, ότι εμφανίστηκε σύννεφο καπνού από την Αυστραλία, στον ουρανό της αμερικανικής χώρας. Αυτό είναι μόνο ένα δείγμα. Οι συνέπειες στο κλίμα από την καταστροφή στην Αυστραλία, πολύ δε περισσότερο αν συνδυάσουμε τις απέραντες εκτάσεις που κάηκαν στον Αμαζόνιο, είναι ανυπολόγιστες. Κάθε μοντέλο για την αντιμετώπιση του Φαινομένου του Θερμοκηπίου καταλήγουν στιο καλάθι των αχρήστων μετά από γεγονότα τόσο μεγάλης έκτασης. Κάθε φωτιά, κάθε καταστροφή δάσους, κάθε μόλυνση της θάλασσας, «κόβει» χρόνια από τη διαβίωση-επιβίωση του ανθρώπου στον πλανήτη. Του μοναδικού πλανήτη που μας φιλοξενεί.

Εικόνες από το cockpit αεροπλάνου

Τον απόλυτο τρόμο προκαλεί η εικόνα που βγήκε στη δημοσιότητα μέσα από το cockpit ενός στρατιωτικού αεροσκάφους, το οποίο έχει σπεύσει στις περιοχές των πυρκαγιών στην Αυστραλία, για βοήθεια.

Η εικόνα που αντικρίζουν οι πιλότοι γύρω τους δεν θυμίζει απλά κόλαση, είναι η κόλαση. Ο ουρανός δείχνει να έχει πάρει φωτιά, οι θερμοκρασίες είναι απίστευτες και παρόλα αυτά, οι πιλότοι, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, συνεχίζουν ακάθεκτοι την αποστολή τους, προκειμένου να σώσουν ανθρώπους και ζώα από την πύρινη λαίλαπα.

Το σκηνικό της κόλασης έβγαλε στη δημοσιότητα ο πιλότος της αυστραλιανής Βασιλικής Αεροπορίας, Joe Ervasi και προέρχεται από τις επιχειρήσεις διάσωσης που έγιναν το Σάββατο, 4 Ιανουαρίου, στη Mallacoota, στη Victoria.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

 
 
ΠΟΙΚΙΛΑ
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ